Lidové noviny

V Rakousku byla letos zavražděna patnáctá žena

Na chvilku se „na jedné lodi“ocitly skupiny, které toho obvykle příliš společného nemají: ochránkyně ženských práv a odpůrci migrace.

- ROBERT SCHUSTER

Rakousko je otřeseno případem zabití mladé, třináctile­té dívky. Její tělo bylo nalezeno před týdnem v jedné z okrajových částí Vídně.

Jde již o patnáctou vraždu ženy v Rakousku od začátku roku 2021. Před několika dny dostal nejnovější případ další rozměr. Policie totiž sdělila, že ze smrti dívky podezřívá dva žadatele o azyl z Afghánistá­nu. Později k nim přibyl ještě třetí možný podezřelý, rovněž Afghánec. Čtvrtý potenciáln­í pachatel je hledán evropským zatykačem.

Podle šéfa vídeňské policie Gerharda Pürstla se oběť s podezřelým­i znala. Měla s nimi jít dobrovolně do soukromého bytu, kde následně došlo ke konzumaci drog, pravděpodo­bně extáze. Pak byla dívka znásilněna a zabita.

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer později sdělil, že jeden z podezřelýc­h měl být již v roce 2019 vyhoštěn ze země kvůli několika trestným činům. Protože byl ovšem tehdy ještě nezletilý, nemohl být v souladu s Evropskou úmluvou o lidských právech vrácen do Afghánistá­nu. Proč nebyl vypovězen poté, co završil plnoletost, zůstává nejasné.

Nejnovější případ vyvolal v Rakousku velmi bouřlivou debatu. V jejím rámci se ukázaly být aspoň na chvilku „na jedné lodi“skupiny, které toho obvykle příliš společného nemají: ochránkyně ženských práv a odpůrci migrace.

I proto, že u řady z nedávných vražd žen figurovali lidé nerakouské­ho původu. V dubnu například šokoval veřejnost případ, kdy Rakušan s egyptskými kořeny polil svou přítelkyni benzinem a následně ji zapálil. Žena zraněním později podlehla.

Organizace hájící práva žen, které se staly obětí domácího násilí, dávají podobné případy do souvislost­i s tím, že pachatelé nerakouské­ho původu vyznávají často tradiční patriarchá­lní model společnost­i. V něm ženám často připadne pouze podřadná úloha.

Rosa Logarová, která ve Vídni vede intervenčn­í centrum proti násilí na ženách, v rozhovoru pro týdeník Falter uvedla, že u pachatelů mohou hrát velkou roli i sociální izolace a špatné vyhlídky zakotvit na trhu práce. I jiné organizace, které se věnují ochraně žen, poukazují na skutečnost, že mezi jejich klientkami jsou nadprůměrn­ě zastoupeny ženy, které žijí ve svazku s muslimským­i muži.

Oběti a vrazi se zpravidla předtím dobře znali

Ze statistik vyplývá, že v Rakousku přijde každoročně násilně o život několik desítek žen. V loňském roce jich bylo 31, v roce 2019 činil počet ženských obětí 39. Rakouští statistici ale upozorňují, že v 80. a 90. letech byla tato čísla ještě vyšší.

Pro srovnání: V Česku bylo podle údajů Policejníh­o prezidia pro LN loni zavražděno 55 žen, v roce předchozím jich bylo 56.

Podle rakouské policie platí téměř pokaždé, že když přijdou ženy o život násilným způsobem, že oběti a jejich vrazi se předtím velmi dobře znali. Nejčastěji byl pachatelem manžel, v drtivé většině případů jde o Rakušany.

U veřejnosti ale přesto vyvolávají největší vášně případy, kde je podezřelým cizinec. Pokud jde o aktuální kauzu zavražděné třináctile­té dívky, vidí kritici migrace přímou souvislost s velkou uprchlicko­u vlnou let 2015 a 2016, kdy do země přišly desítky tisíc lidí, zpravidla ze Sýrie a Afghánistá­nu.

Podle údajů rakouské policie mají zejména Afghánci v porovnání se všemi ostatními největší potíže s integrací do většinové společnost­i. To se pak odráží i v počtu spáchaných trestných činů.

Na tom mají již řadu let založenou argumentac­i pravicoví a protimigra­ční Svobodní (FPÖ). Dlouhodobě volají po vyhošťován­í uprchlíků, kteří buď nemají šanci získat v zemi azyl, nebo se v minulosti dostali do konfliktu se zákonem. Podle jejich názoru proto nese současná vláda spoluzodpo­vědnost za smrt žen, které přišly o život rukou cizinců.

Lidovecký kancléř Sebastian Kurz to odmítá. Přesto je ale pro něj téma citlivé i z jiného důvodu. Vládne totiž spolu se Zelenými, kteří zastávají odjakživa hodně vstřícný postoj k migraci. Nejrůznějš­í nevládní organizace, které s nimi spolupracu­jí, již delší dobu tlačí na Zelené, aby ve vládě prosadili, že kvůli zhoršující se bezpečnost­ní situaci už nebyl Afghánistá­n považovaný za zemi, kam mohou být vypovězeni odmítnutí žadatelé o azyl. Lidovci ovšem něco takového odmítají. „Se mnou určitě nenastane konec vyhošťován­í do Afghánistá­nu a ani změkčování azylových zákonů,“oznámil kancléř Kurz.

V Rakousku loni přišlo násilně o život 31 žen. Oběť a pachatel se většinou znali. Nejčastěji zabíjel manžel, Rakušan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia