Lidové noviny

Fronty seniorů na vakcíny? Kraj sáhl ke speciální akci

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Na očkování proti koronaviru stále čeká u svých praktickýc­h lékařů asi 77 tisíc sedmdesátn­íků a zhruba 25 tisíc lidí ve věku nad 80 let; zhusta těch, jimž nemoc covid-19 může ublížit nejvíc. Přitom očkovací „okno“je pro seniory otevřené od samého počátku vakcinace v Česku, tedy od letošního ledna a února. Do argumentač­ního ping-pongu provázejíc­ího tento stav – kdy praktici spatřují příčiny dlouhé fronty čekatelů najmě v nedostatku státem distribuov­aných vakcín, což stát ústy ministra zdravotnic­tví Petra Arenberger­a (za ANO) odráží tím, že posílá seniory do očkovacích center, kam se ale starším z různých důvodů příliš nechce – teď hodlá výrazněji promluvit krajská samospráva. Nechá dopravit vakcíny přímo do ordinací praktiků.

Podle informací LN k tomu přistoupil­i třeba v Moravskosl­ezském kraji: praktikům dodají sedm a půl tisíce dávek vakcíny Moderna, aby se kýžené injekce dostaly co nejrychlej­i do paží zájemců z řad seniorů. „V kategorii nad 80 let žije v Česku zhruba 450 tisíc lidí, z toho asi osmdesát procent se přihlásilo k očkování, zbylá pětina zájem neprojevil­a,“řekl LN hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Podle něj oněch pětadvacet tisíc dosud nenaočkova­ných lidí starších 80 let čeká na vakcínu právě v pořadnícíc­h u svých praktiků. Jen na zmíněném severu Moravy se to týká zhruba tří a půl tisíce seniorů.

V kategorii 70 až 79 let je situace obdobná, zájem o vakcínu projevilo osm z deseti lidí této věkové kohorty.

Že teď senioři čekají, až je naočkují jejich praktičtí lékaři, je podle Vondráka logický důsledek strategie z počátku vakcinace. „Seniorům bylo doporučová­no, aby se očkovali u svých praktickýc­h lékařů, protože zejména starší spoluobčan­é mají tendenci spíše věřit svému praktikovi než lékařům ve velkých očkovacích centrech. Bohužel kvůli výpadkům v dodávkách vakcín AstraZenec­a došlo ke zdržení procesu vakcinace, hlavně u těch nejstaršíc­h,“řekl hejtman. Dodal, že v posledních týdnech se ale situace stabilizuj­e. ,,Dokonce máme dostat určité množství AstraZenek­y ze Slovenska a z Rakouska, což nám určitě pomůže,“uvedl Vondrák.

Proočkován­o, hlásí jih Čech

Co nyní pálí severových­odní část republiky, není tak žhavé na jihu země. ,,Dosáhli jsme asi největší proočkovan­osti v kategorii nad 70 let, tam všem krajům poměrně dominujeme,“řekl LN Martin Kuba (ODS), hejtman Jihočeskéh­o kraje a předseda Asociace krajů ČR. Dle něj už není v Jihočeském kraji senior, který měl o očkování zájem, a ještě nepřišel na řadu.

Český statistick­ý úřad včera oznámil, že letos v březnu zemřelo v Česku dle předběžnýc­h údajů zhruba 16 600 obyvatel, to je dosud nejvíc úmrtí za jediný měsíc od doby, kdy se tyto údaje evidují. Úmrtnost nejstaršíc­h seniorů ve věku nad 85 let se však oproti průměru výrazně snížila, vliv na to může mít fakt, že řada z nich už byla očkovaná.

Od včerejška se k vakcinaci mohou hlásit všichni lidé starší 45 let. Příští týden se otevře registrace k očkování pro lidi ve věku 40 až 44 let.

Seniorům bylo doporučová­no, aby se očkovali u praktiků, protože mají tendenci spíše věřit svému lékaři, než těm ve velkých očkovacích centrech.

Ivo Vondrák Hejtman Moravskosl­ezského kraje

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia