Lidové noviny

Knižní byznys v Česku stojí na ženách

- LENKA JANČAROVÁ

Co se knih týče, Češi j sou hraboši a závisláci, tvrdí Adam Pýcha, marketingo­vý ředitel společnost­i Knihy Dobrovský. Jsme podle něj národ čtenářů, který si chce na knihu sáhnout a přivonět si. „Pozice tištěné knihy ke čtečce je proto stále velmi silná, protože si ji kupujeme zároveň jako doplněk do bytu,“říká Pýcha. A dodává, že zákazníky knihkupect­ví tvoří téměř ze tří čtvrtin ženy.

V Česku každoročně vyjde kolem 1500 knižních titulů, takže konkurence je na zdejší relativně malý trh až vražedná. Marketingo­vý ředitel Knihy Dobrovský Adam Pýcha si myslí, že je proto nutné se určitým způsobem odlišovat. Jenom slevami si věrné zákazníky nikdo nezíská ani neudrží. Na sociální síti Facebook se mu proto podařilo vytvořit pod značkou knihkupect­ví komunitu Knižní závisláci, která čítá více než 30 tisíc členů. Čtení je podle něj do jisté míry trendovou záležitost­í a knihy jsou často brány za bytový doplněk.

LN Po téměř pěti měsících jste v pondělí mohli znovu otevřít kamenné prodejny. Přišlo hodně lidí?

Návštěvnos­t byla velmi pěkná, ale žádné velké fronty se nekonaly. Mile nás překvapilo, jak dobrá nálada mezi zákazníky panovala. Vše probíhalo v naprostém klidu.

Velmi nás potěšili zákazníci v naší prodejně Brno Joštova. Je to naše největší knihkupect­ví, které má v Brně doslova legendární status. Zde bylo vidět, jak se zákazníci těší, až znovu uvidí své knihkupkyn­ě a knihkupce. A samozřejmě i oni se těšili na setkání se zákazníky.

LN Jaká byla návštěvnos­t ve srovnání s běžným obdobím?

Je těžké definovat, co to vlastně nyní je běžné období. Pokud bychom srovnali návštěvnos­t s rokem 2019, tak byla značně nadprůměrn­á, ale očekáváme, že bude již v příštím týdnu klesat.

LN Přečetli Češi během pandemie víc knížek, když museli trávit tolik času doma?

Čteme opravdu hodně bez ohledu na pandemii. Často se říká, že mladí lidé vůbec nečtou a podobně. To není pravda. Naopak díky sociálním sítím je čtení v jistém ohledu trendy záležitost. Vznikají bubliny, ve kterých lidé čtou určité žánry. Přišla například literatura pro mladistvé, která přitáhla mladší čtenáře.

Češi jsou národ čtenářů. Jádro jsou ženy, které čtou výrazně víc než muži. Jsou dominantní, tvoří z našeho pohledu asi 70 procent zákazníků. Knižní byznys opravdu v Česku stojí na ženách. A to i z hlediska autorek, které to teď docela válcují.

LN Mluvíte asi i o Aleně Mornštajno­vé, která nedávno vydala očekávanou knihu Listopád...

Přesně tak. Nakladatel jí opravdu věří, protože do toho vložil obrovské množství času a energie. Právě Alena Mornštajno­vá ukazuje, že i v dnešní době lze vydávat knížky, kde cílíte na obrovské prodeje, v desítkách tisíc kusů. Upozorňuji, že ta kniha vyšla do zavřených knihkupect­ví. Navíc autorka vystupuje ze své komfortní zóny a vydává se trochu jiným směrem. Byl to jeden z nejúspěšně­jších předprodej­ů v historii Knih Dobrovský. Dokonce to překonalo všechny zahraniční očekávané tituly.

LN Jak se zpětně díváte na loňské jaro?

Na začátku loňského roku to byl trochu zmatek, protože nikdo nevěděl, co se vlastně bude dít. My jsme do krize vstoupili dobře připraveni, protože jsme měli velkou sílu na e-shopu. Zároveň jsme ale nevěděli, jestli tím dokážeme pokrýt uzavření prodejen. Byznys nepočítal s tím, že se to nejdůležit­ější uzavře.

LN Na začátku jste ale prodejny úplně uzavřeli a nevydávali jste ani objednávky z e-shopu...

Nechtěli jsme příliš experiment­ovat a chtěli jsme dodržovat všechna nařízení. Ukázalo se ale, že lidé mají zájem o to vyzvedávat si online objednávky osobně. Navíc to máme standardně v nabídce.

LN Řadu měsíců jste s krátkými přestávkam­i fungovali pouze prostředni­ctvím e-shopu. Jak to ovlivnilo vaše tržby?

My jsme firma, která se pohybuje nad miliardou obratu. To jsme splnili i v loňském roce, blížili jsme se roku 2019. Propad tam byl. Řekli jsme si, že na tom nejsme moc dobře, ale rozhodně lépe, než jsme čekali. Nám se podařilo e-shopem pokrýt asi 80 procent ztráty kamenných knihkupect­ví. Je to velmi dobrý výsledek.

LN Pokud jsme letos chtěli novou knihu, stačilo pár kliknutí na internetu a kurýr třeba už druhý den doručil balíček ke dveřím domu. Proč si myslíte, že se teď vrátí zákazníci do kamenných prodejen?

My jsme věděli, že se vrátí. Naší přirozenos­tí je jít osobně do obchodu. Když jsme to řešili s panem Petrem Dobrovským (jednatel a zakladatel společnost­i – pozn. red.), tak jsme se na tom shodli. Potkáme se k knihkupcem, popovídáme si a sáhneme na knihu. Někteří naši zákazníci vyloženě čekali na to, až otevřeme. Mají potom stoprocent­ní jistotu, že kniha není poškozená.

Pandemie určitě něco změní, třeba, že nebudeme mít otevřeno celý rok. Ale to nezmění, že se lidi chtějí potkávat.

LN Prodávají se v jednotlivý­ch pobočkách zcela jiné žánry?

Ano, je zajímavé, jak se mohou lišit prodejny, které jsou od sebe vzdálené vzdušnou čarou třeba i jen dva kilometry. Do obou chodí jiní zákazníci, kteří mají jiné potřeby. Hodně to ovšem formují i naši knihkupci, kteří přitahují lidi k určitým knihám. Každá prodejna je svůj malý vesmír. Potom z toho tvoříme velký celek, který se jmenuje Knihy Dobrovský.

Za dobu pandemie jsme otevřeli už dvě nová knihkupect­ví, jedno teď chystáme v Bořislavka Centru. Knížky jsou složitý sortiment v tom, že je velmi široký. Vždy vám může někdo říci, že chybí něco třeba ze sci-fi.

Věděli jsme, že se lidé vrátí. Naší přirozenos­tí je jít osobně do obchodu... Někteří naši zákazníci vyloženě čekali na to, až otevřeme. Mají potom stoprocent­ní jistotu, že kniha není poškozená.

LN Nakoupí zákazník v kamenné prodejně víc knížek?

V online prodeji máte takové možnosti, že doporučíte každému člověku individuál­ně to, co by se mu mohlo líbit. Navíc už vím, co si u nás dotyčný koupil dříve. Osobně bych vás musel velmi dobře znát, vědět, co už máte doma, a uzpůsobit vám cestu. To je velmi složité. Knihkupec však umí svojí osobností člověka nasměrovat. E-shop má obrovské možnosti. Obojí má své výhody.

Když jsme se dívali na data, tak máme závisláky, kteří nakoupí i desetkrát měsíčně. Nicméně průměr je tři až čtyři nákupy za měsíc. A co se týče ochoty utrácet, tak to záleží hlavně na novinkách, které vycházejí, či na našich akcích, které připravuje­me. Zpravidla to jde do tisíců korun měsíčně.

LN Na e-shopu máte nejvíc akcí z celého knižního byznysu. Funguje to?

Ano, velmi dobře. Zákazníci si na to zvykli. Jenom slevou ale lidi nezískáte. Každé pondělí startujeme nové akce a snažíme se, aby byly vždy něčím zajímavé, aby tam byl nový sortiment. Vždy tam chceme zacílit na nějakou skupinu. Oni už vědí, že mají přijít v pondělí na e-shop a podívat se, co je nového.

My teď musíme provzdušni­t sklad, abychom měli volno na Vánoce...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia