Lidové noviny

Na letiště alespoň o tři hodiny dřív

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Květen je tradičně měsícem, kdy první turisté zahajují hlavní sezonu. Ta se již druhým rokem vymyká normálu. Koridory mezinárodn­ího Letiště Václava Havla v Praze se začínají plnit stovkami pasažérů denně, ti se však nevyhnou omezením a specifický­m postupům. Jak předejít komplikací­m před odletem na dovolenou?

Odbavení

Je třeba počítat s tím, že už tak zdlouhavé procesy na letišti provází několik úkonů navíc. Důležité je proto dbát především na dostatečný předstih, s jakým by měli pasažéři na letiště dorazit – ideálně tři hodiny před odletem, a to i přesto, že dlouhé fronty zde v posledních měsících přestaly být zvykem. „Při odbavení se nyní ověřují veškeré vstupní podmínky do konkrétní destinace, které se často mění. Zároveň se kontroluje i potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19, pokud je potřeba,“uvedla pro LN mluvčí pražského letiště Kateřina Pavlíková.

Zatímco dříve probíhala hraniční kontrola cestovních dokladů pouze při odletu do zemí mimo Schengen – tedy z Terminálu 1, nyní je třeba počítat s ní také na Terminálu 2. Další čas navíc musí přičíst také cestující, kteří se chtějí na letišti otestovat. Odběrové

místo je k dispozici ve veřejném koridoru mezi prvním a druhým terminálem.

Ti, kdo na něj však spoléhají na poslední chvíli, musí počítat s tím, že si pořádně připlatí – PCR test s mezinárodn­ím certifikát­em a výsledkem do dvou hodin tam vyjde na 7500 korun. Standardní PCR test s výsledkem do 24 hodin stojí 2000 korun. Antigen vyjde na 800 korun, lze však na něj uplatnit nárok v rámci pravidelné­ho testování zdarma.

Zvýšená hygiena

Ve všech vnitřních prostorech letiště nadále zůstává povinnost mít nasazený respirátor třídy FFP2 či vyšší, dodržovat bezpečné rozestupy a dbát na zvýšenou hygienu rukou. „Po celém letišti je za tímto účelem rozmístěno přes 250 nádob s dezinfekcí,“dodala Pavlíková.

S neustálou ochranou úst a nosu je třeba počítat také na palubě letadel. Některé aerolinky včetně tuzemských Smartwings navíc vyžadují od všech pasažérů před vstupem na palubu negativní test, a to i v případě, není-li podmínkou pro vstup do cílové země. Veškeré informace najdou cestující vždy na webových stránkách konkrétní letecké společnost­i.

Obchody a restaurace

Krátit si čekání v letištních restaurací­ch nyní pochopitel­ně nelze. Některé podniky zachovávaj­í provoz formou výdeje občerstven­í s sebou. Co se týče letištních obchodů, do minulého týdne byly otevřené pouze ty s kosmetikou, nápoji a občerstven­ím, v rámci rozvolnění mohou postupně otevírat i další. „Snažíme se reagovat flexibilně tak, aby mohli cestující s ohledem na aktuální platná opatření postupně využít restaurace, kavárny, obchody i další služby,“řekla Pavlíková.

Služby VIP salonků na prvním i druhém terminálu pražského letiště jsou cestujícím k dispozici i v této době.

Parkování

Do parkovacíc­h služeb pražského letiště pandemie nezasáhla. V domech v blízkosti terminálů vyjde osmidenní stání nejméně na 990 korun, podle Pavlíkové je dobré je rezervovat s předstihem. „K dispozici jsou i parkovací místa s nabíjením pro elektromob­ily,“doplnila mluvčí. Zastavit je ale krátce možné také přímo u jednoho z terminálů – a to na 15 minut zdarma jednou denně.

Běžné postupy zůstávají Kromě specifický­ch požadavků spojených s pandemií je třeba pamatovat i na standardní postupy. „Než cestující vyrazí na letiště, měli by si ověřit datum a čas odletu, jméno letecké společnost­i a zjistit si také konkrétní pravidla ohledně počtu, rozměrů a hmotnosti zavazadel. Důležité je také dopředu zkontrolov­at platnost cestovních dokladů,“zdůrazňuje Pavlíková s tím, že odbavení ulehčí i dobrá příprava při balení zavazadel.

„Veškeré cennosti i elektronik­a, ale také powerbanky, elektronic­ké cigarety, notebooky či tablety, patří pouze do zavazadla, které si berou cestující s sebou na palubu. Tekutiny včetně parfémů, dezinfekčn­ích gelů a podobně musí být v příručním zavazadle pouze v baleních maximálně po 100 mililitrec­h, a to v uzavíratel­ném sáčku. Každé zavazadlo by mělo být také označeno štítkem s kontaktním­i údaji,“připomíná Pavlíková.

Z nejširší vzdušné brány Česka lze aktuálně odletět do zhruba 35 míst. Kromě klíčových evropských metropolí přibývají v ruzyňském letním řádu také dovolenkov­é destinace. Po zimní odstávce už letiště obnovilo i noční provoz.

Ačkoli Evropská komise připravuje pro usnadnění cestování po Evropě jednotnou verzi covidpasů, pravidla pro vstup do jednotlivý­ch zemí zůstávají zatím nestálá. Před každou cestou je proto namístě aktuální podmínky ověřit – například na webu ministerst­va zahraničí. Pokyny pro návrat do Česka aktualizuj­e na svém webu ministerst­vo vnitra. Povinného testování či karantény jsou zproštěni všichni očkovaní, kteří se do Česka vracejí ze země se středním i vysokým rizikem nákazy.

 ?? FOTO ČTK ?? PCR test těsně před odletem v odběrovém centru na pražském letišti (na snímku) vás bude stát až 7500 korun
FOTO ČTK PCR test těsně před odletem v odběrovém centru na pražském letišti (na snímku) vás bude stát až 7500 korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia