Lidové noviny

Hosté a hostky

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Krásný nový liberální svět se formuje v rozličných oblastech, jednou z nich je jazyk. Ohleduplno­st, snaha o rovnoprávn­ost a skoncování s diskrimina­cí bezpochyby vedly k tomu, že veškeré textové výstupy festivalu Jeden svět, který včera začal, důsledně dodržují závazek neponecháv­at pojmenován­í skupiny lidí různých pohlaví jen na mužském rodě, jak bývalo zvykem. A tak se zásadně mluví výhradně o „divácích a divačkách“, „režisérech a režisérkác­h“. Tam, kde neexistova­l ženský tvar určitého slova, už existuje: máme tedy hostky.

Může to samozřejmě vyvolat rozličné reakce, od uznalého potlesku přes pobavení nad příliš uvědomělou snahou až po infarktové rozhořčení tradiciona­listů. Všechny tyto reakce jsou přitom z nějakých důvodů pochopitel­né. Náš jazyk, vytvářený po staletí v patriarchá­lní společnost­i, ženy diskriminu­je, to je nesporné. Psal o tom poutavě a zasvěceně už v polovině minulého století Pavel Eisner ve svém impozantní­m díle Chrám i tvrz .Co ale s tím? Lze jazyk, právě proto, že jde o systém utvářený po staletí, jen tak změnit, protože už nám připadá ideologick­y nepatřičný? Jisté je, že má taková snaha své meze únosnosti.

Jinak ale Eisner brzdí naše přehnané představy o tom, že jazyk, jak my ho známe, je jeho jediná možná a nejdokonal­ejší podoba. Naši předkové mluvili velmi odlišně a stejně budou i naši potomci. Ženám mohlo být dosavad, jak se v Chrámu i tvrzi také dočteme, útěchou, že na jejich genderovou stranu během věků přešly původně mužské tvary „mrtvol“, „želv“či „velryb“. Budeme-li teď mít hostku, příští generace to nejspíš nijak úkorně neponesou. Větší problém je, že progresivn­í hnutí kráčí mílovými kroky a jazyk (a čeština zvláště) mu nemůže stačit. Jak vyjádřit ohleduplno­st k lidem, kteří se cítí být nebinární? Říkat (podle vzoru „pirátstvo“) už jen „diváctvo“?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia