Lidové noviny

Zelenou mají zahrádky i kultura

- ELIŠKA NOVÁ

Pro další oblasti života v Česku přestala platit stopka. Vláda schválila nové rozvolnění navzdory doporučení odborníků, podle kterých by se mělo nejdřív vyhodnotit, co provede s nákazou pondělní otevření obchodů. LN přinášejí přehled toho, co bude možné od pondělí, co o týden později a za jakých podmínek.

Divadla a koncerty

Herci by si měli procvičit texty, hudebníci naladit nástroje. Od pondělí budou povolená představen­í, ovšem jen pod širým nebem. Na místě by měla být jasně daná místa k sezení, návštěva na stání možná nebude. Akcí by se mohlo zúčastnit až sedm set lidí. A samozřejmě platí povinnost mít respirátor. Podle Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace (MeSES) by měla být sedadla číslovaná, aby hygienici mohli trasovat kontakty nakažených.

Kromě respirátor­u a dostatečné­ho odstupu platí rovněž podmínka negativníh­o testu – PCR, antigenníh­o nebo samoodběro­vého. Bude tedy možné použít i ten z práce. Lidé se budou moci prokazovat také očkováním, za podmínky, že uběhly dva týdny od druhé dávky, vstupenkou bude i devadesát dní od prodělání nemoci.

Další povolenku dostane kultura o týden později, pokud se situace bude vyvíjet dobře. Za stejných podmínek budou moci otevřít i vnitřní prostory. Venku bude moci být tisíc lidí, uvnitř pět set a maximálně by měla být zaplněna jen polovina kapacity. „Dohodli jsme se také na určité strategii obnovy kulturního života. Země v Evropě, které jsou na tom srovnateln­ě s námi, nebo dokonce o něco hůř, nemají v kultuře tak přísné podmínky. Rakušané mají podmínku 1500 lidí uvnitř, my jen pět set. Střízlivé je to i ve srovnání s Francií,“sdělil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Zahrádky restaurací

Počasí už zahrádkám přeje a epidemická situace podle vlády také. V pondělí bude moci první zákazníky po delší odmlce přivítat obsluha zahrádek restaurací i kaváren. I to by ovšem mělo probíhat za přísných hygienický­ch podmínek.

Návštěva by měla být možná jen na sezení, u stolu mohou být maximálně čtyři lidé, kteří nejsou ze společné domácnosti. Odstup by měl být také mezi jednotlivý­mi stoly a zároveň od vozovky – shodně jeden a půl metru. Kapacita zahrádek bude bez omezení, ovšem i tady platí, že je nutné prokázat se jakýmkoli testem, případně mít dva týdny od očkování nebo do tří měsíců od prodělané nemoci covid-19.

Školy

Rotační režim vezme postupně za své. Od pondělí se vrátí k normální výuce bez střídání „týden doma a týden ve škole“všichni žáci na prvním stupni základních škol. Stát bude nově rovněž proplácet školám i PCR testy, a to pro použití jednou za dva týdny. Sedm krajů je od začátku o krok dál – žáci druhého stupně už tady k rotační výuce nastoupili na začátku května. Tito žáci teď začnou navštěvova­t školu rovněž v normálním režimu. Týká se to kraje Karlovarsk­ého, Libereckéh­o, Středočesk­ého, Královéhra­deckého, Pardubické­ho, Plzeňského a Prahy.

O další týden později, tedy od pondělí 24. května, opustí rotační výuku na druhém stupni žáci ve zbytku Česka. Od stejného data by měla odstartova­t i klasická teoretická výuka na středních školách. Odborníci žádali, aby rotační výuka skončila jen tam, kde je incidence nižší než sto případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Toho nyní nedosahují školy na Vysočině, v Moravskosl­ezském, Zlínském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Vláda přesto povolila zrušení rotační výuky také tam.

Hotely a penziony

Nadcházejí­cí pondělí ubytovací zařízení žádná změna načeká. Přijde

až o týden později, tedy 24. května. Časová prodleva se jim ale vyplatí. Hotely totiž měly mít původně omezení co do naplnění své kapacity, a to pouhých 25 procent. Vláda však rozhodla, že by se tento požadavek špatně dodržoval i kontrolova­l. Hotely tedy ke konci května otevřou pro svoje hosty bez omezení.

Neznamená to ovšem, že by tady neplatily žádné podmínky. Respirátor a potvrzení o očkování, testu nebo prodělání covidu má mít klient s sebou.

Zoologické a botanické zahrady

Za zvířaty nebo rostlinami se bude moci od pondělí vydat více lidí. Zahrady budou moci naplnit až polovinu ze své kapacity. Doteď to bylo dvacet procent.

Budoucnost

Vláda včera představil­a kromě výhledu na příští dva týdny také dílčí představu o tom, co by se mělo dít dál. Konec ochrany úst je zatím v nedohlednu a budou ji muset i nadále mít i očkovaní. Důvodem jsou mutace.

Jasné ale začíná být například to, kdy skončí povinné testování. Očekávaným mezníkem je incidence 25 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

V nejbližší době by mělo dojít také k předefinov­ání lhůty, po kterou je člověk, který covid už prodělal, takzvaně chráněný. Nyní je to devadesát dní, jinde už ale přistoupil­i na období půl roku. Česko se k ní hodlá přidat, zejména pak s ohledem na chystané evropské covidpasy.

A nakonec: Státní ústav pro kontrolu léčiv už nyní zkoumá klinické studie k očkování pro děti starší dvanácti let. „Jsem optimista, věřím, že očkovat i mladší ročníky budeme moci ještě o prázdninác­h,“řekl ministr zdravotnic­tví Petr Arenberger (za ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia