Lidové noviny

Rozvolnění zrychluje. Odborníci by vyčkali

Od pondělí otevřou zahrádky i kultura venku. Za dva týdny zcela skončí rotační výuka a zprovozní se hotely

- ELIŠKA NOVÁ

Přestože vládní politici říkali, že nebudou z rozvolňova­cího balíčku dělat trhací kalendář, ten čtvrtý se jim rozpadl jako dlouho pečená vepřová. Život v Česku se tak od pondělí zase o něco víc přiblíží normálu.

Od 17. května se za určitých podmínek otevřou restauračn­í zahrádky, venku se budou moci pořádat kulturní akce až pro 700 sedících diváků a až z poloviny se budou moci naplnit zoo a botanické zahrady.

„S lehkým srdcem jsme rozhodli, že vnější prostor by neměl být zásadním epidemiolo­gickým rizikem,“uvedl ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO).

Vláda se rovněž rozhodla opouštět takzvanou rotační výuku, přičemž pro první skupinu žáků to začne platit od začátku příštího týdne. Po celém Česku budou moci chodit do školy každý týden zatím žáci prvního stupně. V těch krajích, kde se školství rozvolňova­lo nejdříve, tedy už na začátku května, to bude platit i pro druhý stupeň.

Střídavé chození do školy by mělo úplně skončit o další týden později, 24. května. Všichni žáci se pak už budou učit normálně.

Odborníci varovali, aby s uvolňování­m stát nepospícha­l. Radili počkat, jak se projeví včerejší otevření obchodů. Nakonec ale začne platit podstatná část čtvrtého rozvolňova­cího balíčku.

Oproti původním předpoklad­ům z něj vypadly hotely a penziony, které nakonec otevřou až 24. května, tedy o týden později, zato v plné síle. Ubytovací zařízení měla původně podmínku, že budou moci naplnit kapacitu z 25 procent. Podnikatel­é si na ni ale stěžovali, proto padla a majitelé otevřou bez omezení.

„Bylo by to pro ně neprovedit­elné, shodli jsme se proto, že nemá cenu to dělit, zejména pak s ohledem na menší penziony. Špatně by se to také kontrolova­lo,“sdělil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia