Lidové noviny

Svíčka zdarma přilákala davy

-

Opozdilci kličkují na parkovišti a hledají poslední volná místa pro svá auta. Všechna poblíž vchodu jsou již dávno obsazená. Devátá hodina ranní se blíží a zákazníci švédského obchodu IKEA na pražském Zličíně už postávají v nekonečné frontě, jež se vine až na autobusovo­u zastávku. Hlasité plánování nákupů a smích potvrzují nadšení, které zde vládne – nábytkářsk­ý řetězec mohl letos vůbec poprvé otevřít.

„Lidé se už opravdu těšili, proto se tady vytvořila řada. Navíc máme pro prvních tisíc zákazníků svíčku zdarma. Myslím si ale, že ten nápor nebude tak velký jako loni. Venku je už teplo, takže lidé budou víc trávit volný čas venku,“řekla LN Natálie, jež u vchodu rozdává zmíněné svíčky.

Velký zájem zákazníků je pár desítek minut po otevření patrný v oddělení kuchyní. „Skoro půl roku jsme bez kuchyně. Nechci to řešit online, jsem ze starší generace a přes internet nenakupuji ani oblečení. Byla jsem připravená, že budu čekat, nevadí mi to,“vysvětluje LN zákaznice Marie, která do řetězce přicestova­la z nedalekého Kladna, zatímco jiný nakupující už přes ochranné plexisklo hlasitě diskutuje s obsluhou o délce pracovní desky.

Tradičně nejvíce lidí je v nákupní části o patro níž, kde je nutné kličkovat mezi nákupními košíky, dětskými kočárky a hloučky zákazníků. Respirátor­y mají všichni, s bezpečnými rozestupy si ale nikdo hlavu neláme. „Před porodem chci ještě stihnout zařídit dětský pokoj, doslova závodím s časem,“svěřuje se se smíchem žena a do téměř plného vozíku vrší ramínka na šaty.

V nedaleké uličce s ložním prádlem ale dvě zákaznice v důchodovém věku přiznávají, že se vydaly pouze na obhlídku a nic nepotřebuj­í. „Doma už nás to nebaví a kavárny máme pořád zavřené. Tady si s kamarádkou můžeme popovídat a prohlédnou­t hezké věci,“popisuje jedna z žen. jan

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia