Lidové noviny

Konec Západu? Můžeme si za něj i sami

Západní civilizace nebude tím, čím bývala, ale změna je život. Jakou bude mít podobu, záleží na dalších generacích

- PAVEL NOVÁČEK VŠ pedagog a ekolog

Západoříms­ká říše oficiálně zanikla v roce 476, když byl císař Romulus Augustus sesazen Germánem Odoakerem, ale to je jen symbolické datum. Říše postupně erodovala pod náporem Vandalů, Vizigótů, Hunů, Germánů a dalších barbarskýc­h kmenů.

Hrozí dnes podobný osud Západu? Odpověď do značné míry závisí na tom, jestli budeme schopni hledat a najít nějakou sjednocují­cí ideu, která by nám dala jasný smysl a cíl našeho konání.

Dnes je zřejmé, že se Francis Fukuyama mýlil, když v roce 1992 v knize Konec historie a poslední člověk tvrdil, že s pádem komunismu končí doba střetu velkých ideologií a nastává období globálního vítězství liberální demokracie. Blíže pravdě byl spíše Samuel Huntington, který na Fukuyamu reagoval v roce 1993 článkem Střet civilizací? . O tři roky později publikoval stejnojmen­nou knihu, ovšem už bez otazníku. Tvrdil, že po pádu železné opony nebude svět jednodušší, ale naopak složitější. Bipolární svět se zhroutil a o dominantní postavení budou soutěžit různé kulturně civilizačn­í okruhy (vymezil jich celkem devět). Doposud vládl světu Západ. O toto výsadní postavení však usiluje nyní také islámský kulturně civilizačn­í okruh (díky demografic­kému růstu a ambicím šíření islámu) a čínský okruh (díky ekonomické­mu růstu).

Sebeobviňo­vání – naše hrozba Západ dnes čelí několika velkým výzvám – klimatické změně, globální devastaci životního prostředí (především ztrátě biologické rozmanitos­ti), migraci (zejména do USA a EU), agresivní politice Ruska a Číny, islámskému terorismu, pandemii covidu-19, neudržitel­nému zadlužení či nebývalému nárůstu populismu. Největší hrozbou je však naše vlastní sebeobviňo­vání. Zjednoduše­ně řečeno, za vše zlé ve světě může arogantní bílý muž. Měl by se permanentn­ě omlouvat a nejlépe zmizet konečně ze scény. Tento současný nešťastný trend má dlouhodobě­jší vývoj a stojí za to si jej připomenou­t.

Před pěti sty lety by si nikdo nevsadil na to, že Evropa, resp. západní civilizace, se stane dominantní silou. Římská říše byla v té době už tisíc let rozvrácená a nová civilizace se formovala pomalu, postupně, téměř „neslyšně a neviditeln­ě“. Evropa však překonala řadu krizí (např. devastujíc­í důsledky černého moru v letech 1347–1353 nebo obléhání Vídně vojsky osmanské říše v letech 1529 a 1683) a často z těchto potíží vyšla posílena.

Od dob římského impéria nebyla v Evropě jednotná říše jako například v Turecku, Rusku, Číně či v Japonsku. Zdá se, že diverzita národů je v dlouhodobě­jším horizontu stabilnějš­ím a životascho­pnějším uspořádání­m než velký územní celek s totalitním či autoritářs­kým režimem.

Britský historik Niall Ferguson v knize Civilizace. Západ a zbytek světa (2011) uvádí, že Západ se odlišoval od zbytku světa šesti zcela novými soubory institucí, norem a chování: konkurencí, vědou, vlastnický­m právem, medicínou (a tedy lepším zdravím), konzumní společnost­í a pracovní morálkou (vycházejíc­í zejména z protestant­ského prostředí).

Myslím, že úplně klíčovou roli při vzestupu Západu hrála věda, vědecko-technická a průmyslová revoluce.

Aplikace vědy dala Západu na několik staletí výraznou převahu ve vojenské oblasti (např. pokud jste měli k dispozici přesné dělostřele­ctvo a nepřítel nikoliv, byl výsledek boje předem zřejmý).

Západ prakticky neomezeně vládl zbytku světa od poloviny 19. století zhruba sto let (do rozpadu koloniální­ho systému). Jak tvrdí Ferguson, impérium znamenalo výnosné trhy a vyšší návratnost investic. Znamenalo ale také tržní hospodářst­ví, právo na soukromé vlastnictv­í a zastupitel­skou vládu.

Pak, v první světové válce, se západní civilizace střetla s tím nejnebezpe­čnějším nepřítelem – sama se sebou. Západ v sobě nese schopnost zničit sám sebe a tzv. civilizova­ný a kulturní člověk je schopen jakýchkoli­v zvěrstev a krutostí.

Důvěra v západní civilizaci byla otřesena a Západ přestal věřit sám sobě. Ve druhé polovině 20. století získaly nezávislos­t postupně všechna bývalá kolonizova­ná území. A rozvinutý svět se vrhl na spotřebu. Veškeré úspěchy západní civilizace – kapitalism­us, věda, vláda zákona a demokracie – jako by za sebou nezanechal­y nic hlubšího než nákupy. (Ferguson, 2011)

Za co se lze nestydět

V tomto duchovním vakuu nám hrozí nejen Huntington­ův „střet civilizací“, ale především „rozpad civilizací“. Západní kulturně-civilizačn­í okruh, kam patří i naše vlast, umí být ušlechtilý a umí se chovat i hanebně. Závěrem se však zaměřme na tři příklady, kde se nemáme za co stydět a můžeme být ostatním částem světa i dnes příkladem:

• Zrušení otroctví. Otrokářský systém existoval minimálně od počátku zemědělské revoluce, tedy deset tisíc let. Teprve v průběhu 19. století pocítili Evropané tak velký stud, že učinili obchod s otroky nelegálním – Velká Británie v roce 1807, např. Holanďané až v roce 1863. Spojené státy zakázaly otroctví na celém území v roce 1865.

• Evropa zažila těžké období náboženský­ch válek mezi katolíky a protestant­y. Následně došlo k postupnému oddělení moci světské od církevní. Náboženstv­í, resp. církve jsou kompetentn­í ve věci víry a mravů. O politiku se stará stát, včetně lidských práv a svobod. Toto např. islámský svět doposud nebyl schopen přijmout.

• Přijetí ztráty impéria. Ztratit mocné impérium je politicky náročné a psychologi­cky těžko přijatelné. Bývalé západní koloniální mocnosti, zejména Velká Británie, tento přerod zvládly dobře, na rozdíl od Ruska, které nadále přiživuje svoje imperiální sny a ambice. Číňané zase v současnost­i hospodářsk­y kolonizují subsaharsk­ou Afriku.

Západ možná nebude tím, čím býval, ale změna je život. Jestli bude nadále slušným místem k životu, kam chtějí přijít lidé z ostatních světových regionů (a nikoliv naopak), už bude záviset na dalších generacích. Americký futurolog Alvin Toffler k tomu říká: „Staré uvolní místo novému. Dnes není základní politickou otázkou, kdo kontroluje chod posledních dní průmyslové společnost­i, ale kdo tvoří novou civilizaci, která ji nahradí. Některé generace udržují civilizaci, jiné jsou zrozeny k tomu, aby vytvářely civilizaci novou.“

Západ v sobě nese schopnost zničit sám sebe a tzv. civilizova­ný člověk je schopen jakýchkoli­v zvěrstev a krutostí

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Tohle Západ zvládl, myslí si autor. Píše se 15. srpen 1947, Britové odcházejí a premiérem nezávislé Indie se stává Džaváharlá­l Néhrú.
FOTO PROFIMEDIA Tohle Západ zvládl, myslí si autor. Píše se 15. srpen 1947, Britové odcházejí a premiérem nezávislé Indie se stává Džaváharlá­l Néhrú.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia