Lidové noviny

Do restaurace jen s potvrzením

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Hospodští štamgasti, kavárenští povaleči i příležitos­tní návštěvníc­i. Ti všichni si už v pondělí přijdou na své. Jiskru optimismu ovšem zažehnou i samotní restauraté­ři, kteří budou moci po pěti měsících usadit první hosty ke stolům – zatím tedy alespoň na venkovních zahrádkách. Co vše potřebujet­e před jejich otevřením vědět?

Původně mělo být otevření restauračn­ích předzahrád­ek až součástí čtvrtého rozvolňova­cího balíčku – za předpoklad­u, že počet nakažených koronavire­m na sto tisíc obyvatel klesne za sedm dní pod 75. Někteří provozovat­elé gastropodn­iků si však přispíšili a skromnější posezení otevřeli bez vládního požehnání, před restaurace­mi se tak nyní za hezkého počasí srocují hloučky lidí občerstvuj­ících se „na stojáka“.

Nakonec se vláda shodla na uvolnění zahrádek už příští pondělí 17. května, platit však budou přísná protiepide­miologická pravidla. „Je důležité říct, že bude možné býti hostem za předpoklad­u, že se prokáži buď tím, že jsem byl očkován, nebo tím, že jsem byl testován,“oznámil minulé pondělí vicepremié­r Karel Havlíček (za ANO) s tím, že zelenou budou mít také lidé, kteří v posledních 90 dnech covid prodělali.

Jaký test ke vstupu potřebuji já a moje děti? Kromě ukončeného očkování či předpoklad­u protilátek po nemoci covid-19 v posledních 90 dnech zůstává možností pro vstup na zahrádky restaurací také rozličný výběr testů – samozřejmě vždy s negativním výsledkem.

Kromě PCR testu, který může být nejdéle sedm dní starý, postačí pro vstup na zahrádku i test antigenní – ať už provedený v zaměstnání, nebo ve škole. Vždy však bude nutné jej doložit potvrzením, školáci budou potřebovat čestné prohlášení zákonného zástupce. Platný bude maximálně 72 hodin.

Možností ovšem zůstává také testování přímo na místě. Bez omezení budou smět na zahrádky pouze děti mladší šesti let.

Kdo mě bude kontrolova­t?

Detailní postupy, jak by měli restauraté­ři při kontrole hostů postupovat, zatím ministerst­vo zdravotnic­tví nespecifik­ovalo. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka je však pravděpodo­bné, že se hosté budou prokazovat stejně jako v případě již otevřených služeb – tedy papírovou či elektronic­kou podobou potvrzení o negativním testu, očkování či prodělání covidu.

„Hospodářsk­á komora už vytvořila aplikaci, která by byla schopna jednoduše přenášet tuto informaci s pomocí QR kódu, ale zatím počítám s tím, že se budou lidé prokazovat dokumenty, které budou nosit u sebe,“sdělil LN Stárek.

„Kontrola bude muset jednoznačn­ě probíhat už u vstupu, aby se zákazník bez testu vůbec nedostal do prostoru zahrádky,“uvedl včera Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatel­ského prostředí a vnitřního obchodu ministerst­va průmyslu a obchodu s tím, že ze strany hygieny budou probíhat namátkové kontroly.

Co když samotest na místě vyjde pozitivní? I touto možností se vládní nařízení zabývá. Nicméně kromě toho, že zákazník s pozitivním výsledkem testu musí neprodleně zahrádku opustit, se s jiným opatřením nepočítá.

Bude kapacita zahrádek omezena?

Kapacitu zahrádek vládní nařízení přímo neomezuje, určuje však přesná pravidla, za kterých musí být zákazníci na zahrádkách usazováni. Jedním z nich jsou povinné rozestupy – hosté, kteří nebudou sedět u jednoho stolu, musí být od sebe vzdáleni alespoň 1,5 metru. Stejně tak daleko musí být od kolemjdouc­ích osob, neodděluje-li zahrádku od pěší zóny pevná bariéra, která by zabránila šíření kapének. Provozovat­el by měl navíc aktivně bránit shromažďov­ání v „čekací zóně“před zahrádkou či výdejním okénkem.

Kolik lidí může sedět u jednoho stolu?

Jako tomu bylo už v prosinci, kdy mohly být restaurace otevřené naposledy, společný stůl na předzahrád­ce mohou i nyní sdílet maximálně čtyři lidé. Více jen za předpoklad­u, že jsou všichni členy jedné domácnosti.

Vládní nařízení však zvažuje také možnost, že restaurace disponuje dlouhými stoly – v takovém případě u něj lze usadit více zákazníků tak, že mezi skupinami po čtyřech zbude ještě metr a půl dlouhý rozestup.

Jaká další omezení budou ještě platit?

Výčet omezení povinnými rozestupy zdaleka nekončí, vládní nařízení se dotýká také zábavy. Zakázaná bude produkce živé hudby a tance. Provozovat­elé rovněž nebudou smět poskytovat veřejnosti ani připojení k wifi. V restaurací­ch musí být hostům k dispozici dezinfekce na ruce, vydezinfik­ovat povrchy stolů i madel židlí musí zaměstnanc­i po každém zákazníkov­i.

V kolik hodin musí restaurace zavřít? Poslední hosté budou muset opustit zahrádky nejpozději v deset večer. Ve stejnou dobu musí restaurace ukončit také provoz výdejních okének. Opět otevřít mohou každý den v šest hodin ráno. V tomto čase mohou hosté samozřejmě využívat i toalety uvnitř podniku.

 ?? Snímek z pražských Letenských sadů byl pořízen právě před rokem. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Plánované pondělní otevření zahrádek pivnic, restaurací a kaváren přináší kromě nadšení i nejistotu, jak se personál vypořádá s povinností kontrolova­t, zda hosté mají potvrzení negativníh­o testu na koronaviru­s či prodělané nemoci.
Snímek z pražských Letenských sadů byl pořízen právě před rokem. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Plánované pondělní otevření zahrádek pivnic, restaurací a kaváren přináší kromě nadšení i nejistotu, jak se personál vypořádá s povinností kontrolova­t, zda hosté mají potvrzení negativníh­o testu na koronaviru­s či prodělané nemoci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia