Lidové noviny

ANO posílilo, Přísaha i před KSČM

-

Vládní hnutí ANO se po čtyřech měsících vrátilo v modelu agentury Median do pozice lídra pořadí, volby do sněmovny by vyhrálo se ziskem 26 procent hlasů. Dosud vedoucí koalice Pirátů a Starostů by získala 21,5 procenta hlasů a skončila by druhá před dalším z opozičních volebních bloků Spolu (ODS + TOP 09 + KDU ČSL). Do dolní komory by se dle průzkumu Medianu dostaly ještě SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Podobné pořadí vyšlo i ve včera zveřejněné­m volebním modelu agentury Ipsos: za vedoucím ANO by jako druhá skončila koalice Spolu a třetí by byli Piráti se STAN. Vzhledem ke statistick­é chybě, která je u malých stran plus minus 1,1 procentníh­o bodu a u velkých stran až 3,1 bodu, by však vítězem dle Ipsosu mohlo být kterékoli z těchto tří uskupení.

Nicméně koalice Pirátů a STAN má podle Ipsosu největší volební potenciál. Pokud by ji volili všichni voliči, kteří ji aspoň zvažují, činil by její výsledek 39,7 procenta. Potenciál koalice Spolu je jen mírně nižší, činí 39,4 procenta. U ANO dosahuje 32,8 procenta.

Oba čerstvé průzkumy predikují, že komunisté a ČSSD zřejmě dohrají svou politickou úlohu a skončí v říjnových volbách pod hranicí volitelnos­ti, tedy že nezískají více než pět procent hlasů.

Podpora ANO se proti květnu podle Medianu zvýšila o tři procentní body, zatímco Piráti a STAN si pohoršili o 2,5 bodu, preference Spolu se téměř nezměnily. Meziměsíčn­ě ztratilo i SPD, jemuž by teď dalo hlas osm procent občanů, o procentní bod méně než v květnu. Hnutí Přísaha Roberta Šlachty si od té doby polepšilo o dva body na šest procent, předběhlo tak ČSSD i KSČM, které od května ztratily. „Vzhledem k nezakotven­osti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do sněmovny,“doplnili v této souvislost­i autoři průzkumu.

Výhru ANO predikoval i červnový model Centra pro výzkum veřejného mínění. Naproti tomu dle červnového modelu agentury Kantar CZ by ANO bylo třetí za Piráty se STAN a Spolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia