Lidové noviny

Hamáček a satan Sputnik

Nekvalitní testy z Číny nevadí, ďábel sídlí v Kremlu. Nezapomíne­jme, že budou volby

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Politika není soubojem programů, ale narací a osob s nimi spojených. Což přímo plasticky ukazuje kauza patálií Jana Hamáčka s cestou do Moskvy.

Jasných, jednoznačn­ých informací máme k dispozici opravdu poskrovnu. Stále není zcela zřejmé, zda ministr vnitra a předseda ČSSD opravdu chtěl do Moskvy letět, či zda přípravy cesty znamenaly jen vypouštění kouřové clony. A pokud návštěvu reálně plánoval, o čem všem chtěl vlastně vyjednávat? O dodávkách ruské vakcíny Sputnik V a o uspořádání summitu Biden–Putin v Praze? Nebo dokonce hodlal zmíněné skutečnost­i v podstatě vyděračsky vyměnit za české mlčení o účasti agentů ruské zpravodajs­ké služby GRU při výbuších ve Vrběticích?

Tuto naraci vrhl na scénu článek webu Seznam Zprávy, jemuž ale i řada Hamáčkovýc­h kritiků vyčítá chabou podloženos­t. Jeho verze každopádně hodně kulhá. Informace o angažmá GRU ve Vrběticích údajně v zákulisí kolovaly dlouho před sobotou 17. dubna, kdy Jan Hamáček a Andrej Babiš vystoupili na mimořádné tiskové konferenci. Hamáček měl do Moskvy odletět v pondělí. Ututlání tak mohl sotva garantovat již v době příprav cesty.

Usilovná kanonáda

Problemati­cká je však i ona kýžená protihodno­ta. Rusové přece o dodávky své vakcíny vehementně usilovali, a neexistova­l tedy důvod, proč ji z nich nějak páčit. Stačilo se jim podvolit. Podobné jednání by dávalo smysl ve vztahu k britskému premiérovi Borisi Johnsonovi, aby nám přece jen přenechal nějakou tu AstraZenek­u, kterou si pomocí ostrých loktů „uhamounil“pro britské občany. Avšak Jamese Bonda naše kontrarozv­ědka u nějaké nekalé činnosti nejspíše nechytila, a i kdyby ano, asi bychom tuto „drobnou nepříjemno­st“v rámci spojenecký­ch vztahů zametli pod koberec.

A setkání vrcholných státníků v Praze? Vždyť ony ty Vrbětice nejsou zas až taková bomba, aby Česká republika výměnou za mlčení získala přímo grandiózní prezent. Navíc voliče ČSSD zajímají jiné věci než nějaký summit a Miloš Zeman může jen stěží očekávat, že by Američané souhlasili s hostitelem, jehož celkem nedávno evidentně nechtěli pozvat na oficiální státní návštěvu.

Ano, za Hamáčkovou cestou nejspíše cosi vězí. Možná i snaha domluvit se s Rusy přece jen nějak interně, což ještě nemusí znamenat, že vlastizrád­ně. I proto se usilovná kanonáda snaží rozbořit zeď, která jeho tajemství dosud střeží. Celá záležitost ale rovněž odhaluje silně emoční a zároveň velmi povrchní přístup k zásadním otázkám české zahraniční politiky a národní bezpečnost­i.

Podle hejtmana Martina Netolickéh­o, Hamáčkova stranickéh­o kolegy, leč zároveň příslušník­a křídla, které na posledním sjezdu utrpělo porážku, mu stranický šéf sdělil pravý účel moskevské cesty. Prý chtěl milionem Sputniků proočkovat národ, vyvést ho tak z babylonské­ho zajetí koronaviru a díky tomu uspět ve volbách. Dle expertů je však k elementárn­í ochraně před epidemií nutné proočkovat alespoň sedmdesát procent populace. A poněvadž většina vakcín vyžaduje dvojí aplikaci, potřebujem­e k tomu asi 14 milionů dávek. Hamáčkův milion Sputniků, i případně schválenýc­h Evropskou lékovou agenturou, by tudíž celý národ rozhodně nespasil. Geopolitic­ky by se navíc pěkně rozředil v moři od Pfizeru a jiných západních společnost­í.

Rakousko i Německo (některé spolkové země jako Bavorsko nebo Sasko) o Sputniku čile jednaly a patrně se čeká už jenom na schválení, aby se mohla rozeběhnou­t jeho distribuce, popřípadě výroba na německém území. Samozřejmě, nákup Sputniku představuj­e riziko, nikoliv ale osudový pád do ruského područí.

Celá záležitost odhaluje silně emoční a zároveň velmi povrchní přístup k zásadním otázkám české zahraniční politiky a národní bezpečnost­i

Boj o voličské hlasy

Paradoxně souběžně s Vrběticemi a titulování­m Jana Hamáčka skoro za vlastizrád­ce probíhá akce návrat dětí do škol. Mohutně preferovan­á nejen vládou, ale i opozicí. Technicky ji však zatím umožňovaly především antigenní testy dovezené z Číny, jejichž spolehlivo­st se limitně blíží nule. Docela hazard, ale těší se široké podpoře, neboť psychologi­cky vlastně znamená porážku pandemie. A nekvalitní testy z Číny zde najednou nevadí. Podobně nikomu nevadí, když Slavia Praha s výrazným přispěním čínských investorů poráží zvučné soupeře v Evropské lize. Pak jsou slávisty skoro všichni, včetně rozhodných zastánců prozápadní orientace.

Podle nich ďábel sídlí v Kremlu, jmenuje se Putin a chce si nás označkovat Sputnikem. Nicméně peklo se aktuálně přesunulo do Indie. A její příklad ukazuje, že pandemie nebude poražena, pokud se ji očkováním nepodaří vymýtit i v chudých lidnatých zemích. Především na toto pole je nyní nutné upnout strategick­o-bezpečnost­ní pozornost.

U nás ale něco podobného nehrozí. Obě opoziční koalice dosahují v součtu na parlamentn­í většinu zpravidla v těch volebních modelech, v nichž se ČSSD nachází pod pětiprocen­tní laťkou, a hlasy pro ni si tedy fakticky přerozdělu­jí úspěšnější strany. Ostrá palba na Hamáčka, ber, kde ber, je tudíž od opozičních politiků zcela racionální, byť pouze vnitropoli­tickou a účelovou strategií.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia