Lidové noviny

Zdanění webových gigantů skřípe

Poslanci mají opět diskutovat zavedení digitální daně Jistá není sazba ani termín, EU i zbytek světa sází na společný postup

- MIROSLAV PETR

Sedm procent, pět, nebo spíš tři? Anebo nic? Na půdu Poslanecké sněmovny se vrací téma digitální daně. Po půlročním odkladu se dnes čeští poslanci opět vrací k projednání ve světě velmi sporné legislativ­y zdanění největších internetov­ých firem typu Facebook, Google či Amazon.

Na dnešní schůzi má pokračovat takzvané druhé čtení, tedy přihlašová­ní pozměňovac­ích návrhů k předložené vládní verzi. Je téměř jisté, že původní vládní návrh na sazbu sedmi procent z reklamních příjmů, v Česku inkasovaný­ch internetov­ými obry, neprojde. Šanci má spíš pětiprocen­tní sazba nebo možná ještě nižší. Co už tolik jisté není, je odpověď na otázku, kdy digitální daň u nás začne platit. Pokud vůbec.

Ve sněmovně je už načteno asi 15 pozměňovac­ích návrhů a další ještě přibudou. Řeší jak výši sazby, tak datum, od kdy by daň měla začít platit. Reálnou šanci má návrh Romana Onderky (ČSSD), Jana Volného (ANO) a Miloslavy Vostré (KSČM), který na základě dohody vládní koalice snižuje vládou původně schválenou sazbu ze sedmi na pět procent.

Pět miliard korun ročně Zatímco ale část poslanců, zejména opozičních, by se schvalován­ím ještě počkala, ministerst­vo financí má na spěch. Očekávaný roční výnos kolem pěti miliard korun by se hodil do značně zchudlého státního rozpočtu co nejdřív.

„Ministerst­vo financí nadále preferuje, aby účinnost tohoto zákona

Evropské země, které oznámily záměr danit velké internetov­é korporace, na návrhu takové daně pracují, nebo ji už zavedly. nastala v průběhu letošního roku. To, jestli se stihne zákon schválit, je však nyní plně v rukou Parlamentu ČR a nelze ho jakkoliv předjímat,“sdělila LN Anna Vasko z tiskového oddělení ministerst­va.

Z digitální daně se stal nekonečný příběh, který nemá zatím jistého konce. Jednotné zdanění digitálníc­h služeb začala chystat Evropská unie v březnu roku 2018. Počítalo se s tříprocent­ní daňovou zátěží pro firmy s celkovým příjmem vyšším než 750 milionů eur (přes 19 miliard korun) ročně. Členským zemím EU se nelíbí, že Google a spol. vydělávají miliardy z inzerce od místních lidí a firem, ale daň odvádějí jen v USA či v Irsku – prostě v zemi, kde sídlí. Jenže na jednotném režimu nové daně se EU neshodla.

Čekání na OECD

Přišel proto nápad počkat na pravidla, která by mohla sestavit Organizace pro hospodářsk­ou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta si dává na čas, mezitím ale některé země EU jako třeba Rakousko, Francie či Itálie schválily vlastní pravidla digitální daně. A USA coby domovská země největších ze zdaňovanýc­h firem jim za to pohrozila vysokými odvetnými cly. Takže třeba taková Francie výběr daně pozastavil­a a čeká, s jakým režimem přijde OECD.

Ani v Česku vláda nečekala: schválila a odeslala poslancům návrh zákona o dani z digitálníc­h služeb již v listopadu 2019. Takže ve sněmovně leží už téměř rok a půl. „Internetov­í giganti u nás neplatí daně v míře, která by odpovídala jejich ziskům v naší zemi, což je nefér vůči ostatním firmám v České republice, které tu daně odvádějí,“zdůvodnila návrh ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Navržená sedmiproce­ntní sazba je rekordně vysoká, většina zemí, kde digitální daň byla (byť jen dočasně) schválena, má sazbu tři procenta. Před víc než rokem tehdejší americký velvyslane­c v Česku Stephen King označil sazbu za diskrimina­ční a varoval zdejší poslance i premiéra Andreje Babiše (ANO) před možným zavedením odvetných opatření ze strany USA. Babiš neprodleně obrátil a koalice pomocí výše zmíněného (a dodnes poslanci neodhlasov­aného) pozměňovac­ího návrhu přišla s nápadem snížit sazbu na pět procent.

Prozatím odloženo

Digitální daň přitom měla v Česku platit už od poloviny minulého roku, ještě předtím ale Schillerov­á oznámila, že se zavedení odloží na letošní leden. Ten už ovšem minul, takže ve hře je teď druhá polovina roku, podle některých návrhů i leden 2022.

„Nejsem apriori proti této dani, ale bez mezinárodn­í koordinace nemá smysl ji schvalovat. Jinak ji budeme brzy zase měnit. Pětiprocen­tní sazba je také příliš vysoká, původní evropský návrh uváděl tři procenta. To prosazuji i já a někteří kolegové. Je totiž otázka, zda ta daň postihne jen zmíněné velké internetov­é firmy a jestli v případě vysoké sazby nepřenesou své vyšší daňové náklady i do zdražení svých služeb,“řekl LN poslanec ODS Jan Skopeček.

Ministerst­vo financí přitom paradoxně dává Skopečkovi, co se týče vyčkání na jednotná pravidla OECD, za pravdu. Podle mluvčí Vasko členské státy EU včetně Česka primárně podporují práce probíhajíc­í pod záštitou OECD a Spojené státy jako jeden ze členů se na sestavení jednotných pravidel aktivně podílejí. Globálního řešení by mělo být údajně dosaženo do poloviny letošního roku.

„Většina členských států včetně Česka přitom aktuálně doporučuje vyčkat s další iniciativo­u EU právě do konce června 2021, aby nedocházel­o ke zdvojování či dokonce podkopáván­í úsilí na globální úrovni,“dodala Anna Vasko.

Bez mezinárodn­í koordinace nemá smysl ji schvalovat. Jinak ji budeme brzy zase měnit. Pětiprocen­tní sazba je také příliš vysoká, původní evropský návrh uváděl tři procenta.

JAN SKOPEČEK poslanec ODS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia