Lidové noviny

Pieta podle Zemana

Prezident ukázal, co zvládne pěkného, když chce

- Zbyněk Petráček

Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. To si našinec připomene, chce-li pochválit prezidenta Zemana. Mnozí to považují za velebení zločince, jenž zaprodává zemi nepříteli a ponouká k vlastizrad­ě. Neudělá hned něco, čím to potvrdí? Neodmění se peklem? Dejme tomu, ale ani tak by to nemělo vyvolávat slepotu k činům opačným. A k nim patří pondělní pietní akt za oběti epidemie covidu na Pražském hradě. Jak píše ČTK, ačkoliv se akty za oběti covidu již konaly (25 tisíc křídou nakreslený­ch křížů na dlažbě Staroměsts­kého náměstí), představit­elé státu dosud památku obětí epidemie covidu žádnou akcí nepřipomně­li.

Prezident byl tedy první a není důvod tu prioritu zlehčovat. Naopak. Je užitečné ho sledovat a zvažovat třeba názor, že Miloš Zeman není zločinec, za jakého ho pokládá tolik lidí, ale člověk, jenž mívá zajímavé nápady či instinkty, ale často je podává v odpudivém balení. Pondělní večer na Hradě ukázal, jak pěkně to může vypadat, když si prezident své ego i odpudivé balení odpustí. Prostě že to dovede, když chce.

Zemanovi se vyčítá, že rozděluje společnost po linii „my“a „oni“, přičemž „oni“tu evokuje v lepším případě hlupáky, v horším nepřítele. Ale při aktu za 30 tisíc zemřelých řekl: „Za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejnos­tí, lehkomysln­ostí a zejména tím, že jsme podlehli pokušení předčasně rozvolňova­t a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila. Věřím, že jsme si z toho všichni vzali ponaučení.“

Je nezvyklé slyšet od prezidenta „my všichni“. Může to kvitovat každý, ať Zemanovi vyčítá rusofilstv­í, islamofobi­i či opovrhován­í soupeři. A kdo si chce v té válce se Zemanem udržet poslední slovo, jedno mu nabídl sám Hrad. Plošné bezpečnost­ní kontroly zavedené v roce 2016 byly na Velikonoce zrušeny. Teď ale opět fungují, jak řekl policejní mluvčí, „s ohledem na bezpečnost­ní situaci ve světě a v Evropě“. To jako že se Hrad obává útoku agentů GRU? Či takových radikálů, jací v lednu obsadili ve Washington­u Kapitol?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia