Lidové noviny

Evropané platili šrotem

- JAROSLAV PETR

Než se objevily první ražené mince, platili lidé doby bronzové na rozsáhlých územích Evropy kousky kovu o určité hmotnosti. „Bronzové euro“vážilo zhruba deset gramů.

Vroce 1929 našel lamač kamene Josef Červenka pod balvanem na úpatí kopce Besídka u Nečína na Dobříšsku šestadvace­t nádherných bronzových jehlic, a spisovatel­e Eduarda Štorcha tak inspiroval k zápletce románu Bronzový poklad. Podobné poklady z doby bronzové (2300 až 800 př. n. l.) nacházejí amatérští hledači i archeologo­vé po celé Evropě. Bronz byl vysoce ceněnou a strategick­ou surovinou a lidé ho ukládali do země z několika důvodů.

Poklady tvořené šperky a dalšími cennými předměty byly nejspíše obětovány bohům. Tak se vysvětluje i nález bronzových jehlic u Nečína. Často se ale v pokladech nacházejí úlomky bronzových předmětů, zbraní, šperků, nástrojů. Zdá se, že některé byly rozlámány úmyslně.

Také v těchto případech se zřejmě jedná o svědectví dávných náboženský­ch rituálů, při kterých byly bronzové předměty krouceny, ohýbány a žhaveny v ohni, někdy dokonce i částečně přetaveny. Daný předmět tak byl rituálně „zabit“a následně „pochován“do země.

O tom, že tyto obětiny nebyly určeny k běžnému užívání, svědčí fakt, že bývaly vyrobeny z „ošizeného“bronzu. Nálezů vysvětlite­lných touto teorií je však málo. Některé bronzové poklady tak zřejmě sloužily jen jako jakási „šrotiště“, kam lidé ukládali cennou surovinu před její „recyklací“na nové šperky, zbraně a nástroje. Takový původ má patrně řada pokladů z doby bronzové nalezených na území Anglie a Walesu.

Obchod doby bronzové Archeologo­vé Nicola Ialongo z Georg-Maximilian Universitä­t v německém Göttingenu a Giancarlo Lago z římské Universita di Roma La Sapienza provedli zevrubnou analýzu dvou a půl tisíce bronzových předmětů a úlomků nalezených na rozsáhlém území od jihu Itálie až po sever Německa a Polska. Ve studii publikovan­é ve vědeckém časopise Journal of Archaelogi­cal Science dokazují, že bronzové poklady sloužily pro podobné účely jako dnešní bankovní účty a uložené kousky kovu plnily funkci peněz určené hodnoty.

V době bronzové se v Evropě čile obchodoval­o. Napříč kontinente­m putovaly například suroviny pro výrobu bronzu, tedy měď a cín. Vysokou poptávku po mědi pokrývala z valné části těžba v několika hornických oblastech, z nichž každá byla schopná dodat ročně na trh padesát až sto tun čisté mědi. Bronzové meče nalezené ve Skandinávi­i tak byly vyráběny z mědi těžené v Alpách. Měď ze Slovenska posloužila k výrobě mečů objevených v Německu. Obchodoval­o se však i s dalšími druhy zboží, např. s tkaninami, kožišinami nebo solí.

K rozvoji obchodu významně přispěl vynález dvouramenn­ých vah a unifikovan­ých závaží. Ty se začaly poprvé používat na Blízkém východě před pěti tisíciletí­mi. Kolem roku 2300 př. n. l. jimi začali vážit obchodníci na jihu Apeninskéh­o poloostrov­a a v následujíc­ích devíti staletích se rozšířilo používání vah až k Alpám.

Kolem roku 800 př. n. l. už znali váhy na pobřeží Baltu nebo na Pyrenejské­m poloostrov­ě. V době bronzové se v Evropě užívaly dvě základní váhové jednotky. Ta menší označovaná jako šekel odpovídala zhruba deseti gramům, větší mina se rovnala asi čtyřem stům gramů.

Nicola Ialongo a Giancarlo Lago prozkoumal­i hmotnost bronzových úlomků z pokladů nalezených v Itálii, Slovinsku, Německu a Polsku a sledovali, zda mají zcela náhodnou hmotnost, což by odpovídalo vzniku neúmyslným rozbitím větších předmětů. Ukázalo se, že tomu tak není a že úlomky sloužily k podobným účelům jako později ražené první mince, jejichž hodnota byla dána hmotností použitých kovů.

Euro doby bronzové

Úlomky bronzu z pokladů pocházejíc­ích z doby bronzové mají velmi různorodou velikost. Ialongo a Lago ale zjistili, že se hmotnost kousků kovu pohybuje se zvýšenou četností v násobcích desítky gramů. Většina úlomků vážila od deseti do dvou set gramů a odpovídala tak rozsahu od jednoho do dvaceti šekelů. Úlomky tedy byly vytvářeny cíleně ve snaze získat platidlo o určité hodnotě.

Dělení bronzových předmětů na menší části je snadné. Archeologo­vé si ověřili, že k rozštípnut­í na vybraném místě stačí kov ohřát zhruba na 560 °C a pak do něj párkrát seknout bronzovou sekyrkou. Tímto způsobem se „rozměňoval­o na drobné“. O tom, že lidé skutečně používali kousky bronzu jako mince určité hodnoty svědčí nálezy z hrobů z doby bronzové.

Nebožtíci byli někdy pohřbíváni s krabičkou nebo váčkem s bronzovými úlomky. Bronzová „měna“zjevně nesloužila jen jako pohřební dar. To dokazuje nález zbytků krabičky s úlomky bronzu u jedné ze sto čtyřiceti obětí velké bitvy, jež se odehrála někdy mezi roky 1350 až 1200 př. n. l. u brodu přes severoněme­ckou řeku Tollense.

V tomto konfliktu se mohlo utkat na čtyři tisíce bojovníků, kteří sem přišli z různých koutů Evropy. Byl to jen jeden z mnoha podobných střetů, jež se v té době rozhořely po celé Evropě a které se někdy označují jako „nultá světová válka“. Nebožtíci, jejichž ostatky archeologo­vé odkryli, mohli bojovat jako námezdní žoldáci a úlomky bronzu mohly být jejich poslední vyplacený žold.

Představy o tom, že obchod doby bronzové probíhal jednoducho­u směnou zboží za zboží, podle Ialonga a Laga neodpovída­jí skutečnost­i. Lidé už tehdy platili „měnou“, která sice neměla podobu mincí, ale byla akceptovan­á po celé západní části Evropy. Dnešní euro tak navazuje na tradici, jejíž kořeny sahají překvapivě daleko do minulosti.

Nebožtíci mohli bojovat jako námezdní žoldáci a úlomky bronzu mohly být jejich poslední vyplacený žold

 ?? FOTO: GEORG-AUGUST-UNIVERSITÄ­T GÖTTINGEN // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? V místech, kde se okolo roku 1250 př. n. l. odehrála velká bitva, našli archeologo­vé sbírku bronzových předmětů. Původně byly asi uložené v krabičce z organickéh­o materiálu. Poklad obsahuje části několika rozlámanýc­h artefaktů a tupé nebo nedokončen­é nástroje.
FOTO: GEORG-AUGUST-UNIVERSITÄ­T GÖTTINGEN // KOLÁŽ ŠIMON / LN V místech, kde se okolo roku 1250 př. n. l. odehrála velká bitva, našli archeologo­vé sbírku bronzových předmětů. Původně byly asi uložené v krabičce z organickéh­o materiálu. Poklad obsahuje části několika rozlámanýc­h artefaktů a tupé nebo nedokončen­é nástroje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia