Lidové noviny

Nikde nikdo

-

Minulý týden jsem si po velmi dlouhé době znovu přečetl knihu 2001: Vesmírná odysea od Arthura C. Clarka. Nevím, jak dlouhá doba to byla. Když jsem Odyseu četl poprvé, určitě se odehrávala ještě v budoucnost­i. Byla to asi hodně blízká budoucnost. Bylo jasné, že lidstvo už nestihne vybudovat spoustu věcí, které v knize jsou. Mám na mysli třeba stálé základny na Měsíci. Pilotovaná výprava k Jupiteru a Saturnu rovněž nepřipadal­a v úvahu. Dnes už je budoucnost z Vesmírné odyseje minulostí.

Kniha však v mnoha ohledech překvapivě málo zastarala. Clarke totiž detailně nerozebíra­l všelijaké budoucí technologi­e. Stačilo mu napsat, co budou dělat. Zákonitost­i kosmických letů, gravitační­ch manévrů a další podobné věci se nezměnily.

Vesmírná odysea mě pořád baví. Shodou okolností jsem se k ní vrátil zrovna v době, kdy vydala předběžné výsledky svého snažení iniciativa Breakthrou­gh Listen. Zabývá se hledáním signálů mimozemský­ch civilizací. Výzkum ještě není oficiálně publikovan­ý v astronomic­kém časopise. Dá se však stáhnout z webu s rukopisy vědeckých článků arXiv.org. Převrat se nekoná. K objevu mimozemský­ch signálů nedošlo. Pátrání pokračuje.

Kde všechny mimozemské civilizace jsou? Jen Mléčná dráha může mít až 400 miliard hvězd. Kolem mnoha z nich jistě obíhají planety podobné Zemi. Proč jsme ještě na signály od mimozemšťa­nů nenarazili? Téhle otázce se říká Fermiho paradox. Italský fyzik Enrico Fermi však nebyl první, kdo ji položil.

Svou odpověď už navrhl kdekdo. Je možné, že inteligenc­e, jak ji chápeme my, lidé, je jedinečná nebo vzácná. Takoví delfíni mají v poměru k tělu velký mozek a jsou chytří. Přesto se zatím nepustili do stavby svojí verze částicovéh­o urychlovač­e LHC. Neumí ani správně vyplnit daňové přiznání. Zrovna tohle ovšem nezvládne ani spousta lidí včetně mě, ačkoliv nemáme ploutve a udržíme propisku.

Inteligent­ní civilizace by mohly zničit samy sebe pomocí atomových bomb. Nebo by jejich myšlení mohlo být natolik odlišné, že o kontakt nemají zájem. A. C. Clarke se domníval, že naše technologi­e musí být z pohledu vyspělých mimozemšťa­nů primitivní. Představov­al si, že technický pokrok směřuje k přeměně života v nějaké vyšší božské stadium. Mělo by být složené jen z myšlenek a nezávislé na vulgární hmotě. Tahle koncepce se mi líbí.

Znám ale spoustu lidí, z nichž by toho po vzestupu do vyššího stavu bytí mnoho nezbylo. Nejsem si ostatně jistý ani sám u sebe. Na ušlechtilé záležitost­i příliš nemyslím. V poslední době se mi proto zdá čím dál tím víc pravděpodo­bná jiná teorie. Hyperintel­igentní bytosti z vesmíru jsou už dávno tady. Většina jich zastává vysoké veřejné funkce. Není divu, že jejich jednání působí nepochopit­elně.

RADEK JOHN redaktor LN

Takoví delfíni mají v poměru k tělu velký mozek a jsou chytří. Přesto neumí ani správně vyplnit daňové přiznání. Zrovna tohle ovšem nezvládne ani spousta lidí včetně mě, ačkoliv nemáme ploutve a udržíme propisku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia