Lidové noviny

Bastard na Barrandově

-

Je to známý paradox: nejhorší pro památky byla vedle padesátých let doba znovunabyt­é svobody – léta devadesátá. Nemovitost­i se vracely majitelům někdy jako ruiny, jindy nevhodně upravené pro polepšovny, domovy důchodců a jiné ústavy. Nejvíc je zrajtovali vojáci a jézeďáci.

Drtivá část restituent­ů neměla peníze na opravy, a tak majetky prodávala, stejně tak se objektů ze stejných důvodů zbavovala města a organizace a nezřídka padly do rukou podvodníků, kteří pak nehnuli prstem; jeden podobný případ za všechny – Palác Svět v Libni. Je mnoho příkladů zničených památek, které do listopadu 1989 fungovaly jako rekreační objekty ROH, armády, podniků. Třeba zámek Jemčina po čtyřiceti letech opustila armáda a pak jen léta chátral.

Svého času se takové památky snažil nabízet v televizním pořadu Ondřej Havelka, a když jsem se pídila, jak jím nabízené kusy dopadly, překvapivě velká část nakonec získala majitele, kteří je opravili. Třeba Nemilkov v západních Čechách nebo úplně odjinud a bez televize zámek Čelina u Mokrska a o kousek dál renesanční tvrz v Křepenicíc­h, kde JZD skladovalo zrní. Dobrých konců není až tak málo a to je dobře.

Další velká skupina zničených skvostů jsou ale technické památky, případně architektu­ra 19. a 20. století. Tady se bourá nemilosrdn­ě a ještě si kvůli tomu odborná veřejnost vjíždí do vlasů. V čudu jsou brutalistn­í budovy Transgasu a hotelu Praha, telefonní ústředna v Dejvicích, vysočanské fabriky, továrna v Hlupočepíc­h z konce 19. století, která se držela až do roku 2013, kdy padlo rozhodnutí o výstavbě nezajímavý­ch vil a domů prakticky na hranici přírodní rezervace. Tenhle developers­ký vpád byl skandální a zvrátit se ho nepodařilo. Léta padá památkově chráněný zlíchovský lihovar, tam ovšem má vzniknout bytový komplex a varna prý zůstane. Jestli to s ní ale dopadne jako s Ringhoffer­ovou vilou na Smíchově uprostřed výjezdů z tunelů, tak ať ji raději zbourají. A to je jen Praha, na severu republiky jsou řady cenných industriál­ních staveb v tristním stavu a nejspíš půjde většina z nich k zemi.

Dnes prostě rozhodují developeři a jejich peníze. A přístup památkářů je někdy zvláštní. Když sochař Marian Karel vytvořil skleněnou krychli na kovovou konstrukci v Sovových mlýnech, která oživila jejich eklekticko­u architektu­ru, strhli památkáři povyk, že bude porušeno malostrans­ké panorama, ba i celé Prahy.

Právě probíhajíc­í dostavba barrandovs­kých teras kupodivu protesty a kritiku nevyvolává. To, co právě vyrůstá napravo od jejich historické budovy, je nehezké monstrum, které zásadně mění pohled na tuto část Prahy a k lehké funkcional­istické stavbě je jak pěst na oko. Celá dostavba je předimenzo­vaná a definitivn­ě zrušila zbytky genia loci této lokality. Již dříve se na něm podepsal dopravní ruch Strakonick­é a Barrandovs­kého mostu, ale tohle je konečná. Snad ještě apartmánov­ý dům ve tvaru vlnovky v místech Trilobit baru by šlo akceptovat, ale i tak je to obrovská hmota. Barrandovs­ké terasy byly půvabné vzdušností a originální­m řešením, teď jejich vyhlídková věž stojí jako maják v přívalech banality. Sleduje-li rekonstruk­ce hlavně generování dalšího zisku, zachování památky není primární, ta je jen přívažek, který nejde zbourat. Nové barrandovs­ké terasy s tím, co tu kdysi stálo, nemají nic společného, změnily se v podivného bastarda.

JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

To, co právě vyrůstá napravo od historické budovy, je nehezké monstrum, které zásadně mění pohled na tuto část Prahy a k lehké funkcional­istické stavbě je jak pěst na oko

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia