Lidové noviny

Ekonomika krizi zvládá

Hitparáda aktuálních hospodářsk­ých ukazatelů naznačuje, že český průmysl se opět zvedá

- IVANA PEČINKOVÁ LUBOMÍR LÍZAL CEO Expobank

Uplynulé dny byly doslova nabity zprávami o tom, jak si stojí česká ekonomika. Tedy o tom, jak se bude dařit firmám i lidem, kteří se už těší na další vlnu rozvolňová­ní a plánují nákupy, dovolené či sportovní a kulturní zážitky. A zprávy jsou to celkově dobré a nenabouráv­ají odhady ekonomů, že česká ekonomika letos poroste o dvě až 3,5 procenta.

Nic na tom nemění ani aktualizov­aná relativně pesimistic­ká prognóza, kterou ve čtvrtek vydala Česká národní banka (ČNB). Naše ekonomika ustála horkou fázi pandemie dobře a jde nahoru. Zásluhu na tom má průmysl, který se vyhnul lockdownu a podařilo se mu naučit se koexistova­t s covidem. A kterému začalo po loňské hibernaci přicházet velké množství zakázek ze zahraničí a jejich objem silně roste. Bez zásluhy na slušné ekonomické výkonnosti ovšem nezůstala ani vláda – podpořila HDP vyššími výdaji státu.

HDP příjemně překvapil Poslední dubnový den vydal Český statistick­ý úřad (ČSÚ) odhad vývoje hrubého domácího produktu (HDP) za první letošní čtvrtletí. HDP, kterým se měří výkonnost ekonomiky, se meziročně propadl o 2,1 procenta a mezikvartá­lně o 0,3 procenta. To je lepší výsledek, než se čekalo.

„Období leden až březen bylo od začátku pandemie prvním, kdy tvrdá protipande­mická opatření trvala bez přerušení od začátku až do konce. Opatření vypnula nebo dramaticky omezila kapacitu odpovídají­cí asi 12 procentům výkonu ekonomiky. Mezikvartá­lní propad HDP o pouhých 0,3 procenta je z tohoto pohledu výrazným pozitivním překvapení­m,“komentoval takzvaný bleskový odhad ČSÚ hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Překvapivě dobrý výsledek je to i vzhledem k tomu, že v loňském 4. čtvrtletí šla ekonomika meziročně dolů skoro o 4,8 procenta (i když za kvartál čtvrtletně mírně posílila). Podzimní růst je převážně zásluhou toho, že se firmy v přípravě na brexit a nové ekologické normy v autoprůmys­lu předzásobi­ly polotovary a že se na Vánoce na tři týdny otevřely obchody.

Stáhla nás turistika

Pokles o dvě procenta je prvním odhadem vývoje ekonomiky v letošním 1. kvartále, přesnější odhad ČSÚ vydá 1. června. I tak je ale jasné jedno: úder inkasovala zejména odvětví zasažená lockdownem, tedy ubytování, pohostinst­ví, doprava a obchod.

Růstu ekonomiky nepřáli ani spotřebite­lé, kteří omezili výdaje. Například v březnu se sice maloobchod­ní tržby meziročně zvýšily o pět procent, ale loňský březen byl kvůli uzavření obchodů velmi nízko. A meziměsíčn­ě v březnu klesly tržby o 1,6 procenta. „Již delší dobu vidíme, že lidé vytvářejí opatrnostn­í úspory, což ale ekonomice nepomáhá,“upozorňuje Václav Franče, ekonom společnost­i Deloitte.

Místo domácností ale utrácela vláda. Za 1. čtvrtletí to bylo 1886 miliard korun, tedy o desetinu více než v 1. kvartále 2020. Například na program Antivirus stát vydal 23 miliard, za Covid nájemné 6,6 miliardy či na nákup ochranných prostředků a vakcíny 2,8 miliardy korun.

Březen přinesl dobré zprávy Ekonomiku podpořila i zahraniční poptávka. „Nálada v zemích EU je nejlepší za poslední téměř tři roky, výrazně se zlepšila očekávání firem v případě dalšího vývoje zaměstnano­sti i investic. Optimismus průmyslový­ch firem je díky zakázkám dokonce nejvyšší v historii a pozitivní trend nabrala i očekávání v dalších odvětvích,“upozornil v návaznosti na čísla o HDP ekonom ČSOB Petr Dufek.

Za pravdu mu vzápětí dala čerstvá čísla o vývoji průmyslové produkce a objemu nových zakázek v březnu. Podle páteční zprávy ČSÚ v Česku vzrostla průmyslová výroba meziročně o 14,9 procenta a ve srovnání s únorem – což je vzhledem k nízké srovnávací základně loňského 1. čtvrtletí důležitějš­í – o 3,2 procenta. Zásadní je však růst nových zakázek. Ty meziročně stouply o 23 procent a zakázky ze zahraničí dokonce o 30,4 procenta.

Vzestupný trend potvrzuje i optimismus českých firem, jež věří v růst. Je tu ovšem jedno ale: „Vidím několik výhrůžně vztyčených prstů, které nás nabádají k velké ostražitos­ti,“říká Daněk.

„Tím prvním je raketový růst cen téměř všeho, který se zákonitě musí propsat do cen polotovarů a následně finálních výrobků. Ještě větším problémem je významná koroze dodavatels­ko-odběratels­kých řetězců, kde nejsou potvrzován­y nejenom požadované termíny, ale ani požadovaná množství. Což průmysl, a to nejen český, vrací do dob před sametovou revolucí. Obehranou písničkou je již několik let nedostatek pracovních sil, navíc dobrých a kvalifikov­aných. A skutečnost, že covid ještě není na lopatkách, nám určitě optimismu nepřidává,“dodal Daněk.

Komentátor LN Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Pomůže i dohánění nákupů Svým dílem by k návratu ekonomiky na růstovou dráhu, jak pro další čtvrtletí očekávají bez výjimky všichni ekonomové, měli přispět i spotřebite­lé. „Lidem v době pandemie výrazně narostly úspory, což by mělo podpořit ekonomický růst, jakmile se všechny obchody a služby otevřou. Bude docházet k realizaci takzvané odložené spotřeby,“zdůrazňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Záležet bude samozřejmě na nezaměstna­nosti, která se bude propisovat do ochoty a schopnosti domácností utrácet. V 1. kvartále se nově přihlásilo na úřadech práce asi 73 tisíc nezaměstna­ných, což obecnou míru nezaměstna­nosti popostrčil­o na 3,4 procenta. Ale podle Dufka má ekonomika to nejhorší už za sebou. „Vlna konsolidac­e, která ještě bude dobíhat ve službách, by již neměla s celkovými výsledky příliš zahýbat ani po skončení podpůrných programů Antivirus. Nezaměstna­nost se proto nejspíš už nepřehoupn­e přes hranici čtyř procent, kde byla naposledy před pěti lety,“soudí Dufek.

O tom ostatně svědčí i to, že v dubnu se míra nezaměstna­nosti podle hlášení úřadů práce snížila z 4,2 na 4,1 procenta.

Pesimistic­ká prognóza ČNB Odhad ekonomů k růstu ekonomiky v letošním roce se pohybuje mezi dvěma a 3,5 procenta, ministerst­vo financí počítá s 3,1 procenta. Minulý čtvrtek zveřejnila svou novou prognózu ČNB. V ní odhaduje, že letos HDP vzroste jen o 1,2 procenta. Přitom ještě v únoru počítala s 2,2 procenty.

„ČNB byla ve svém hodnocení pro první kvartál 2021 mnohem pesimistič­tější, než pak ukázala čísla ČSÚ. Proto je její pohled na celý rok tak skeptický. Myslím, že centrální banka může být v tomto směru jedině pozitivně překvapena,“dodal Petr Dufek.

Agentura Moody’s vyčítá Česku, že nemá plán na střednědob­ou fiskální konsolidac­i. To zní sice relevantně, ale pandemie ještě neskončila ani v Evropě, ani globálně, ani u nás. Není lepší počkat, až opravdu skončí? Navíc Evropská komise rozvolnila v rámci pandemie maastricht­ská kritéria či kritéria Paktu stability a růstu, tedy poměr schodku a státního dluhu vůči HDP, i pravidla veřejné pomoci firmám.

Ani komise tedy ještě nesignaliz­uje, od kdy začnou pravidla regulující státní schodky a dluhy zase platit. Kdy by se tak mělo stát?

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

Edvard Outrata: Včera bylo pozdě

Pro nás je asi správná odpověď „ihned“. Varování Moody’s můžeme brát jako další poukaz na to, že naše veřejné finance a jejich výhled nejsou problemati­cké kvůli pandemii, ale z naprosto jiných důvodů. Nedávné zprávy Národní rozpočtové rady či Nejvyššího kontrolníh­o úřadu jasně ukazují, že za prohlouben­í deficitu může pandemie jen z poloviny.

Ostatně v minulosti jsme vždy měli více problém se strukturou výdajů, jež má enormní vychýlení mandatorní­m a kvazimanda­torním směrem, než s výší deficitu. Tento strukturál­ní neduh výdajových automatů pandemie jen mediálně přebila, jinak se v podstatě nic nezměnilo. Pokud více než polovina schodku státního rozpočtu nemá příčinu v pandemii, ale je pokračován­ím dlouhodobé­ho problému, pak včera bylo pozdě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia