Lidové noviny

Odešel malíř výrazného gesta

Ve věku 75 let zemřel Petr Šmaha, člen Spolku výtvarných umělců Mánes

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Petr Šmaha nejdříve vystudoval Školu uměleckých řemesel v Brně u profesora Emanuela Ranného a Dalibora Chatrného a pak v letech 1962–1968 malbu na pražské Akademii výtvarných umění u profesora Františka Jiroudka. Byl členem několika spolků, z nichž zřejmě nejvýznamn­ější byl Spolek výtvarných umělců Mánes, ve kterém se od jeho založení sdružovaly významné osobnosti českého malířství i sochařství. Byl představit­elem expresivní figurální malby, někdy s přesahem do abstrakce. V tomto smyslu navázal na naše i zahraniční tradice.

Od studií žil v Praze a pak si zakoupil domek ve Statenicíc­h – Černém vole nedaleko Prahy. Samostatně vystavoval od počátku šedesátých let v menších i významnějš­ích síních (Galerie Navrátil v Praze, Nová síň v Praze, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Rabasova galerie v Rakovníku, Galerie Jiřího Jílka v Šumperku…). Byl také zván k účasti na řadě společných výstav a je zastoupen v mnoha veřejných i soukromých sbírkách včetně pražské Národní galerie. Ve své tvorbě mnohdy reagoval na současný stav společnost­i, na události, které ho zajímaly nebo ho trápily. Za jiné lze uvést soudní proces, ve kterém SVU Mánes přišel o svou krásnou funkcional­istickou budovu na Masarykově nábřeží v Praze, kterou si sám za první republiky nechal postavit.

Šmaha slouží šmahem, vždy s úsměvem

Ve svých obrazech uplatňoval výrazné gesto a kultivovan­ou barevnost. Jeho projev vždy působil citlivě a upřímně. Vzpomínám si, že mu často nebyly lhostejné situace, nad kterými by leckdo mávl rukou. Vyprávěl, jak jezdil do domova důchodců nedaleko Prahy za Jožkou Mrázkem Hořickým, bývalým modelem z Akademie a také naivním výtvarníke­m a básníkem. Když pak Hořický zemřel, požádal o vydání urny, aby ho nechal důstojně pohřbít. Nebylo to snadné, nebyl s ním v příbuzensk­ém vztahu, a tak mu urnu na úřadě nechtěli dát. Ale byl důsledný a nakonec se mu to podařilo, Hořického si vlakem na klíně odvezl a nechal ho na vlastní náklady uložit na hřbitově.

Vzpomínám také, jak vyprávěl o tatínkovi, kterého jsem ještě potkal na Šmahově výstavě v Nové síni. Měl kdysi drogerii, kterou mu po únoru 1948 znárodnili a na jejímž štítě měl napsaný reklamní slogan: „Šmaha slouží šmahem, vždy s úsměvem.“I syn po něm zřejmě zdědil příjemnou a přátelskou povahu, nikdy nikomu neškodil, naopak – když mohl, tak se snažil pomáhat. Není jako malíř neznámý, ale přesto si myslím, že zatím zůstává nedoceněný. V posledních letech trpěl vleklým plicním onemocnění­m, s nímž byl v nemocnici. Jeho zdravotní stav ještě zkomplikov­ala nákaza covidem, na který nakonec ve věku 75 let 28. dubna zemřel.

 ?? FOTO ARCHIV RODINY PŠ ?? U ateliéru. Petr Šmaha ve Statenicíc­h – Černém vole.
FOTO ARCHIV RODINY PŠ U ateliéru. Petr Šmaha ve Statenicíc­h – Černém vole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia