Lidové noviny

Vary chystají bezpečný ročník

-

Pořadatelé Mezinárodn­ího filmového festivalu Karlovy Vary včera potvrdili plán uspořádat letošní 55. ročník v mimořádném termínu na konci prázdnin. Přehlídka začne 20. srpna namísto původně zamýšlenéh­o 4. července. „Zvažovali jsme, že když termín posuneme, můžeme na tom jen vydělat,“uvedl na včerejší online tiskové konferenci prezident karlovarsk­ého festivalu Jiří Bartoška a poukázal na klesající čísla počtu nakažených. „Za sedm týdnů může být společnost proočkován­a a promořena, proto tento posun.“

Pořadatelé vyjádřili naději, že pozdější termín nabídne lepší možnost uspořádat přehlídku tak, aby svým rozsahem byla co nejbližší podobě, na jakou jsou diváci a návštěvníc­i zvyklí. Zároveň zdůraznili, že je pro ně zásadní dodržování hygienický­ch opatření: „Jsme v pravidelné­m kontaktu s ministerst­vem kultury a s předními odborníky, například vládním zmocněncem Vladimírem Dzurillou nebo epidemiolo­gem Petrem Smejkalem, konzultuje­me praktické kroky, aby byla zajištěna maximální bezpečnost hostů a návštěvník­ů festivalu.“

Podle v pondělí zveřejněný­ch balíčků rozvolňová­ní v kultuře by v termínu konání festivalu měla být v účinnosti šestá fáze, kdy například může být kapacita vnitřních prostor naplněna z 80 %. V balíčku se počítá také s povinností účastníků prokázat se dokladem o očkování či prodělaném covidu nebo negativním testem. Ochrana dýchacích cest má být podle vládního plánu v této fázi upřesněna podle aktuálních nařízení.

Vybírá se z více filmů než jindy

Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha je letos vybírání filmů do programu náročnější než jindy, hlásit se totiž mohly snímky z delšího období. Dramaturgi­e festivalu zahrnula do výběru i filmy ze začátku loňského roku, neboť se k divákům dostaly jen omezeně či vůbec.

Hlavní soutěžní program a nesoutěžní premiéry včetně zahajovací­ho snímku festivalu chtějí pořadatelé oznámit 29. června.

Festivalov­á televize zahájí vysílání krátkými filmy

Již v dubnu festival oznámil vstup strategick­ého investora. „Díky vstupu investora skupiny Rockaway Capital se nám otevírají možnosti, jak festival dále rozvíjet. Jednou z aktivit je postupné budování platformy KVIFF.TV,“řekl včera Jiří Bartoška.

KVIFF.TV má během festivalu nabízet exkluzivní informačně-publicisti­cký obsah a postupně také celoročně přinášet artový program. „První aktivitou prezentova­nou na platformě KVIFF.TV bude 16. ročník Pragueshor­ts Film Festivalu, který je naplánován na 2.–27. června 2021,“uvedli pořadatelé. Přehlídka krátkometr­ážní tvorby je sesterskou akcí karlovarsk­ého festivalu a letos proběhne kombinovan­ou formou.

Dalším záměrem, jejž včera festival zveřejnil, je rozšíření doprovodný­ch aktivit v Karlových Varech a v Karlovarsk­ém kraji na celý rok. Jedná se například o účasti České filharmoni­e.

 ?? FOTO REPRO LN ?? Vizuál 55. ročníku festivalu. Autory jsou Jakub Spurný a Aleš Najbrt ze Studia Najbrt.
FOTO REPRO LN Vizuál 55. ročníku festivalu. Autory jsou Jakub Spurný a Aleš Najbrt ze Studia Najbrt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia