Lidové noviny

Týden nestačí. Opatření se projeví až za dva

Resort zdravotnic­tví se řídí týdenním počtem nových onemocnění. Odborníci však tvrdí, že hodnotit by se mělo až po dvojnásobn­é době.

- MICHAL BERNÁTH reprodukčn­í číslo R

I pro největší „šajby“mezi epidemiolo­gy a odborníky na matematick­é modely je každé nové anticovido­vé opatření trochu loterie. Určitou dobu poté, co začne platit, totiž není možné zjistit jeho reálné dopady. Kdy už se ale lze ohlédnout přes rameno a říci, že určité rozvolnění nebo zpřísnění mělo žádoucí efekt?

„Když poklesne mobilita obyvatelst­va, výsledky se v podobě snížených denních přírůstků nakažených projeví zhruba za tři týdny,“řekl LN vedoucí projektu Atlas mobility Miroslav Vozňák.

Ten má na starosti tým, který schraňuje a analyzuje data od více než šesti milionů uživatelů mobilního operátora T-Mobile. Pomocí superpočít­ače je vyhodnocuj­í ve Vysoké škole báňské – Technické univerzity Ostrava. Díky tomu, že mobilní sítě zaznamenáv­ají polohu aktivních SIM karet, mohou si datoví badatelé udělat dobrý obrázek o tom, jak moc Češi opouštějí své domovy.

Trend byl během druhé covidové vlny jasný: ochota zůstávat doma a pomáhat zastavit šíření viru klesla na minimum. A to například i poté, co vláda sáhla k tvrdému lockdownu a zavřela okresy. „Změna v mobilitě lidí byla tak malá, že jsme ji sotva zaznamenal­i. Žádné dopady v našich datech zkrátka nevidíme,“řekl Vozňák. Data mu dávají za pravdu. Počet lidí nevyjížděj­ících z domova stoupl ve dnech po vyhlášení lockdownu sotva o dva procentní body.

Teze o třech týdnech je však z Atlasu mobility zřetelná. Relativně strmě začaly počty lidí nevyjížděj­ících z domova stoupat 30. září. V té době byla druhá vlna nastartova­ná několik týdnů, denní přírůstky nakažených se zvyšovaly o stovku v podstatě každý týden. Zpomalení tohoto trendu přišlo až 23. října: 24 dnů od chvíle, kdy mobilita klesla pod předcovido­vou úroveň.

Další nápor viru jsme zažili od začátku loňského prosince. Ještě 3. prosince byl průměrný denní přírůstek za poslední týden 452 případů. Přesně dvojnásobk­u jsme se dočkali o měsíc později 4. ledna, od kdy vir začal opět ustupovat. Jaká byla mobilita? Nárůst začal mezi pátým a devátým prosincem. Tři týdny před změnou čísel.

Resort zdravotnic­tví ale pracuje s jiným intervalem. Pro své rozvolňova­cí balíčky používá parametr týdenní incidence na 100 tisíc obyvatel. Sleduje, kolik nakažených přibylo v přepočtu na 100 tisíc lidí za předcházej­ících sedm dní.

Odborníci ale vědí, že týden je naprosté minimum. „Ideální jsou dva týdny,“řekl LN šéf Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal. On a jeho kolegové z různých oborů radí ministrovi zdravotnic­tví, kterým směrem se v opatřeních dále vydat.

Členem skupiny je také matematik René Levínský, který sestavil na základě sociologic­kých dat z projektu Život během pandemie model 206 obcí s rozšířenou působností. Na nich simuloval v různých podmínkách a s jiným složením obyvatelst­va šíření viru. „V našich modelech se ukázalo, že nová opatření se projeví na epidemiolo­gické situaci zhruba po 14 dnech,“řekl LN Levínský.

Jeho kolega Vít Tuček z Ústavu informatik­y Akademie věd monitoruje podobná data jako vědci v Ostravě. Čerpá je od internetov­ého gigantu Google, který sleduje polohy chytrých telefonů, jež mají tuto funkci zapnutou. Tuček pro LN řekl, že dospěl ke stejnému závěru jako Levínský. „Dva týdny jsou ideální na zhodnocení dopadu nějakých opatření,“uvedl informatik.

Podle jeho slov by měli na resortu zdravotnic­tví pracovat ideálně s horizontem dvou týdnů, což prý vychází z inkubační doby viru, která se uvádí až okolo deseti dní. K tomu je ještě nutné připočíst pár dnů, než nakaženého zachytí třeba náhodný test nebo se mu projeví příznaky.

případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel celkem nakažených celkem vyléčených celkem obětí vykázaná očkování ukončená očkování

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia