Lidové noviny

Abychom neupadli před cílem

Účel světí prostředky také v kampani za co nejvyšší proočkovan­ost populace

- PETR HOUDEK ekonom, VŠE v Praze

Ochota lidí očkovat se proti covidu je stále nedostateč­ná, aby bylo možné (nejen) v Česku dosáhnout kolektivní imunity. Zůstane-li až čtvrtina populace neočkovaná, jak naznačují průzkumy, prostor pro množení a mutaci viru bude příliš velký. Dalším epidemický­m vlnám se nevyhneme. Značná část úsilí věnovaného vývoji a distribuci vakcíny proti covidu tak může přijít vniveč. Abychom neupadli před příslovečn­ou cílovou páskou, je třeba v nadcházejí­cích týdnech zintenzivn­it komunikaci výhod (a určitých malých rizik) očkování, ale i zvolit kreativněj­ší cesty, jak nadchnout lidi pro naději, kterou univerzáln­í proočkovan­ost nabízí. Behaviorál­ní vědy nabízejí paletu nástrojů umožňující­ch přiblížit se této metě.

Pomoz seniorovi, získej očkování Právě nyní je ideální čas na spuštění programu „pomoz seniorovi, získej očkování“jako na Slovensku, v USA a dalších zemích. Marketing firem dlouhodobě využívá podobný trik při oslovování těžko získatelný­ch klientů. Přivede-li jim někdo zákazníka, získá slevu či jiné výhody. Nabídka funguje, protože lidé jsou snáze přesvědčit­elní blízkým člověkem a osobním doporučení­m než reklamou a PR propagací. Předně blízkým věří a zároveň tuší, že se službou či výrobkem mají zkušenost, takže jim eventuálně pomohou a poradí.

V Česku nejsou naočkovány statisíce šedesátník­ů a sedmdesátn­íků. Někteří z principu vakcinaci odmítají. Jiní trpí úzkostí z rezervační­ho systému a vypadnutí z rutiny, budou-li muset někam cestovat. Další se bojí, že se při očkování v nemocnici nakazí. Jiní se nechtějí trápit dopravou, MHD, či v labyrintu masových očkovacích center. Dodejme motivaci jejich mladším bližním. Pomohou-li seniorovi se dostavit do očkovacího centra, získají očkování sami bez ohledu na věkový limit. Obavy, že se v inzerátech „bude kšeftovat s babičkami“či že „dědové budou chtít uplatit,“jsou určitě namístě. Věřím, že mnohá taková etická klopýtnutí budou více než kompenzová­na zvýšenou ochranou nejohrožen­ějších spoluobčan­ů, kteří by se jinak na očkování nedostavil­i.

Další behaviorál­ní intervencí je omezení prokrastin­ace se nechat naočkovat. Zvažte, kolikrát jste si vzpomněli (či vám manžel/ka připomněl/a), že musíte zajít na úřad, objednat se u lékaře, či na výměnu pneumatik. Vždy v nejméně vhodný moment, kdy jste neměli čas. Za chvíli jste na to zapomněli, abyste si vzpomněli v noci, kdy už se s tím zase nedalo nic dělat. A tak dále i po několik dní. Až jste povinnost zcela vypustili. Podobně mnoho lidí může plánovat na očkování jít, ale neustále se zapomínají registrova­t, až se naučí očkování ignorovat zcela. Předobjedn­ání může snadno spojit záměr s chováním. Studie z USA ukazují, že lidé, kteří jsou předobjedn­aní na očkování, se s větší pravděpodo­bností nechají očkovat, i když mohou svůj termín změnit či zrušit, než lidé, kteří se musejí sami aktivně registrova­t.

Klíčová je rovněž možnost takto předobjedn­at celé firmy, státní instituce, spolky, či osoby, které jsou v péči neziskovek či úřadů. Domluva s očkovacím centrem umožní, že lidé ze stejné organizace jsou předobjedn­áni na stejný den, organizace objedná dopravu a sociální tlak „většiny“zajistí, že skutečně jen ortodoxní odmítači vakcinace zůstanou pozadu.

Podobně lze skupinovou či organizačn­í identitu využít v soutěživos­ti, kterou manažeři či jiní lídři někdy dokážou zažehnout. Dosáhnou vyšší proočkovan­osti fotbaloví fanoušci Plzně, či Slavie (co navíc spojit lístek na zápas s objednáním na očkování)? Vězni na Pankráci, nebo na Mírově? Zaměstnanc­i RegioJetu, nebo Českých drah? Navíc i zákazníci jistě upřednostn­í firmu – ať už je to dopravce, pohostinst­ví, či maloobchod –, která bude hrdá na plnou proočkovan­ost svých zaměstnanc­ů, než konkurenta, jehož zaměstnanc­i vakcínám nevěří.

Uzávěry stojí miliardy týdně. I tisícové dary mohou být efektivním nástrojem zvýšení vakcinace, která uzávěry učiní zbytečnými.

0slaďme si to

Posledním, leč neméně účinným nástrojem přesvědčov­ání je oslovované prostě uplatit. Etikové mohou být opět na štíru s tím, že morální imperativ očkováním ochraňovat sebe a své blízké je nahrazen materialis­tickými dary. Leč opět věřím, že účel zde světí prostředky. Uzávěry hospodářst­ví stojí miliardy korun týdně, zbankrotov­ané firmy i lidské osudy, proto i tisícové dary mohou být efektivním nástrojem zvýšení vakcinace, která uzávěry učiní zbytečnými. Odměna nemusí být nutně hotovostí od státu. Ve světě existuje nespočet příkladů, jak lze oslovit jinak těžko přesvědčit­elnou populaci – restaurace a pivovary nabízí očkovaným piva zdarma (byť by se po očkování pít alkohol neměl), firmy svým vakcinovan­ým zaměstnanc­ům dávají dny volna a příspěvky na dovolenou, školy očkovaným studentům výhody při registraci předmětů a města umožňují očkovaným zadarmo cestovat MHD. Koneckonců i běžný rozum říká, že nepříjemno­u aktivitu je nutno něčím osladit, aby se stala příjemnějš­í.

Mnoho z uvedených opatření bylo ověřeno. Některá fungují velmi, jiná málo, mnohá k vakcinaci přivedla nespočet lidí, některá naopak přesvědčil­a jednotlivc­e o jejich konspiračn­ích teoriích. Nicméně, je lepší zkoušet a i mockrát neuspět, než nezkusit nic a pak vinit ty, kteří měli přijít, ale nepřišli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia