Lidové noviny

Byla anděl, řekl Polívka o Šafránkové

- ŠLAPANICE, Brněnsko

Stovky lidí se včera ve Šlapanicíc­h přišly rozloučit se zesnulou herečkou Libuší Šafránkovo­u. Po zádušní mši ji doprovodil­i ve smutečním průvodu na místní hřbitov, kde ostatky uložili v rodinné hrobce. V čele průvodu šla dechová kapela, již před lety zakládal hereččin otec Miroslav Šafránek.

Šafránková sice prožila úspěšnou kariéru v Praze, ale do Šlapanic, odkud pocházela, se nikdy nepřestala vracet. Přijížděla mnohokrát za rok i s manželem a synem, ovšem bez pompy, chránila své soukromí. „Ale samozřejmě sousedé věděli, že Libuška přijela,“řekl jeden z místních Ivan Vavro. Ve městě je herečka od včerejška pohřbená.

Šafránková účinkovala v místním ochotnické­m divadle. Právě ve Šlapanicíc­h ji objevil režisér Antonín Moskalyk a svěřil jí roli Barunky ve filmovém zpracování Babičky od Boženy Němcové.

Začala tak úspěšná kariéra, při níž Šafránková zúročila i to, že ji tatínek brával do Dvorsek nedaleko Šlapanic na koně. Naučila se tam jezdit. Díky roli Popelky se proslavila i v zahraničí, do Šlapanic ale stále jezdila. Babička s dědečkem tam hlídali syna Šafránkové, například když herečka s manželem Josefem Abrhámem natáčeli Svatební cestu do Jiljí. Šafránková si přála spočinout v rodinné hrobce. „Vrátila se do náruče své maminky a svého tatínka,“uvedl Vavro.

Na Šafránkovo­u včera zavzpomína­li přátelé i kolegové. Podle někdejší spolužačky z devítiletk­y si dokázala každého získat svým úsměvem. Kolega Boleslav Polívka vzpomínal na společné cesty vlakem do Prahy v počátcích herecké kariéry.

„Dokázala mluvit s humorem o vážných věcech. Už tehdy jsem tušil, že jsem potkal anděla,“řekl Polívka.

Herečka zemřela 9. června ve věku 68 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia