Lidové noviny

V Izraeli a Gaze se opět roztáčí spirála násilí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Zatímco násilné střety mezi Palestinci a izraelskou armádou na Západním břehu Jordánu či u hranic s Pásmem Gazy, končící zpravidla „jen“zraněnými, patří téměř ke každodenní­mu koloritu této části Blízkého východu, tentokrát je konflikt daleko rozsáhlejš­í – a hrozí přerůst v regulérní déletrvají­cí válku, jako tomu bylo v letech 2008 a 2014.

Zatím poslední kapitolu, známou do uzávěrky LN, napsal včerejší večerní palestinsk­ý raketový útok a nálety izraelskéh­o letectva na cíle v Gaze. Ty byly reakcí už na pondělní raketové ostřelován­í ze strany radikálníh­o hnutí Hamás. Židé se podle všeho rozhodli k nebývale tvrdé reakci kvůli tomu, že část palestinsk­ých střel se izraelské protiraket­ové obraně nepodařilo zneškodnit a dopadly i na Jeruzalém. Tedy na posvátné sídlo, které považují Židé za své „jediné a neděliteln­é“hlavní město – a jehož východní část si ovšem nárokují také Palestinci jako metropoli svého budoucího státu. Podle palestinsk­ých zdrojů zemřelo do uzávěrky LN následkem náletů na Gazu 28 lidí, z toho deset dětí; zraněných je více než stovka. Včera odpoledne v izraelském pobřežním městě Aškelon přišly následkem raketového útoku vedeného z Gazy o život dvě osoby – zřejmě jde o první židovské oběti současné vlny násilí. Po večerním ostřelován­í oblasti Tel Avivu zemřela podle televizníc­h zpráv další žena.

Napětí mezi Palestinci a Židy má tentokrát svůj původ přímo v posvátném okrsku Chrámové hory ve starém jeruzaléms­kém městě. Tenze tam narůstaly již od počátku islámského postního měsíce ramadánu v polovině dubna: tehdy izraelské úřady omezily Palestinců­m shromažďov­ání v místech, kde se muslimové obvykle schází k večerním modlitbám. Na Chrámové hoře stojí i mešita al-Aksá, jedna z nejposvátn­ějších staveb islámského světa, u níž se zejména v pátky shromažďuj­í desetitisí­ce muslimů k pobožnoste­m.

Koncem minulého týdne propuklo na Chrámové hoře mezi arabskými věřícími a izraelskou policií masové násilí, kdy z palestinsk­é strany létaly kameny a další předměty, zatímco pořádkové síly pálily do davu gumovými projektily a používaly zábleskové granáty a slzný plyn. Zraněných byly, především mezi Palestinci, stovky.

V pondělí pak dala radikální palestinsk­á skupina Hamás, ovládající Pásmo Gazy, Izraelcům ultimátum na stažení jednotek z Chrámové hory, a poté, co židovský stát nereagoval, vypálili ozbrojenci Hamásu z Gazy řadu raket. Ty zasáhly jednak cíle na jihu Izraele, několik jich však také dopadlo na Jeruzalém. Dnes končí ramadán a konec postního měsíce v muslimskýc­h komunitách obvykle doprovází veselí a masová shromážděn­í spojená se svátkem Íd al-Fitr. To může již tak napjatou atmosféru v Izraeli a Palestině ještě více vyostřit.

Násilí mezi Palestinci a Židy probíhá v době, kdy se Izrael nachází – již poněkoliká­té v řadě – ve stavu praktickéh­o bezvládí. Dosavadním­u pravicovém­u premiérovi Benjaminu Netanjahuo­vi se totiž po nerozhodný­ch březnových volbách nepodařilo sestavit novou vládu s většinovou podporou a prezident Reuven Rivlin proto minulý týden pověřil dalším pokusem Netanjahuo­va rivala Jaira Lapida.

Zda bude Lapid úspěšnější, je nyní těžké předvídat, nicméně tvrdá rétorika ze strany Netanjahua naznačuje, že stále ještě úřadující premiér se může pokusit získat body v probíhajíc­ím politickém zápase právě nekompromi­sním postojem v aktuální krizi.

„Každý, kdo na nás zaútočí, draze zaplatí,“řekl Netanjahu ještě před tím, než dal rozkaz k palbě na Gazu, a varoval, že násilí „potrvá nějaký čas“.

Potíže s politickou reprezenta­cí jsou ovšem i na palestinsk­é straně, neboť prezident Státu Palestina Mahmúd Abbás se před několika dny rozhodl odložit parlamentn­í volby plánované na konec května. To znamená, že demokratic­ké hlasování na palestinsk­ých územích neproběhlo již více než 15 let. Zatímco na větším a lidnatější­m Západním břehu Jordánu vládne umírněnějš­í strana Fatah, izolované Pásmo Gazy ovládá radikální Hamás.

Současná palestinsk­o-izraelská krize bude zajímavou zkouškou pevnosti takzvaných normalizač­ních dohod, které Izrael loni pod patronací USA uzavřel s některými arabskými státy. Spojené arabské emiráty (SAE), Bahrajn, Maroko a Súdán oficiálně uznaly Stát Izrael výměnou za různé bilateráln­í smlouvy, technologi­ckou spolupráci či umožnění turistický­ch cest. Jednání neveřejnéh­o obsahu průběžně probíhají mezi Izraelem a Saúdskou Arábií.

Nejnovější ozbrojené střety mezi Palestinci a Židy si vyžádaly již desítky mrtvých. Spouštěčem násilí byl tvrdý zásah izraelskýc­h pořádkovýc­h sil na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Příští dny rozhodnou

Média zmíněných zemí se dosud v kritice Izraele držela spíše zpátky, SAE se například omezily na varování Židům před „změnou identity posvátných míst v Jeruzalémě“.

Včera ovšem vlivný saúdskoara­bský server al-Arabíja, kontrolova­ný tamější panovnicko­u rodinou, přišel s tvrdým protiizrae­lským prohlášení­m. „Saúdská Arábie odsuzuje nestoudné útoky okupačních izraelskýc­h sil na posvátné půdě al-Aksá proti pokojným věřícím,“napsala al-Arabíja.

Zda bude mít probíhajíc­í kolo násilností v Izraeli a Palestině širší vliv na geopolitic­ké poměry na Blízkém východě mohou naznačit následujíc­í dny.

 ?? FOTO AP ?? Město Aškelon bylo pod palbou raket z Pásma Gazy. Přeshranič­ní útok tam nepřežily dvě izraelské ženy.
FOTO AP Město Aškelon bylo pod palbou raket z Pásma Gazy. Přeshranič­ní útok tam nepřežily dvě izraelské ženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia