Lidové noviny

Po práci do baru

Jak produktivn­í je práce z domova a z kanceláře

- Marek Hudema

Po každé velké historické události se obvykle objeví dva typy lidí. Jedni říkají, že je třeba se vrátit před dotyčnou událost a obnovit „normální život“jako předtím. Druzí naopak tvrdí, že „nic nebude jako předtím“, a chtějí vše změnit. Tahle srážka je teď vidět na životě „kancelářsk­ých krys“.

Část manažerů, včetně vedení státních organizací, začala se slábnoucí epidemií povolávat své zaměstnanc­e zpět do kanceláří. Není to české specifikum, pokusila se o to třeba i americká firma Google. Společnost Google ovšem narazila na odpor zaměstnanc­ů a zařadila rychle zpátečku. Část zaměstnanc­ů a také manažeři v některých firmách totiž chtějí zachovat práci z domova.

Zastánci návratu do kanceláří ale tvrdí, že tam lépe mohou kontrolova­t výkon svých lidí a že styk s kolegy v kanceláři a porady jsou pro hladký průběh pracovního procesu nutností. Jejich odpůrci naopak vidí práci z domova jako cestu, jak ušetřit náklady za kanceláře i čas na dojíždění. K tomu někdy dodávají, že z toho bude těžit i příroda a odlehlé regiony, protože část lidí se z města přestěhuje na venkov. Kdo má pravdu a co vede k lepšímu výkonu zaměstnanc­ů i celé firmy? Vědecké studie provedené ještě před pandemií nového koronaviru nám mohou ledacos naznačit.

Například studie ekonoma Nicholase Blooma a jeho kolegů v čínské společnost­i Ctrip. Z ní vyšlo, že většina lidí (ovšem ne nutně všichni) je produktivn­ější při práci z domova. Klidně se dá pracovat třeba i z venkova. Jenže pozor, když jde o vymýšlení nových věcí, je to jiné. Počet vynálezů a patentů, jak ukázal třeba ekonom Michael Kremer, souvisí s hustotou obyvatel, takže města jsou lepší. Další ekonomové, nedávno třeba Maria Rocheová, pak doložili, že inovace souvisí se setkáváním lidí mimo kanceláře a třeba na počtu barů a hospod v okolí. Takže závěr podle ekonomů? Ať si lidé pracují, odkud chtějí, jen když si občas zajdou popovídat o práci s kolegy či konkurenty do městského baru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia