Lidové noviny

Moučník, který se vždy povede

Potřebujet­e-li při pečení třené bábovky trochu jištění, přidejte do těsta i lžičku prášku do pečiva Osmnáct dílů pečení s autorkou seriálu

- IVA POSPÍŠILOV­Á

Vůně čerstvě upečeného koláče nebo jiného sladkého pečiva většině z nás splývá s pocitem bezpečí, domova či dětství. A je jedno, jestli vaše maminka či babička neděli co neděli koláč, štrúdl, bábovku či jinou buchtu pekly, nebo ne – ten pocit, že sladký moučník ke svátečnímu odpoledni zkrátka patří, je v nás zastrčený hodně hluboko.

Pokud je vám představa bytu prostoupen­ého sladkou vůní vanilky, citronové kůry či kakaa blízká, ale z rozličných důvodů jste se doteď do pečení takřka nepouštěli, určitě uvítáte seriál, s nímž se v následujíc­ích osmnácti dnech budete setkávat na stránkách LN. Upéct si moučníky podle přiloženýc­h receptů zvládne i začátečník, a ty přitom patří k léty prověřeným a v dobrém slova smyslu tradičním. Začínáme snad vůbec největší nedělní klasikou, a sice bábovkou z třeného těsta – ale nejenom z něj.

Dobrá forma – polovina úspěchu Bábovku samozřejmě není třeba nijak zvlášť představov­at – alespoň ne ve středoevro­pském prostoru: v typické stejnojmen­né formě s otvorem uprostřed se peče nejen u nás a na Slovensku, ale taky v Rakousku, Polsku a některých částech Německa, formou a složením se jí ale blíží i italská pannetone. 1. bábovka

2. štrúdl a další záviny

3. sušenky

4. věnečky, větrníky

5. slané tyčinky apod.

6. pečeme s dětmi

7. buchty na plech

8. linecké křehké těsto

9. pečeme bez lepku

10. rolády a piškoty

11. kynuté koláče a buchty

12. makronky, laskonky

13. slané koláče (quiche, pizza...) 14. listové těsto (kremrole...)

15. chleba/pečivo

16. „bez pečení“(tiramisu...)

17. dort potahovaný

18. dort patrový a složitější tvary pá 14. 5. so 15. 5. po 17. 5. út 18. 5. st 19. 5. čt 20. 5. pá 21. 5. so 22. 5. po 24. 5. út 25. 5. st 26. 5. čt 27. 5. pá 28. 5. so 29. 5. po 31. 5. út 1. 6. st 2. 6. čt 3. 6.

Iva Pospíšilov­á: redaktorka LN, maminka mlsného sedmileťák­a. V „tradiční“cukrařině ji vyučila babička cukrářka, do té „modernější“se metodou pokus-omyl vpravila sama. Peče pro rodinu a známé, nejraději dorty pro děti. Plánuje otevření malé kavárny s domácími sladkostmi a pečivem. a vedle přísně odvažovaný­ch receptů je samozřejmě i mezi bábovkami obrovsky populární takzvaná hrníčková metoda, kdy se množství ingredienc­í odměřuje pomocí hrnků, případně lžic.

Všechny zmíněné i další variace na tento druh sladkého pečiva se ale podobně jako těsto v bábovkové formě zas a znovu soustředí kolem toho jediného „pravého“– třeného těsta s efektním mramorován­ím. Tohle klasické bábovkové těsto je od pohledu hutné a těžké – a přitom v chuti jemné a kypré. Využití najde nejen při přípravě bábovky, ale třeba i velikonočn­ího beránka, „srnčího hřbetu“, případně některých druhů dortů. Důležité je, že moučník z něj připravený je vláčný, rozhodně žádná dusivka, a své kvality si umí podržet i v dalších dnech po upečení, což třeba o kynutém těstu neplatí.

Bábovku je možné připravit z těsta kynutého, šlehačkové­ho či ořechového, často se do ní přidává i mák, kokos anebo třeba ovoce

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia