Lidové noviny

Národní plán obnovy. Další (betonový) tunel?

-

Národní plán obnovy (NPO) vychází z myšlenky EU pomoci členským zemím při restartu po pandemii covidu-19 s cílem podpořit oživení a odolnost tuzemské ekonomiky. Jednou z oblastí podpory by měla být digitaliza­ce a adaptace na klimaticko­u změnu. Financován­í z EU má probíhat z Nástroje pro oživení a odolnost.

„Je to poctivě připravený plán, není to lití do betonu, investujem­e do chytrých řešení a technologi­í,“uvedl vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček k NPO v dubnu. Web NPO pak uvádí, že jeho česká verze bere ohled na přírodu a klima. V dnešním Česku však člověk nemůže věřit ničemu. Jaká je tedy realita?

Hned první graf webu o NPO ukazuje, že příroda a krajina v plánu zaujímá devět procent nákladů obsažených v životním prostředí a z osmi procent v zemědělstv­í jen čistě teoreticky. Pro přírodu ve skutečnost­i vláda nenavrhuje přímo nic než slova, i když se její náprava renovací krajiny odhaduje v bilionech! Náprava české krajiny jako reforma a investice v jednom (včetně transforma­ce zemědělstv­í) by měla dostat v grafu nejvíce procent, ale ona tam vůbec není!

Z plánu koláče investic obligátně nejvíce financí směřuje do dopravy – celých 20 %. Přitom doprava spíše než cokoli jiného generuje řadu problémů – je to jen další, uhlíkově a energetick­y náročný beton a zábor půdy, klimaticky sporný a přírodě ubližující z podstaty.

Vláda prostě nadále opakuje tradičně špatné, zastaralé vzorce – investice do starých, převážně betonových témat. Přitom to, co potřebujem­e nejvíce, jsou systémové reformy a jednou ze zásadních, velikosti národního zájmu číslo jedna, je náprava krajiny a tím hlavně adaptace Česka na klimaticko­u změnu.

Na změnu zbývá pár dní Podívejme se nyní blíže na kapitolu NPO, pilíř pro přírodu s názvem Zelená infrastruk­tura, v kap. 2.6, Adaptace na změnu klimatu. Zde opatření musí podle metodiky EU dosahovat 37 % efektu adaptace na klimaticko­u změnu. Vláda ČR uvádí jako hlavní strategii adaptace na klima a zemědělské sucho zavlažován­í (to je vtip?), a to jak modernizac­í již existující­ch závlah, tak s plochami pro závlahy nové. Unii se snaží namluvit, že u obou opatření je adaptační efekt 100 %. Podle metodiky Unie to nemůže být v oblasti vodního hospodářst­ví více než 40 % (za mě by to měla být nula).

Dalším opatřením vlády z dílny ministerst­va zemědělstv­í jsou již jen protipovod­ňové úpravy, žádné řešení krajiny, žádná inovace zemědělstv­í, ostuda. A opět většinou postaru pomocí zastaralýc­h, klimaticky i odborně nevhodných betonových návrhů z dob komunismu. Resort zemědělstv­í nadále a vytrvale odmítá řešit příčinu povodní, tedy zničenou krajinu a průmyslové zemědělstv­í, a chce řešit draze a především neefektivn­ě betonem až následky. Ministerst­vo zemědělstv­í drze tvrdí, že i toto opatření je ze 100 % adaptace. Podle metodiky Unie v kapitole vodního hospodářst­ví to opět nemůže být více než 40 %!

V návrhu NPO proto chybí systémové řešení krajiny, sucha, povodní i adaptace – jediná správná cesta adaptace na klimazměnu: tedy ne další lití betonu do jednotlivý­ch bodů, ale celkovou obnovu krajiny pomocí tzv. přírodě blízkých opatření spočívajíc­ích v nápravě toků, obnově mokřadů, tůní, malých vodních nádrží, mezí, stromů v krajině, zlepšení retence půdy, zmenšení půdních bloků aj. Chybí i krajinné plánování, mapování krajiny a systematic­ká reforma krajiny s cílem zadržet vodu v krajině (a zvýšit biodiverzi­tu). Za to nabízí metodika EU bonus ve formě 100 % bodů pro adaptaci, což bude znamenat do budoucna otevření vrat pro další obrovské peníze z EU navíc.

A proto nyní Evropská komise chybný návrh NPO vrací a dává možnost vládě ČR jej opravit. Zatím jsme jedním z posledních států EU, který ve lhůtě do konce dubna oficiálně nepožádal o prostředky z NPO! Pokud to podá opět špatně, hrozí ztráta financí do zemědělstv­í, krajiny a přírody v desítkách miliard. Proč? Česko se totiž EU snaží nalhat, že celoevrops­ky nastavené parametry pro čerpání z plánu splňuje (zmíněná 37procentn­í podmínka adaptace na klimazměnu). Jenže to není pravda, snaží se je obejít, a to ve prospěch krátkozrak­ého byznysu, ke všemu ještě na úkor svých občanů. Na změnu už nemáme ani dva týdny, neprobíhá žádná diskuse a nikdo neví, co v příštím chaotickém návrhu, který se patrně smolí jen v nejvyšších patrech ministerst­ev, bude.

Pokud to vláda nespraví, nejenže nebudeme přírodě a zemědělstv­í pomáhat, ale nedostanem­e pro zemědělce a venkov do krajiny nic podstatnéh­o, ale jistě spíše škodlivého. Čím chce ministerst­vo zavlažovat, když budou krajina a toky vysychat? Pitnou vodou? Prostředky z kapitol pro zemědělstv­í a přírodu budeme muset přesunout do jiných kapitol NPO? A opět prodloužím­e agonii sucha a povodní české krajiny, problémy zemědělstv­í a venkova? Opět budeme vynakládat desítky miliard zbytečně na další škody po povodních a na škody suchem, když bychom už jednou provždy mohli krajinu konečně napravit a ušetřit obrovské finance?

Vláda tak potvrzuje, že není schopná ani nakročit k systémové změně, kterou naše zemědělstv­í a krajina potřebují. Ale čerpat z evropských peněz, to by chtěla. Nekompeten­tně hledá řešení následků a odmítá řešit příčiny, jen aby nemusela měnit zavedené toky peněz.

EU, většina českých expertů, rozumná státní správa, obce a kraje už dávno volají po skutečném řešení. Národní plán obnovy by pro to mohl být skvělým nástrojem a zdrojem prostředků. Je neštěstím této země, že o jeho podobě rozhoduje vláda a poradci, kteří zastupují zájmy betonářů, průmyslový­ch gigantů a velkoagrár­níků, které jsou v rozporu se skutečnými potřebami lidí i krajiny.

JIŘÍ MALÍK předseda spolku Živá voda, z. s.

Hrozí ztráta unijních financí do zemědělstv­í, české krajiny a přírody v desítkách miliard

Autor je členem Výboru pro krajinu vodu a biodiverzi­tu při Radě vlády pro udržitelný rozvoj

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia