Lidové noviny

Plzeň hlásí návrat Bílka

- MILOSLAV NOVÁK

Fotbalový trenér Michal Bílek je po patnácti letech zpátky ve Viktorii Plzeň. Klub ho včera oficiálně jmenoval nástupem Adriana Guľy, kterého kvůli špatným výsledkům i hernímu projevu odvolal. Premiéru si Bílek odbude už zítra v dohrávce na Spartě.

Loni v listopadu Michal Bílek skončil u kazašské reprezenta­ce, v únoru se jeho jméno objevovalo v souvislost­i s nástupem do Sparty, kde však dostal přednost Pavel Vrba.

A „sparťan“Bílek přebírá „Vrbovu“Plzeň.

„Domluvili jsme se rychle. Chceme zvládnout závěr sezony tak, abychom si zajistili účast v pohárech pro příští sezonu,“řekl šestapades­átiletý kouč při nástupu. Včera dopoledne vedl první trénink v plzeňském tréninkové­m centru v Luční ulici.

Viktoriáni jsou tři kola před koncem sezony v tabulce pátí, což je v současnost­i pohárová příčka. Na čtvrté Slovácko ztrácejí čtyři body, ale odehráli o utkání méně.

Přichází také Horváth

Navíc příští týden ve středu je čeká finále MOL Cupu. Pokud by Slavii porazili, půjde do kvalifikac­e o Evropskou ligu. Jestliže neuspějí a udrží pátou příčku, čeká je kvalifikac­e o postup do nově vzniklé Konferenčn­í ligy. Na šestý Liberec mají ale jen dvoubodový náskok.

Bílek dostal smlouvu do léta 2023, jeho asistentem se stala místní legenda Pavel Horváth, v realizační­m týmu zůstávají další patrioti Marek Bakoš a Matúš Kozáčik.

„Jsem rád, že jsme se s Michalem Bílkem domluvili na všech podmínkách. Naším cílem je nyní dodat týmu nový impulz, dobře se nachystat na závěr sezony a samozřejmě zlepšit herní projev,“řekl majitel klubu a generální manažer Adolf Šádek.

Bílek patří mezi nejuznávan­ější (ale také nejvíce kritizovan­é) české trenéry.

Jako první kouč v samostatné české historii vyhrál v jednom roce ligu i pohár. Bylo to se Spartou v ročníku 2006/2007, který začal právě v Plzni. Tenkrát byl klíčovým sparťanský­m hráčem Pavel Horváth.

Když se obhajoba nepovedla, Bílek na konci jara 2008 ve Spartě rezignoval a krátce po něm klub uvolnil Horvátha do Plzně, jež následně po příchodu trenéra Pavla Vrby vyhrávala tituly a hned třikrát postoupila do Ligy mistrů.

Bílek dostal šanci v Ružomberku a od léta 2009 byl u českého národního mužstva. Nejdřív jako asistent Ivana Haška, od listopadu 2009 už jako hlavní kouč.

Ač s ním fanoušci nebyli kvůli předváděné­mu stylu hry národního týmu spokojení, českou reprezenta­ci dovedl na mistrovstv­í Evropy 2012, na šampionátu v Polsku s ní vyhrál skupinu a postoupil do čtvrtfinál­e. Od té doby Česko na podobný úspěch čeká.

Když národní tým zkazil následnou kvalifikac­i o postup na mistrovstv­í světa 2014, Bílek byl odvolán. Poté zažil neúspěšné štace v Tbilisi a v Jihlavě, naopak Zlín výrazně zvedl.

V lednu 2019 získal angažmá u kazašské reprezenta­ce. Loni současně vedl i tamní FC Astana. Během podzimu v Kazachstán­u v obou rolích postupně skončil.

Bizarní trenérský střet

Bílek je bývalý vynikající záložník, nejlepší fotbalista Českoslove­nska za rok 1989. Především jeho zásluhou se tehdejší reprezenta­ce probila na mistrovstv­í světa 1990 do Itálie.

Je odchovance­m Sparty, kde působil jako hráč a později také jako trenér. Je paradoxní, že premiéru v roli plzeňského kouče si odbude právě zítra na Letné, kde fotbalové vyrůstal. A že proti němu bude stát Pavel Vrba, který byl léta spjatý s Plzní a klub pozvedl mezi českou elitu.

Když Bílek vedl reprezenta­ci, kostru týmu tvořili právě hráči Plzně, již v té době vedl Vrba.

Během hráčské kariéry Bílek nastupoval také za Betis Sevillu, Viktorii Žižkov a Teplice, kde začal i trénovat. Jako trenér působil v Kostarice, u české mládežnick­é reprezenta­ce, v Blšanech a v létě 2006 nastoupil do Plzně.

Ale už po dvou měsících ho přetáhla Sparta...

 ?? FOTO VIKTORIA PLZEŇ ?? Generál. Michal Bílek (uprostřed) už rozdával své nové plzeňské „armádě“pokyny na prvním společném tréninku.
FOTO VIKTORIA PLZEŇ Generál. Michal Bílek (uprostřed) už rozdával své nové plzeňské „armádě“pokyny na prvním společném tréninku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia