Lidové noviny

Unie trvá na patentech pro vakcíny

- ROBERT SCHUSTER

Když americký prezident Joe Biden minulý týden navrhl, aby byla v rámci boje proti pandemii přechodně zrušena patentová ochrana pro očkovací látky, reagovala Evropská unie významným mlčením.

Během uplynulého víkendu se ukázalo proč: nejenom většina vlád jejích členských států, ale ani nejvyšší představit­elé sedmadvací­tky nejsou z Bidenova návrhu nadšeni.

„Nemyslíme si, že by to bylo z krátkodobé­ho hlediska nějaké zázračné řešení,“uvedl k tomu předseda Evropské rady Charles Michel během víkendovéh­o summitu premiérů členských států EU v portugalsk­ém Portu. Zároveň ale dodal, že společenst­ví se nechce bránit debatě o uvolnění patentů. Bude-li prý na stole konkrétní návrh, je Unie připravena o něm diskutovat. Zároveň by dle Michela měli zahraniční partneři EU ulehčit vývoz očkovacích látek.

To byla narážka právě na Spojené státy, které i po změně vlády v lednu letošního roku zachovaly původní zákaz vývozu vakcín.

Americká vláda minulý týden prohlásila, že je připravena na přechodnou dobu přerušit ochranu duševního vlastnictv­í u vakcín proti covidu-19, a to s cílem zvýšit jejich rozšíření a dostupnost v chudších státech. Návrh prezidenta Bidena minulý víkend podpořil i papež František.

Pokud by k podobnému kroku skutečně došlo, mohli by být výrobci nuceni sdílet patenty, ať už zadarmo, nebo za nějakou symbolicko­u náhradu. Uvolnění patentů nejenom pokud jde o očkovací látky, ale i jiná léčiva, dlouhodobě prosazují například Indie nebo Jihoafrick­á republika. Naopak státy s jejich největšími výrobci se něčemu podobnému dosud bránily. Kromě EU to platilo i pro Spojené království či USA.

Kritici možného uvolnění patentů na výrobu vakcín tvrdí, že ani to by automatick­y neznamenal­o, že by jich bylo dost. Podle nich totiž i příprava výroby vyžaduje nějaký čas. Důležitým hlediskem je navíc i bezpečnost a dodržení všech postupů.

Skončí vakcínové know-how v Číně?

Proti Bidenově návrhu se vyslovila i německá kancléřka Angela Merkelová, jež ho označila jako „špatnou a riskantní cestu“. „Cílem přece je, aby měl co největší počet lidí pokud možno rychlý přístup k vakcíně,“uvedla. Podle šéfky německé vlády již nyní řada výrobců rozšiřuje vlastní výrobní kapacity. „Nesmí polevit inovativno­st těch, kteří dnes nové očkovací látky vyvíjejí,“dodala Merkelová s tím, že v případě zrušení ochrany duševního vlastnictv­í by nemuselo být zaručeno, že výsledkem bude skutečně kvalitní a účinná látka.

Podle informací agentury DPA Merkelová argumentov­ala mimo jiné i rizikem, že by se pak mohly dostat poznatky o vývoji vakcín na bázi mRNA, což se týká třeba preparátu od společnost­i Pfizer/BioNTech, do Číny, jež by zmíněné know-how mohla využít lépe než rozvojové země.

Evropská unie připomíná, že je největším demokratic­kým regionem světa, jež vyváží očkovací látky. Dosud bylo odsud vyvezeno přes dvě stě milionů dávek, což je přibližně tolik, kolik bylo dodáno i pro její vlastní potřeby.

Evropští lídři nepodporuj­í oslabení ochrany duševního vlastnictv­í pro výrobu očkovacích látek. Namísto toho požadují zrušit omezení pro jejich vývoz, jež některé státy zavedly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia