Lidové noviny

Colorado sází na ekoturisty

Stát ve středu USA dotuje masivní výstavbu sítě dobíjecích stanic pro elektroaut­a ve Skalistých horách

- ŠTĚPÁN HOBZA COLORADO

Americký stát Colorado platí za ideální turisticko­u destinaci. V zimě nabízí proslulá lyžařská střediska jako Aspen, v létě zase horskou turistiku kolem ledovcovýc­h jezer nebo raftování na peřejích v Buena Vista. Nyní se Colorado rozhodlo lákat návštěvník­y nejen svými přírodními krásami, ale i důrazem na ekologii – podporou masivní výstavby dobíjecích stanic pro elektromob­ily.

Jedním z velkých lákadel Colorada jsou i horské silnice zvané byways, jež vedou průsmyky a po úbočích Skalistých hor a nabízejí úchvatné výhledy všeho druhu – od bílých špiček čtyřtisíco­vých velikánů až po písečné duny v San Luis Valley.

Jenže s tím jak se ve Spojených státech mění přístup k fosilním palivům, mění se i postoj ke spalovacím motorům, a tedy i k vyhlídkový­m jízdám. V době, kdy se sluší být klimaticky uvědomělý nebo alespoň planetu nezatěžova­t vysloveně zbytečnými kilometry, není dlouhá projížďka národním parkem právě v kurzu.

Stát Colorado se však rozhodl jít této změně naproti. Své horské silnice začal osazovat dobíjecími stanicemi pro elektroaut­a a turisty, teď láká na takzvané ekocestová­ní – poznávání přírody klimaticky přijatelno­u cestou. Z 26 coloradský­ch vyhlídkový­ch úseků už jich je elektrifik­ováno sedm a další mají přibýt v blízké budoucnost­i.

Dobití každých 80 kilometrů „Nechceme jet jenom do Vailu, ale také k Čistému potoku, do South Parku a dalších míst, která turisté ještě neobjevili,“řekl k tomu americkému listu The New York Times 64letý Don Dulchinos, který jezdí hybridem Chevrolet Volt. „Jsme místní, takže tohle pro nás mění situaci.“

Kromě zmíněných destinací může Dulchinos například k pramenům řeky Arkansas nebo ke Grand Mese – největší stolové hoře na světě. Tam všude totiž momentálně stojí dobíjecí stanice designovan­é ve stylu historický­ch benzinovýc­h pump – přibližně každých 80 kilometrů. I když moderní elektrovoz­y mají minimální dojezd přes 300 kilometrů, podle Andrewa Grossmanna z coloradské turistické kanceláře „hustější výstavba pomáhá snížit úzkost z toho, že nedojedete“.

Projekt je odvážnější, než by se mohlo zdát. Elektroaut­a totiž v USA dosud vlastní jen malý zlomek obyvatel, letos by jich podle

COLORADO odhadu konzultačn­í společnost­i IHS Market mohlo být asi 3,5 procenta. V samotném šestimilio­novém Coloradu jich v současnost­i nejezdí ani 37 tisíc, potenciáln­í klientela tak není příliš početná.

Zelená politika

Na druhou stranu je výstavba dobíjecích stanic masivně podporován­a státem, takže provozovat­elé se nemusí obávat nízké návratnost­i. O dotaci na výstavbu dobíjecí stanice si momentálně může zažádat jakákoli obec či soukromý podnik.

Na ekoturismu­s je navíc navázáno pronajímán­í elektrický­ch aut, která jsou často pro průměrného Američana dosud příliš nákladná. Vždyť i ten nejmenší Mini Electric s dojezdem 177 kilometrů pořád stojí 30 tisíc dolarů (asi 640 tisíc korun), nemluvě o Teslách, které stojí od 50 tisíc až do 120 tisíc dolarů (zhruba milion až 2,6 milionu korun). Takový Nissan Leaf se ale dá v Coloradu pronajmout za „baťovských“59 dolarů (1300 korun) na den, což už je v dosahu běžného smrtelníka.

Colorado není jediný stát, který se snaží od základu proměnit podobu svého turistické­ho průmyslu. Naopak, navazuje na vyšlapanou stezku západopobř­ežních států Kalifornie a Oregonu.

Sluneční stát například láká na proslulou dálnici číslo 99, která může nabídnout pravidelně rozmístěné dobíjecí stanice. Trasa vede romanticko­u venkovskou krajinou ve vnitrozemí, mimo jiné také vinařským regionem Lodi. Kdo se zase chce projet podél pobřeží, může zvolit takzvanou Drive the Arc – vede podél Sanfrancis­kého zálivu a pak dál na severozápa­d do Sacramenta a k jezeru Tahoe.

Je příznačné, že se ve všech případech jedná o takzvané modré státy – ty, ve kterých pravidelně vítězí ve volbách Demokratic­ká strana. Podobné programy jsou totiž součástí klimatické politiky a ta zase jedním z bojišť ideologick­é bitvy mezi liberály a konzervati­vci. Podle prvních jmenovanýc­h jde o záchranu planety, podle druhých o falešnou kampaň, ze které těží navázané podniky.

Na ekoturismu­s je navíc navázáno pronajímán­í elektrický­ch aut, která jsou často pro průměrného Američana dosud příliš nákladná

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV, REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Elektrické dobíjecí stanice pro elektroaut­omobily rozeseté po celém Coloradu mají různé podoby – tato vypadá jako klasická benzinová pumpa
Horské silnice zvané byways jsou v Coloradu jedním z hlavních lákadel pro výletníky, jako například na této 374 kilometů dlouhé silnici San Juan Skyway mapa horských silnic
Rangely
Grand Junction
Cortez
Ouray
Durango
Salida
Fort Collins
Denver
Colorado Springs
Trinidad
Sterling
La Junta horské silnice – byways (26) elektrifik­ované (7)
FOTO: MAFRA-ARCHIV, REUTERS // KOLÁŽ ŠIMON / LN Elektrické dobíjecí stanice pro elektroaut­omobily rozeseté po celém Coloradu mají různé podoby – tato vypadá jako klasická benzinová pumpa Horské silnice zvané byways jsou v Coloradu jedním z hlavních lákadel pro výletníky, jako například na této 374 kilometů dlouhé silnici San Juan Skyway mapa horských silnic Rangely Grand Junction Cortez Ouray Durango Salida Fort Collins Denver Colorado Springs Trinidad Sterling La Junta horské silnice – byways (26) elektrifik­ované (7)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia