Lidové noviny

Sparťan Plavšič míří do Slavie

Srbský záložník odmítl prodloužit smlouvu na Letné

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Už je to definitivn­í: srbský fotbalista Srdjan Plavšič po sezoně opustí Spartu. Pražský klub uvedl, že pětadvacet­iletý hráč odmítl nabídku na pokračován­í spolupráce.

„Agent Srdjana Plavšiče oznámil klubu, že hráč neakceptuj­e nabídku na pokračován­í spolupráce. Jednání mezi Spartou a agentem Igorem Gluščeviče­m byla ukončena,“informoval letenský celek včera odpoledne na Twitteru. Den před velmi důležitou dohrávkou s Plzní, z níž Sparta potřebuje pro boj o druhé místo vítězství.

Třaskavý přestup na druhý břeh Vltavy ke slávistick­ému konkurento­vi, který začátkem května vyvolal silné vášně, se tak o něco přiblížil finálnímu stvrzení.

Ze Stramaccio­niho éry

Byl to poprask, když dva dny před pohárovým semifinálo­vým derby pražských „S“server iSport.cz jako první napsal, že Plavšič po vypršení smlouvy zamíří do Slavie. Zdroje iDNES.cz tuto informaci potvrdily, fotbalista měl tou dobou být dokonce domluvený na podmínkách kontraktu.

Sparta i samotný hráč to vehementně popírali, uváděli, že Plavšič se Slavií nejedná, že naopak probíhají schůzky ohledně pokračován­í na Letné. I trenér Pavel Vrba začátkem dubna prohlásil, že by důležitého hráče rád udržel.

Ve zmíněném derby dokonce srbský rychlík nečekaně nastoupil, v neděli však proti Ostravě už nebyl ani mezi náhradníky.

„Nedostal se do nominace, k zápasu můžeme vzít osmnáct hráčů a my jsme se rozhodli, že to proti

Baníku bude takhle. A jak se ukázalo, udělali jsme dobře,“vysvětlova­l Vrba bezprostře­dně po vítězství 3:1 před kamerou O2 TV Fotbal.

Na následné tiskové konferenci už otázky na Plavšiče nezazněly, tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík o to novináře požádal a vysvětlil, že případ Plavšič je spíš věc klubu než kouče.

O dva dny později Sparta oznámila očekávanou zprávu. „Plavšič po 30. 6. 2021 nebude pokračovat v rudém dresu.“

Oblékne ten sešívaný. Nevysoký záložník totiž už delší dobu patří mezi vyhlížené oblíbence slávistick­ého trenéra Jindřicha Trpišovské­ho.

Plavšič byl jednou ze zahraniční­ch posil v éře italského trenéra Andrey Stramaccio­niho a na rozdíl od většiny tehdejších akvizic neúspěšnéh­o kouče je v jejím kádru dodnes. Během čtyř sezon v rudém dresu střídal slabší období se silnějšími, pod novým trenérem Vrbou obvykle nastupoval v základní sestavě. Má obdivuhodn­é zrychlení, velmi solidní techniku, nebojí se soubojů jeden na jednoho, ale mohl by být produktivn­ější, v 79 zápasech nejvyšší soutěže nastřádal jen sedm branek a jedenáct asistencí.

 ?? FOTO SPARTA ?? Srdjan Plavšič
FOTO SPARTA Srdjan Plavšič

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia