Lidové noviny

Jeruzalém? Mysleme na naše děti

-

Pondělí 10. května pro mě bylo dnem velké radosti i velkých obav. V Praze jsme oslavili Den Jeruzaléma s našimi přáteli v Parlamentu České republiky. Cítil jsem hrdost, když jsem vstupoval do jeho impozantní budovy, abych se zúčastnil oslav 54 let od znovusjedn­ocení hlavního města Izraele, Jeruzaléma.

Praha a Jeruzalém mají mnoho společného, stejně tak jako mnoho společného sdílí český a izraelský národ. Pravda, že Izrael má v Česku mnoho přátel, stejně tak jako Česká republika v Izraeli, zazněla během historické­ho setkání mnohokrát.

Před čtyřmi lety jsme se shromáždil­i v nádherné katedrále svatého Víta na Pražském hradě, abychom oslavili 50 let od znovusjedn­ocení Jeruzaléma. Na tomto shromážděn­í zazněla modlitba, kterou Židé říkají už 2000 let: Příští rok v Jeruzalémě. Pondělní setkání v parlamentu proto bylo historický­m mezníkem v izraelsko-českých vztazích, protože jsme mohli říci: Letos v Jeruzalémě!

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček zmínil kroky, které vedly k tomu, co nazval zázrakem, kdy česká vlajka vlaje v Izraeli natrvalo. To, že premiér Babiš letos v Jeruzalémě otevřel kancelář českého velvyslane­ctví, je jedinečným odrazem mimořádnéh­o přátelství a trvalé podpory přicházejí­cí z celé české společnost­i i z mnoha stran českého politickéh­o spektra. Izrael na své spojence nikdy nezapomíná.

Záměrné rozdmýcháv­ání násilí Mezitím situace v Jeruzalémě není povzbudivá. Skutečně znepokojiv­é je, že jde o záměrné rozdmýcháv­ání násilí, které je zcela vypočítavě a bezohledně organizova­né agitátory z Hamásu. Jejich cílem není nic jiného než násilí, které ohrožuje životy všech a nemůže vést k žádnému mírumilovn­ému ani smysluplné­mu řešení.

Tyto události jsou součástí vlny teroru, za níž je plně zodpovědný Hamás, a nejsou ničím jiným než výsledkem neuváženéh­o a nezodpověd­ného podněcován­í k tvrdým násilným střetům. Jen od pondělního večera bylo z Gazy odpáleno více než 200 raket na civilní cíle především v Jeruzalémě a v jižním Izraeli a vlna útoků zápalnými balóny způsobila rozsáhlé požáry a vážné škody.

Od znovusjedn­ocení Jeruzaléma v roce 1967 Izrael velmi pečlivě dbá na zajištění svobodného přístupu k posvátným místům pro stovky milionu věřících bez ohledu na jejich náboženské vyznání. Svobodně praktikova­t zde mohou bez rozdílu židé, křesťané a muslimové.

Proto je důležité říci, že nikdy nedovolíme, aby skupina násilnický­ch výtržníků tyto svobody, které Izrael zajišťuje od znovusjedn­ocení Jeruzaléma již 54 let, jakkoliv narušila. Izrael bude i nadále trvat na tom, aby všichni věřící mohli svobodně praktikova­t svou víru a navštěvova­t svá posvátná místa bez obav z násilí a perzekuce.

Jeruzalém je hlavním městem židovského lidu po tisíce let. Pevné pouto židovského lidu s Jeruzaléme­m uchovávaly, střežily a rozvíjely celé generace.

Vzácné prolínání kultur Prolínání kultur v Jeruzalémě je unikátní a vzácné. Mnohovrste­vnatost náboženský­ch, kulturních, politickýc­h a sociálních identit ve městě vytváří neustálou interakci mezi jeho obyvateli – ať už půjdete nakoupit do supermarke­tu nebo zajdete ke svému lékaři, do parku, projedete se městskou hromadnou dopravou nebo se jen projdete po ulicích v centru města.

To, co se právě nyní odehrává v Jeruzalémě, není boj za svobodu vyznání, je to terorismus. Je to o to smutnější, že Jeruzalém je opravdu úžasné město, kde lidé mohou žít a žijí v míru.

Já sám jsem Jeruzaléma­n a mé děti žijí v Jeruzalémě. V noci na úterý mi zavolala dcera a byla velmi rozrušená, protože po celém Jeruzalémě se rozezněly sirény. Varovaly všechny obyvatele, aby se ukryli před raketami, které Hamás vypálil na hlavní město Izraele. Moje dcera studuje na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě spolu s mnoha arabskými studenty. Jsem si jistý, že jejich rodiče včera mluvili se svými dětmi jako já a měli o ně stejné starosti jako já o svou dceru. Jsem si jist, že mluvím za většinu obyvatel Jeruzaléma, když říkám, že věřím, že pro nás existuje budoucnost, pokud budeme myslet na naše děti, opustíme myšlenku násilí a budeme se navzájem poznávat jako lidé, kteří sdílejí tohle jedinečné město.

DANIEL MERON velvyslane­c Státu Izrael v České republice

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia