Lidové noviny

Koho by volil Roy?

Skotsko opět míří k referendu o nezávislos­ti

- Zbyněk Petráček

Když se u nás loni slavilo 200 let Boženy Němcové, navzdory karanténě to byla klidná událost. Lidé se přeli o televizní seriál, ale nikoho by neinspirov­al k povstání. Až budou Skotové v srpnu slavit 250 let Waltera Scotta, může to být jiná káva. Nejde o jeho psaní, ale o třeskutou situaci kolem. Už počtvrté za sebou vyhráli nacionalis­té skotské volby, už podruhé chystají referendum o nezávislos­ti, takže ve vzduchu visí otázky typu: Hlasoval by Walter Scott pro nezávislos­t? Hlasovali by pro ni William Wallace (položil za ni život), Bob Roy a jiní hrdinové národa?

Jakmile se uvažuje stylem „co by řekl, koho by volil, jak by hlasoval“ten či onen nebožtík, vždy je v tom demagogie. Ale dělá se to, takže to asi zabírá. Někdy se tím neriskuje vůbec nic, třeba řekneme-li, že Božena Němcová by byla pro volební právo žen. Ale spekulovat, zda by volila Fialu, nebo Bartoše, to už je moc. Také ve Skotsku půjde o praktičtěj­ší věci. Bude EU potichu fandit skotské nezávislos­ti, aby se potěšila potrestání­m Londýna za brexit? To není jen řečnická otázka. Ještě je v paměti, jak hned po referendu o brexitu přijali unijní lídři Schulz a Juncker skotskou premiérku Sturgeonov­ou, ještě než vůbec jednali s Londýnem.

Nikdo zatím nemůže říkat, že referendum bude a fanoušci nezávislos­ti vyhrají. Ale dá se uvažovat obecněji. Třeba: patří mezi evropské hodnoty respektova­t hlas voličů v referendu? A pokud ano, proč by to mělo platit pro Skoty, ale neplatilo to v roce 2017 pro Katalánce? Kdyby teď skotští nacionalis­té vyhlásili podobně sporné referendum (bez dohody s ústřední vládou) a Londýn by proti tomu podobně tvrdě zasáhl, fandila by mu EU, tak jako na podzim 2017 Madridu?

Ve Skotsku se chystá velký spektákl, racionální argumenty slábnou. Až po referendec­h se ukazuje, že to, čím byli lákáni voliči, je vlastně propadák. Jistě, už předem se ví, že v takto vážných věcech by přání nemělo být otcem myšlenky, ale v atmosféře referend jí pak stejně bývá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia