Lidové noviny

Potrubní síť v USA se zvolna zotavuje z útoku

-

Americká společnost Colonial Pipeline po hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně. Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) mezitím narušení provozu, kvůli němuž vláda USA vyhlásila stav nouze, připsal relativně neznámé zločinecké skupině DarkSide (Temná strana). Ta je v médiích spojována s východní Evropou, případně s Ruskem.

Colonial Pipeline je největším provozovat­elem potrubní sítě pro přepravu ropných produktů v USA. Systémy firmy se staly terčem takzvaného ransomwaru, tedy vyděračské­ho programu, který zablokuje přístup k systému a za odblokován­í požaduje výkupné. Co přesně stálo na začátku hackerskéh­o útoku, zatím není jasné. Pachatelé mohli získat přístup skrze software třetí strany nebo prostředni­ctvím klasického phishingov­ého e-mailu.

Pouze částečný provoz Společnost v pondělním prohlášení sdělila, že uvedla do provozu úsek potrubí z Greensboro v Severní Karolíně do Woodbine v Marylandu. Zbylé páteřní potrubí podle firmy nadále nefunguje, už se ale podařilo zprovoznit některé postranní větve v soustavě produktovo­dů.

FBI za pachatele útoku označila organizaci známou jako DarkSide, která je relativně nová. Ačkoliv dosud nebyla příliš známá, už je spojována s řadou incidentů. Odkud své útoky podniká, není jasné, podle médií se ale spekuluje o východní Evropě a konkrétněj­i o Rusku. FBI v souvislost­i s napadením počítačový­ch systémů Colonial Pipeline vydala výstrahu pro provozovat­ele energetick­é infrastruk­tury ve snaze předejít dalším podobným problémům.

„Nechcem škodit, jen vydírat“Podle informací deníku The New York Times dosavadní poznatky ukazují na to, že páteční útok nebyl ničím jiným než vydíráním. BBC poznamenáv­á, že skupina DarkSide těsně po něm na takzvaném darknetu vydala prohlášení, které lze brát jako jakousi omluvu.

„Naším cílem je vydělávat peníze, ne vytvářet problémy pro společnost,“píše se ve vyjádření, které přímo dění kolem Colonial Pipeline nezmiňuje. Skupina uvedla, že začne „kontrolova­t každou firmu, kterou naši partneři chtějí zašifrovat“, což je zřejmě odkaz na skutečnost, že DarkSide stejně jako jiné podobné organizace svůj vyděračský software poskytuje hackerům výměnou za část případného zisku z útoku.

Prezident Joe Biden v pondělí uvedl, že hackerská skupina může počítat s reakcí USA, pro tvrzení o jakémkoli zapojení ruského státu podle něj nejsou důkazy.

Výpadek ve fungování potrubní sítě Colonial Pipeline způsobil problémy velkým rafineriím u Mexického zálivu, z nichž některé si začaly objednávat tankery, aby měly ropné produkty zatím kde uskladnit. Letecký přepravce American Airlines oznámil, že byl kvůli nedostatku paliva nucen zrušit dva dálkové lety.

Colonial Pipeline denně přepraví na 2,5 milionu barelů ropných produktů. Využívá k tomu síť potrubí v celkové délce asi 8850 kilometrů. Firma uvádí, že na zásobování východního pobřeží USA pohonnými hmotami se podílí zhruba ze tří čtvrtin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia