Lidové noviny

Sedm největších škůdců pod ochranou

Milionové účty za škody páchané zvířaty, která stát chrání. V čele jsou kormorán, vydra, bobr či vlk

- ELIŠKA NOVÁ

V jedné kapitole učebnice biologie je pohromadě nenajdete, přesto mají vlk, vydra, bobr, los, medvěd, rys a kormorán něco společného. Škodí. Zároveň jsou ale chránění, a tak si na ně rybníkáři, chovatelé dobytka ani lesáci neposvítí. Jednoduše nemohou.

Stát škody způsobené těmito zvířaty proplácí. Nejvíc ho stojí kormoráni, za jejich hody v rybích chovech loni vyplatil víc než 73 milionů. Podobně škodí i vydra, v minulém roce za sebou nechala spoušť za bezmála 24 milionů. Vlk stál milionů pouze šest.

„Mnoho let byl na nejvyšších příčkách bobr, ale škody jím působené klesají,“řekl LN ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nyní je vodní hlodavec na čtvrtém místě žebříčku chráněných škůdců.

Bobr poškozuje hráze rybníků, zaplavuje zemědělsky využitelné prostory a ničí dřeviny. Loni za něj stát vyplatil skoro pět a půl milionu korun.

Kormorán, největší škůdce, už není chráněný: hájení skončilo v roce 2013, přesto si rybáři vylobboval­i zachování kompenzací na dalších deset let, do roku 2023.

„Ještě začátkem devadesátý­ch let byli kormoráni vzácnost. Když děláme exkurzi do centra, vždycky říkám, že kdybychom tu stáli před 25 lety, žádného bychom neviděli. Kdyby někdo zmínil, že jich jednou budou přímo ve středu Prahy stovky, ťukali bychom si na čelo,“říká Jaroslav Cepák z kroužkovac­í stanice Národního muzea.

Ministerst­vo chce připravit věcný návrh novely, která by rozšířila proplácené škody, i výčet zvířat, na nichž jsou páchány. Mohl by však přibýt i živočišný druh, který je způsobuje. V diskusi je jestřáb lesní. „Dravci ale závratné škody nepůsobí. Klíčoví predátoři už v zákoně jsou,“uvádí Brabec.

Věcný návrh novely zůstane podle ministra už pro příští sněmovnu a vládu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia