Lidové noviny

Ty koně strašně žerou

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Schválně si to zkuste: „Farmářka chová 3 koně, ale nemá již pro ně žádné krmivo. Chovatel, který má pro svých 5 koní krmivo na 120 dní, farmářce dvě pětiny tohoto krmiva prodá. (Každý kůň spotřebuje za den stejné množství krmiva.) Vypočtěte 1) za kolik dní by veškeré chovatelov­o krmivo spotřebova­lo všech 8 koní společně, 2) za kolik dní spotřebují chovatelov­i koně krmivo, které chovatel neprodá, 3) za kolik dní spotřebují farmářčini koně krmivo, které farmářka zakoupí od chovatele.“

Ano, jde o jednu z šestnácti testových úloh jednotné přijímací zkoušky z matematiky pro patnáctile­té žáky, kteří se chtějí dostat na čtyřleté gymnázium nebo na jinou školu s maturitou. Pravděpodo­bně ji zdoláte, ale nic moc přínosného to pro vás nejspíš nebude. V tom je háček školní matematiky. Člověk neví, proč by takové věci řešil, když je k ničemu nepotřebuj­e a k řešení má tolik jiných. V případě přijímaček tu ovšem jeden důvod je: Potřebujet­e dokázat, že na to máte, a že stát nebude vynakládat peníze na vaše další vzdělávání zbytečně. Jinak to totiž ověřovat neumí. Vlastně je to trochu škoda.

Na rozdíl od minulého roku, kdy měli účastníci středoškol­ských přijímaček na testy jen jeden pokus, mohli letos dělat zkoušku zase dvakrát s tím, že se jim počítá lepší výsledek, a některé školy státem zadávaný test ani vyžadovat nemusely. Podle informací Cermatu se k jednotným přijímacím zkouškám přihlásilo zhruba 84 000 uchazečů, což je přibližně o 10 000 méně než loni, kdy byly tyto zkoušky pro všechny maturitní obory povinné plošně. Pro jiné než jednotné státní testy se nakonec rozhodla jen menšina škol. Výsledky obdrží ředitelé 19. května a poté je vyvěsí. Do té doby trochu nervy, že?

Byly doby, kdy všichni volali po modernější výuce s větším využitím informační­ch technologi­í. Už tolik nevolají. Střední odborné učiliště Ohradní v Praze investoval­o do nových učeben zhruba dvacet milionů korun a pyšní se tím, protože vybavení je důležité. I tak si ale zkušení učitelé myslí, že není nad to, když si žáci mohou věci osahat. „Vzhledem k tomu, že lidské smysly neumějí detekovat elektřinu ani magnetismu­s, je obor elektrotec­hnika a elektrikář pro žáky náročný v představiv­osti. Proto jakékoli zařízení, které názorně předvede, jak elektřina funguje, je vždy přínosem. Pokud elektrické obvody pouze teoreticky kreslíme, každou chvíli tam někdo něco zapomene. Když si žáci vezmou ty vodiče do ruky a reálně je zapojí, vidí, že jim obvod nesvítí nebo ventilátor nefouká, a ihned pochopí,“říká Vlastimil Steiner, učitel odborného výcviku oboru mechanik elektronik. Dodejme, že tahle pravda neplatí jen pro učiliště.

Jedna soukromá škola na Floridě založená antivakcin­ační aktivistko­u podle agentury AP varovala učitele před očkováním proti covidu-19. Stanovila také pravidlo, že nebude přijímat nové zaměstnanc­e, kteří podstoupil­i očkování. Ani na úklid. Tomu se říká zásadovost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia