Lidové noviny

Slováky čeká očkovací loterie proti covidu

-

Slovensko bude moci na podporu očkování proti covidu uspořádat loterii o finanční ceny a také vyplácet peníze těm, kdo jiné přesvědčí o potřebě očkovat se. Změnou zákona o tom včera rozhodla slovenská sněmovna. Jedna z vládních stran naopak zablokoval­a projednání vládního návrhu zákona, podle kterého by si lidé neočkovaní proti covidu museli platit za testy na koronaviru­s pro případ nutnosti jejich předložení při vstupu do provozů či na hromadné akce.

Slovensko kvůli nízkému zájmu obyvatel zaostává v očkování proti covidu za průměrem Evropské unie. Dosud alespoň první dávku očkovací látky dostalo na 37 procent obyvatel. V Česku to podle portálu Ourworldin­data.org bylo již 47 procent procent lidí a v celé EU byl očkován minimálně jednou dávkou vakcíny každý druhý obyvatel.

Nově tak bude moci slovenské ministerst­vo financí pro očkované zorganizov­at loterii, ve které se týdně bude hrát o nanejvýš dva miliony eur (asi 51 milionů korun). Schválený materiál předpoklád­á, že zájemci starší 18 let se do loterie zaregistru­jí sami. Detaily loterie stanoví ministerst­vo financí.

Podle ministra financí a expremiéra Igora Matoviče, který dříve v tomto týdnu návrh na finanční motivaci očkování představil, by loterie měla odstartova­t do dvou až tří týdnů. „Je to velmi dobrá investice i z pohledu veřejných financí,“prohlásil Matovič.

Kromě očkovací loterie parlament umožnil, aby stát vyplácel příspěvky lidem, kteří přesvědčí jiné obyvatele o potřebě očkovat se proti covidu-19. Výše příspěvku je stanovena na 30 až 90 eur (765 až 2295 korun) za očkovanou osobu v závislosti na jejím věku. Vláda ale bude moci finanční odměnu zvýšit. Jedna osoba bude moci získat takzvaný zprostředk­ovatelský bonus za maximálně 50 očkovaných osob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia