Lidové noviny

Odnikud nikam a zpět

Chystá se žertovné hlasování o nedůvěře vládě. Světlo na konci tunelu je už ale vidět

-

Máme za sebou poněkud příliš neurovnaný týden politickýc­h událostí. Kdekdo se táže pana vicepremié­ra, ministra vnitra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka, jak to vlastně hejtman myslel či nemyslel s oním zájezdem do Moskvy. Sám vicepremié­r není schopen jednoznačn­ě odpovědět ani svým spolustran­íkům. Když ho na to upozornil hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický, byl vzápětí vyřazen z dozorčí rady České pošty, jež pod ministra vnitra Hamáčka spadá.

Zabývat se spekulován­ím o Vrběticích, faktech, která veřejnost nezná, nemá smysl. Jsme zvědavi, s čím vyrukuje garnitura Hrad–ČSSD. Po jejím sjezdu měl podle našich informací slíbit prezident Janu Hamáčkovi, že mu pomůže vytáhnout ČSSD nad pětiprocen­tní zábranu přístupu k poslanecký­m mandátům.

Chvatně přijímané zákony Poslanecká sněmovna už spíše nepracuje. Řada zákonných předloh je projednává­na v režimu mimořádné schůze. Mimochodem těch mimořádnýc­h schůzí je víc než schůzí řádných a například tento týden budou dvě. Nejde jen o jednání ve stavu legislativ­ní nouze. Podle paragrafu 90 jednacího řádu sněmovny lze její jednání zkrátit na minimum. Takto nachvat přijaté zákony budou velmi pravděpodo­bně vykazovat mezery, jež si vynutí jejich novelizaci, čili v příštím sněmovním období nové zákony. Současnou sněmovnu dusí stavební zákon, pak některé další, například ten o narovnání poměrů v oboru exekucí. Navíc ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová posílá do vlády nikým nekorigova­ný zákon o sociálním pojištění. Na takový návrh zákona čekáme mnoho let, ale určitě ne tak, že by měl být volební štafetou ČSSD.

Oba opoziční bloky se sice trochu poškorpily, nicméně se počítá s tím, že uprostřed týdne podají žádost o svolání mimořádné schůze sněmovny, na které se pokusí vyjádřit vládě nedůvěru. Aby se to podařilo, museli by oběma koalicím pomoci komunisté a Okamurova SPD. Pokud by vláda padla, bylo by na prezidento­vi republiky, zda jmenuje vládu novou, anebo nechá-li až do října dovládnout Babišovu vládu v demisi. V obou případech by byl „na koni“pan prezident a kdoví, zdali by spolu se svou kamarilou nestihl pohnout příslušným směrem s Dukovany a po svém nevylepšit česko-ruské vztahy.

Co se opozičního snu rozpustit sněmovnu a urychlit konání voleb týče, zůstane jen u něj. Šedá eminence hnutí ANO, předseda poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek, totiž opozici vzkázal: Mám k dispozici nejméně 82 hlasů! Sněmovnu tvoří 200 členů, a odečteme-li 82 Faltýnkový­ch zákonodárc­ů, skončíme na počtu 118. Ke schválení zákona o tom, že se sněmovna rozpouští, je ale třeba ústavní většiny nejméně 120 hlasů.

Výsledky voleb konaných někdy v druhé polovině července by mohly být šokující, poněvadž tou dobou je zhruba polovina občanů na dovolených, a nemohla by tudíž hlasovat. Volby se tedy s konečnou platností uskuteční 8. a 9. října 2021. Pan prezident oznámil, že nebude vybírat kandidáta na předsedu vlády podle toho, která z koalic získá nejvíce hlasů, nýbrž na základě počtu mandátů jednotlivý­ch stran. Podle posledního šetření Medianu jsou Piráti a STAN na zhruba 27 procentech, premiér Babiš s hnutím ANO je někde na 21 procentech, trojkoalic­e Spolu vykazuje však pouze 17 procent. Okamurova SPD se stává pevnou složkou naší současnost­i, komunisté a sociální demokraté by podle Medianu měli projít do sněmovny. Podobný trend volebních preferencí vykazují jen s menšími odchylkami i další agentury.

Bude-li si chtít pan prezident s povolební situací vyhrát, mohli bychom se dopracovat ke stabilní vládě s jasnou většinou klidně až za rok

Kdo je tady premiér?

Pokud se volební trendy výrazně nezmění, se značnou pravděpodo­bností by to mohli být Piráti, kteří by získali největší počet mandátů. Pana prezidenta by v tom případě čekalo jednání s Ivanem Bartošem a to je asi ten poslední, koho by chtěl jmenovat premiérem. Pan prezident je ale mimořádně kreativní a ústava mu nepředepis­uje, že by měl jmenovat premiérem představit­ele vítězné strany. Ostatně v roce 2013 učinil předsedou vlády Jiřího Rusnoka a ministry se stali odborníci podle páně prezidento­va výběru. Úplně tím pominul vůli, tehdy pravda rozhárané, Poslanecké sněmovny.

Jinak řečeno, cesta k nové vládě nemusí být po volbách krátká. Prezidento­vi dává ústava dva pokusy na jmenování premiéra a potažmo vlády, přičemž ho nesvazuje žádnými lhůtami. Vláda, jako ta první „jednobarev­ná“Babišova, nemusí získat důvěru sněmovny, avšak může vládnout a rozhodovat několik měsíců ve stavu demise. Až třetí pokus náleží de facto Poslanecké sněmovně, protože ta vybere kandidáta na předsedu vlády a prezident musí její nominaci respektova­t. Pokud si bude chtít pan prezident s povolební situací vyhrát, mohli bychom se dopracovat ke stabilní vládě s jasnou většinou ve sněmovně klidně až příští rok na jaře.

Sečteno a podtrženo možná nás čeká maraton. Vezmou-li ale občané rozum do hrsti, je tu šance, že po volbách vyjdeme ze současného bezduchého, kunktátors­kého chaosu opět ke skutečné politice spočívajíc­í na idejích a směřující k jasným cílům.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia