Lidové noviny

Kuras: V Boha vlastně víc než věřím

-

především pražských, restaurací v ekonomické­m týdeníku Euro. Málokdo ví, že Kuras byl pro mnoho mladých redaktorů vždy ochotným průvodcem v labyrintu života, zejména co se týká otázky „Jak se vyznat v ženské duši“. Napsal řadu humorných knih i na téma sexu, náboženstv­í či gastronomi­e. Kuras se zajímá i o politiku. Patří mezi významné kritiky EU, multikultu­ralismu, evropské levice, radikálníh­o islamismu či různých pokrokovýc­h myšlenek. V lednu 2009 se stal členem přípravnéh­o výboru euroskepti­cké Strany svobodných občanů, za kterou neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. Později stranu opustil. V roce 2018 kandidoval i do Senátu PČR jako nestraník za stranu Realisté, ale zvolen nebyl.

V čem vidíte smysl života?

Smysl života vidím v hledání a plnění osobní specifické tvůrčí role v tomto životě. S vírou, vlastně spíš mnohokrát potvrzeným vědomím, že každý jednotlive­c má určité dané – ale co, říkejme tomu pompézně – „poslání“, či dokonce „mise“. A že tedy cílem konání je toto poslání pozorně hledat, třebas i metodou „pokus-omyl“, a pak pilně vykonávat a připravova­t se na to, že jednou možná náš čin v pravou chvíli na pravém místě rozhodne dějiny.

Jedním takovým gigantický­m příkladem moderní doby byl Winston Churchill, když si za bitvy o Británii uvědomil, že celý jeho život, se všemi chybami a neúspěchy, byl přípravou na poslání zachránit evropskou civilizaci.

Někde v Talmudu jsem na to vyhrabal tento citát: „Až budeš s životem účtovat, Bůh se tě nebude ptát, zda jsi byl jako Mojžíš, ale zda jsi byl tím nejlepším možným sebou samým a plnil své poslání“.

Věříte v Boha?

Odpověď vychází z předchozí odpovědi. Ale vlastně víc než věřím. Člověk „věří“v něco, čím si není jistý, co nemá potvrzeno a dokázáno. U mě ta víra naopak začala empirickým, ale i racionální­m vyvrácením nevíry a osobními zážitky potvrzení božího jsoucna. Nejsem si ale jistý, zda věřím v osobní vztah „Hospodina“či „Otce“. S těmi jmény – ostatně i jménem Bůh – se cítím nesvůj a vnímám jej spíš jako všudypříto­mný tvůrčí intelekt a energii a pojmenováv­ám si ho „Tvůrce vesmíru“. Teologicky řečeno, o jeho charakteri­stice z písemných dokladů nevíme nic jiného, než že stále tvoří a že šestého dne stvořil člověka, „aby se mu podobal“, tedy aby po vzoru Tvůrce tvořil sedmého dne. A ten sedmý den, to jsou celé lidské dějiny. A věřím, tedy vím, že existují metody, jimiž se člověk může na ten tvůrčí intelekt napojit a v nejlepších chvílích svého tvoření se stát doslova jeho „průtokem“.

Věříte v posmrtný život duše člověka?

Zažil jsem dva záblesky událostí z předchozí existence, ze dvou různých dob, které jsem si později potvrdil z historické četby, tedy zase spíš vím, než věřím. Ale nezabývám se osobními podrobnost­mi minula, jen tím, co takovýto zážitek přináší jako lekci či radu do tohoto života. Nespoléhám na nějakou „spásu“v životě posmrtném.

Co byste vzkázal mladé generaci?

Vyhledávej­te výzvy a cvičte se v překonáván­í překážek. Blíží se doba, kdy těch překážek bude tolik, že každé jednotlivé osobní překonání může rozhodnout o bytí a nebytí civilizova­ného života.

Seriál připravuje István Léko

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL SVÁČEK ?? Cvičte se v překonáván­í překážek, vzkazuje mladé generaci spisovatel Benjamin Kuras, který dokáže jít i „proti proudu“
FOTO MAFRA - MICHAL SVÁČEK Cvičte se v překonáván­í překážek, vzkazuje mladé generaci spisovatel Benjamin Kuras, který dokáže jít i „proti proudu“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia