Lidové noviny

Dechovka z urnového háje

- ONDŘEJ BEZR

Zatímco na výtvarné scéně je jméno Františka Skály už dlouhá léta pronášeno s úctou a jako sochař a malíř z někdejších Tvrdohlavý­ch ve svém oboru platí ze jednu z hvězd, coby hudebník, zpěvák, textař a skladatel debutuje. Hned dvěma alby zároveň.

Samozřejmě že odhalení hudebního talentu Františka Skály v jeho pětašedesá­ti letech nespadlo z nebe. Už dlouhá léta se projevuje v několika víceméně zábavných spolcích v čele s MTO Universal. Dvě stylově zcela rozdílná alba, která právě vydal na primárně undergroun­dovém labelu Guerilla Records, ovšem představuj­í v jeho hudební prezentaci zlom: jsou až na drobné výjimky čistě autorská.

Už v tuto chvíli, pár dní před vydáním, budí nadšení na sociálních sítích zejména album Pojď se mnou děvče mé. Leckdo se nezdráhá, už teď, v květnu, mluvit o albu roku. Je však otázka, kam bude možné jej v případných výročních anketách vřadit. Je totiž... dechovkové.

Česká world music

Ano, František Skála skutečně natočil deset písní s regulérní venkovskou dechovou hudbou Provodovja­né. Nejde tady o žádnou koketerii profesioná­lních muzikantů s vysmívaným žánrem, jakou čas od času z hecu provozují někteří čeští jazzoví muzikanti z okruhu klubu Jazz Dock. Nejde tu ani o použití prostředků dechovky k spíše divadelní a šansonové prezentaci, jako to svého času zkoušela Ester Kočičková a Luboš Nohavica s kapelou Kujooni. Skála s Provodovja­ny je skutečně regulérní česká venkovská „dechna“i se všemi typickými chybami. Ostatně, vydavatels­ká anotace říká: „S výslednou kvalitou produkce je Skála velmi spokojen, mistrovští hráči z Provodova dokázali udělat takové aranže, které splňují autorův požadavek principu chyby. ,Je důležité, že se to celé trochu rozjíždí. Drobná nepřesnost napovídá, že se jedná o ruční práci, která neunaví.‘ Protože ,co je přesné, to je mrtvé!‘“

Samozřejmě to, co toto album odlišuje od tradice, jsou Skálovy texty a celková forma. Už první písnička Husserlova přednáška má bezmála třináct minut a skládá se minimálně ze tří (pokud ne pěti) obsahově vzájemně nesouvisej­ících částí, z nichž každá obsahuje špeky a fóry, na nichž by jiný postavil půl repertoáru. Ve filozofick­é části Skála naprosto dokonale kloubí jakobyinte­lektuální základ se „sprostonár­odní“vulgaritou, typickou právě pro jednu, tu „nevlachovk­ovou“větev českého dechovkové­ho odkazu: „Pak tam přišel Husserl, ošklivě se userl/když na záchod usedl/tak prkýnko prosedl/on byl vždycky u zrodu, v tom měl velkou výhodu/říkám ti Nietzsche, ty běž do píče/lepší je Husserlova přednáška.“

Co také rozhodně tematicky nekorespon­duje s klasickou českou dechovkou, je červená – v tomto případě tedy spíš černá – nit podstatné části textů, totiž stáří, smrt, hřbitovy. „V Pašupatiná­tu, v Kátmandu pálej svoje mrtvoly/za hodinku za dvě smetou popel do vody/vodplaví ho řeka turisti jsou bez sebe/nebožtík se marně vzteká/že by radši do nebe.“(Husserlova přednáška) „Pojď se mnou děvče mé do urnového háje/pod vrbou smuteční ti svoje srdce dám/pojď se mnou lásko má tam hrobka kamenná je/na hrobech chladivých tvé líce zulíbám.“(Pojď se mnou děvče mé) „Za řekou na stráni/je krematoriu­m/je tam pěknej chládek/a kolumbáriu­m/ve výklenkách urny/mrkají na sebe/černé dýmy z nebožtíků/stoupají do nebe.“(Loučko zelená) Takové věci kdyby zpíval svému publiku Josef Zíma, zřejmě by se jeho trůn krále české dechovky brzy zřítil.

Album Pojď se mnou děvče mé je samozřejmě bizarní a parodické. Zároveň na ně ale lze nahlížet i seriózně, jako na pokus o navázání na tradici jedné odrůdy tradiční české hudby modernější­mi prostředky, v tomto případě textovými. Vlastně může jít o jeden z mála úspěšných pokusů o autenticko­u českou world music. Což potvrzuje i fakt, že se František Skála s Provodovja­ny představí v rámci prvního dne mezinárodn­ího festivalu Respect 28. srpna na pražském Rohanském ostrově.

Třaskavé písničky

Každý průměrný píárista by řekl Skálovi potažmo majiteli Guerilla Records, že vydávat dvě různá alba zároveň je z komerčního hlediska nesmysl. Tady se ale pohybujeme skutečně na půdě alternativ­y, a možné je tu tedy všecko. Je to velká škoda, ale dechovkové album zcela jistě upře na sebe tak velkou pozornost, že druhé, album nazvané Debut, bude trochu opomenuto nebo přehlíženo.

Což je ale značná škoda, protože i ono přináší skvělou hudbu. František Skála, hrající zde na kytaru, harmoniku a další nástroje, se nechává doprovázet skupinou Třaskavá směs, jejímiž členy jsou mimo jiné jeho „tvrdohlavý“výtvarný kolega Petr Nikl nebo kontrabasi­sta Petr Tichý. Písničky na pomezí folku, rocku a blues sice každou chvíli něco připomínaj­í, od Toma Waitse přes Rolling Stones po lidovky z různých koutů světa, ale Skála jako zpěvák je svým výrazem hravě utáhne a navléká jim vlastní kabát. V němž má samozřejmě i v tomto případě nadsázka a ironie svoje nezastupit­elné místo.

František Skála a Provodovja­né:

Pojď se mnou děvče mé

Vyd. Guerilla Rec. 2021

František Skála: Debut

Vyd. Guerilla Rec. 2021

 ?? FOTO ARCHIV GR ?? Co je přesné, to je mrtvé.
František Skála povolal na svoje dechovkové album dvacítku hudebníků z Provodova ležícího mezi Zlínem a Vizovicemi.
FOTO ARCHIV GR Co je přesné, to je mrtvé. František Skála povolal na svoje dechovkové album dvacítku hudebníků z Provodova ležícího mezi Zlínem a Vizovicemi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia