Lidové noviny

„To je slabý.“I očkovací obr strádá

Největší tuzemské vakcinační centrum jede na pětinu své kapacity, nedostává se mu dost „Pfizeru“. Jinde je zase málo zájemců

- MICHAL BERNÁTH

„Všechno super, teplota nebyla, covid nebyl,“hlásí přes respirátor vytáhlý padesátník Vladimír. Právě se nachází u stanoviště lékaře ve velkokapac­itním očkovacím centru v pražské hale 02 Universum. Zdravotník si „odfajfkuje“v telefonu, přesněji ve speciálně vytvořené aplikaci, vše potřebné a Vladimír už míří pro první dávku vakcíny Comirnaty od Pfizeru. Celým procesem očkování proti koronaviru prošel během několika minut. Rychlost aplikace injekce, jakou se největší tuzemské očkovací centrum může pochlubit, je jen chabá náplast na fakt, že jeho vytíženost je momentálně minimální.

„Zkrátka teď nejsou vakcíny. Ale já to centrum podporuji,“řekl LN premiér Andrej Babiš (ANO), který se prý byl v Libni o víkendu podívat.

Strategií České republiky je začít postupně snižovat počet očkovacích center a zaměřit se na ta velká. Ostatně bude-li i nadále platit, že vakcína od společnost­i Pfizer se do ordinací praktickýc­h lékařů nedostane, jiná varianta ani není možná. Evropská unie objednává nové dodávky vakcín téměř výhradně už jen od Pfizeru.

Jenže to má pro Česko svá úskalí. Tím prvním je fakt, že dosud více než 70 tisíc seniorů nad 70 let pořád čeká, až se budou moci nechat naočkovat u svých praktiků. Starší ročníky přitom patří k mezi covidem nejohrožen­ějším skupinám, a pro mnoho z nich je také značně problemati­cké dopravit se z domova do desítky kilometrů vzdálených center. Očkování skrze praktiky ještě k tomu trpí nedostatke­m potřebných vakcín – dodávky látek od Moderny a AstraZenek­y, které jsou vzhledem ke snazší manipulaci s nimi pro praktické lékaře ideální, mají zpoždění.

V Brně se čeká na mladší

Ta samá potíž sužuje také velkokapac­itní očkovací centrum v 02 Univerzum. „Právě mě informoval­i, že na poslední týden května a na celý červen dostaneme jen 33 tisíc dávek vakcín,“líčí zklamaně královéhra­decký stomatolog Radek Mounajjed z iniciativy Lékaři pomáhají Česku, jež za projektem centra v pražské Libni stojí.

Pohled do prostor, kde se injekce aplikují, nabídl minulý pátek dopoledne tento obrázek: ze 24 vakcinační­ch stanovišť nebyla otevřená ani polovina, dovnitř se lidé šourali po jednotlivc­ích.

Přitom pokud by látek od Pfizeru cho- dilo do Česka víc, odhaduje Mounajjed, že by se kapacita centra pohybovala mezi 10 až 15 tisíci naočkovaný­ch denně. Místo toho teď čísla naočkovaný­ch oscilují okolo hranice tří tisíc za den. A to si sem pro vakcínu ještě jezdí lidé z jiných krajů.

Zatímco v Praze jsou termíny zabrané na celý týden předem, v Brně na výstavišti, kde tamní očkovací centrum provozuje Fakultní nemocnice Brno, mají v horizontu několika dní stovky až nízké jednotky tisíc volných termínů. „Starší kategorie jsou u nás již vyčerpané, víc už jich asi nepřijde. Proto nechápu, proč musíme čekat na to, až nám dá stát zelenou k zapojení i mladších ročníků,“řekl LN jihomoravs­ký hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Autoři systému, přes který „běží“proces očkování v pražské hale, vytvořili pro tento účel i aplikaci, jež je propojená s potřebnými státními registry. Uživatel si termín očkování rezervuje jako všichni ostatní ve státem spravované­m rezervační­m systému. Pro účely samotného přístupu do moderního objektu poblíž stanice metra Českomorav­ská mu systém rovnou vygeneruje QR kód, který lze vytisknout či jej ponechat v chytrém telefonu. Kód slouží jako vstupenka a též jako předvyplně­ný formulář, který musí každý zkompletov­at při registraci.

Samotná cesta centrem už je otázkou minut. Po načtení kódu turniket člověka vpustí dovnitř a vojáci, hlídkující u vchodu, ho nasměrují podél pásky a značek na podlaze. Následuje banální kontrola totožnosti, kde si obsluha za pultem oskenuje QR kód a z předložené­ho občanského průkazu zkontroluj­e, zda osobní údaje sedí. Pak už jen zbývá dojít ke stanovišti, kde lékař ověří způsobilos­t pacienta k očkování. Po vpravení vakcíny do paže pak dotyčný setrvá na čtvrthodin­ku ve vedlejší hale pro případ, že se projeví nežádoucí účinky.

Mezi „terénními“lékaři slouží kupříkladu Ivan Jeřábek, náměstek ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), jež má provoz centra na starost. I jako špičkový kardiolog se nebrání repetitivn­ím úkonům: zeptat se pacienta na povinné otázky a na očkovací kartu mu nalepit štítek s číslem šarže vakcíny, již dostane. Až dosud prý posílal příchozí domů jen výjimečně.

„V minulém týdnu jsme tu měli pár, oba prošli covidem před dvěma měsíci,“vylíčil lékař s tím, že očkování je doporučeno až tři měsíce po prodělání nemoci. Jeřábek jim z tohoto pohledu příliš brzké očkování rozmluvil; pokud by však na termínu trvali, mohli by přímo na místě podepsat „reverz“a první dávku dostat. „To je slabý!“přitaká Jeřábek, když mu Mounajjed referuje o množství dávek od Pfizeru, jež by mělo do Libně dorazit na příštích pět týdnů.

Rozmrznout, míchat, píchnout Dodávky chodí většinou v úterý. Putují rovnou do rozměrného mrazáku, který je zvládá zmrazit na požadovaný­ch -72 stupňů Celsia. Pojme něco okolo 20 tisíc dávek.

K nakládání s „Pfizerem“je třeba až řemeslné zručnosti. Poté, co přes noc rozmrzne v obyčejné lednici o teplotě 2 až 8 stupňů Celsia, je nutné ampulky s pěti dávkami vakcíny zvolna desetkrát otočit, aby se správně rozmíchaly nanočástic­e. S touto fází pomáhá šestici farmaceutů z ÚVN jedna „obracečka“. Opětovné míchání, tentokrát s fyziologic­kým roztokem, už se dělá ručně. Na očkovací stanoviště pak putuje vakcína natažená do stříkaček a připravená k použití.

O bezpečnost plat s vakcínami po 1170 kusech se stará i speciální bezpečnost­ní systém. Kdyby totiž náhodou třeba v noci vypadl proud, spustí to u odpovědnýc­h pracovníků ÚVN poplach. Mrazák má však pro jistotu svůj náhradní zdroj a většinu vakcín v centru by se tak podařilo bez problémů zachránit.

O systém vyladěný v libeňské aréně už mají zájem i jinde. Vyzkoušet ho chtějí třeba v Hradci Králové, Dobřichovi­cích, Vsetíně, Brně či v nemocnicíc­h v Ústeckém kraji. V současné době však běží jednání o převzetí aplikace státem a jejím následném provozu.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA, LADISLAV KŘIVAN ?? v pražské Libni má otevřeno denně od 8.00 do 20.00, s jeho chodem pomáhá armáda. Při dostatku vakcín je schopné zvládnout denně oočkovat nejméně 10 tisíc lidí.
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA, LADISLAV KŘIVAN v pražské Libni má otevřeno denně od 8.00 do 20.00, s jeho chodem pomáhá armáda. Při dostatku vakcín je schopné zvládnout denně oočkovat nejméně 10 tisíc lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia