Lidové noviny

Z Nuselského pivovaru bude čtvrť

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Nuselský pivovar byl po 60 let veřejnosti uzavřen. Do roku 2025 areál o zhruba 32 tisících metrech čtverečníc­h promění investiční skupina Penta na novou městskou čtvrť.

Penta již má územní rozhodnutí, stavební povolení by mělo být vydáno v nejbližšíc­h týdnech. „Nebýt pandemie, byla by už rezidenční část projektu ve výstavbě,“tvrdí mluvčí firmy Ivo Mravinac.

Architekto­nickou podobu rezidenční části zpracovalo studio Chybík+Krištof, přestavba samotného pivovaru proběhne dle návrhu ateliéru CMC Architects Davida Chisholma. „Hledali jsme někoho, kdo má zkušenosti s rekonstruk­cí historický­ch objektů. CMC Architects navrhli například skvělou proměnu pivovarské spilky v pražských Holešovicí­ch na loftové byty,“říká David Musil, ředitel

Penty Real Estate pro rezidenční výstavbu.

Historie Nuselského pivovaru začala již na počátku 18. století. Dlouhou dobu patřil k největším pivovarům ve střední Evropě. Pivo se v něm přestalo vařit roku 1960, do roku 1976 tu už fungovala jen sladovna pro smíchovský pivovar.

Penta počítá s tím, že v historický­ch budovách pivovaru vznikne 70 atypických bytů. V celém areálu bude dalších 400 bytů. V bývalém pivovaru bude také velká restaurace a obchodní pasáž. Celkové náklady se odhadují na 2,3 miliardy korun.

Zvažuje se, že Penta s Prahou 4 vypíší soutěž na zhotovení sochy generála Karla Kutlvašra, která by stála na novém náměstí. Legionář Kutlvašr velel pražskému povstání, v roce 1948 ho poslali komunisté do vězení. Po amnestii v roce 1960 dělal až do své smrti v pivovaru nočního vrátného.

 ??  ??
 ?? VIZUALIZAC­E PENTA ?? Nová čtvrť v pražských Nuslích má podle plánu společnost­i Penta vyrůst na místě bývalého Nuselského pivovaru již za čtyři roky. Architekto­nickou podobu rezidenční části zpracovalo studio Chybík+Krištof, přestavba samotného pivovaru proběhne dle návrhu ateliéru CMC Architects Davida Chisholma. V historický­ch budovách pivovaru má vzniknout 70 atypických bytů, velká restaurace a obchodní pasáž. Dalších 400 bytů hodlá Penta vybudovat v okolních novostavbá­ch. Celkové náklady se odhadují na více než dvě miliardy korun.
VIZUALIZAC­E PENTA Nová čtvrť v pražských Nuslích má podle plánu společnost­i Penta vyrůst na místě bývalého Nuselského pivovaru již za čtyři roky. Architekto­nickou podobu rezidenční části zpracovalo studio Chybík+Krištof, přestavba samotného pivovaru proběhne dle návrhu ateliéru CMC Architects Davida Chisholma. V historický­ch budovách pivovaru má vzniknout 70 atypických bytů, velká restaurace a obchodní pasáž. Dalších 400 bytů hodlá Penta vybudovat v okolních novostavbá­ch. Celkové náklady se odhadují na více než dvě miliardy korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia