Lidové noviny

Letos bez šeříků

-

smíchovský tank číslo 23 a nakonec odešel do depozitáře maršál Koněv. Ve světle posledních událostí, a to nemyslím vůbec ironicky, to vypadá na to, že povyk kolem Koněva vyvolali Rusové v rámci své hybridní války, kterou vedou vůči Západu už dlouhodobě. Takže z tohoto (a nejen tohoto) hlediska je dobře, že se oslav v Moskvě na Rudém náměstí zúčastnil i náš velvyslane­c Vítězslav Pivoňka. Důvodů je hodně, jeden z podstatnýc­h je slušnost.

Je to všechno hodně zamotané, k zamotanost­i přispívá i ten slogan, že poraženi byli nacisté, nikoli Němci. Za mého mládí se rozeznával­i zlí a hodní Němci a teď už jsou jenom ti hodní. Jaké jistoty nám tedy zbyly?

Jsou to pomníky a pomníčky se jmény padlých v květnových bojích. V Praze jich je nespočetně.

Rodiče vzpomínali na prvního padlého, kterého viděli, bydleli v těsném sousedství dnešního Masarykova nádraží v Praze. Železničář­e zabila kulka třicet metrů od jejich okna a ležel tam několik dnů, kvůli střelbě ho nikdo nemohl odtáhnout. Protože mezi tím pršelo, zůstal po něm v na vyschlé zemi temný otisk. Pomníčky vídám i v okolí mého nynějšího bydliště. Vždycky mi zatrne, když vidím destičku se jménem a datem. Jaký osud zatáhl toho člověka sem do lesa daleko od všech válečných front, aby ho tu našla německá, tedy nacistická střela?

Říkám si, že při všech těch zmateních bychom měli víc myslet právě na ty lidi, kteří tehdy šli bojovat, zpravidla beze zbraně. V Praze dosáhli toho, že Němci odtáhli, místo aby se v hlavním městě opevnili a změnili ho v pevnost posledního odporu. Osudu povstaleck­é Varšavy se Praha doslova ubránila. Mysleme na to s uznáním a povděkem. Povděkem za to, že naši dědové a babičky, tehdy mladí, nepodlehli žádnému zmatení a věděli, co mají dělat. Ať táhnou k čertu všechna zmatení i s jejich Divíšky všeho druhu, provokatér­y a lovci v kalných vodách. Nenechme se zmást. Bylo to tenkrát vítězství, významné vítězství se zbraní v ruce. Tak si ho nenechme pošpinit pochybnost­mi. Hanbit se za vítězství, to je přece to nejvyšší stádium hlouposti.

ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia