Lidové noviny

Prazdroj čekají změny

- MIROSLAV PETR

České pivovarnic­ké jedničce Pražskému Prazdroji už měsíc vládne Rumun Dragos Constantin­escu. Čeká se, že jedním z jeho hlavních úkolů bude ořezání nákladů a zvýšení výnosů.

Sekerník, nebo pohodář? Český pivovarnic­ký lídr s téměř polovičním tržním podílem Plzeňský Prazdroj má po nečekané výměně na nejvyšším postu už měsíc nového generálníh­o ředitele. A to ze země, která pivní tradicí i produkcí poněkud zaostává za Českem. Úkol pro nového šéfa zní jasně – rozvíjet a šetřit.

Jednačtyři­cetiletý Rumun Dragos Constantin­escu nahradil úspěšného Granta Liversage, původem Jihoafriča­na, kterého už svět vysokého byznysu přestal lákat a vyhoření se rozhodl léčit kariérou kouče. Ale i Constantin­escu má pověst schopného manažera, jenž umí táhnout firmu k černým číslům.

Jde ale o to, jakým způsobem. Drasticky škrtit náklady a vydělávat japonskému akcionáři koncernu Asahi ještě lepší dividendu, než jakou si vezme z loňského čistého zisku 3,8 miliardy korun? Nebo pomůže české pivní jedničce spíš inovovat a investovat i za cenu, že ne každý projekt přinese okamžitý zisk?

Od tabáku k pivu

Manažer, kterého Asahi dosadilo do Česka ze země hraběte Drákuly a automobilk­y Dacia (a kterou opustil v 18 letech), se zatím veřejně neprezentu­je. Jeho hlavním oborem byl donedávna tabák. Respektive dlouholetá kariéra ve druhém největším globálním koncernu British American Tobacco (BAT), kde postupně procházel nižší i vyšší manažerské pozice na národní a regionální úrovni ve Velké Británii, v Belgii, v Nizozemsku, ve Švédsku, v Norsku a v Polsku. Naposled v BAT dohlížel na severní část střední Evropy – Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko a baltské státy.

Pivo je v jeho podnikatel­ském curriculum vitae poměrně čerstvou položkou. Po 20 letech se vrátil do rodného Rumunska a dva roky řídil tamní největší pivovar Ursus, spadající (stejně jako Prazdroj a některé další středoevro­pské pivovary) od roku 2017 pod Asahi. A krátce před stěhováním do Česka se stal prezidente­m rumunského svazu pivovarů.

V milionech hektolitrů, produkce pro český trh a na export, bez licenční výroby v zahraničí I to svědčí o tom, že přesun do Prazdroje nebyl dopředu zrovna dlouhodobě plánovaný.

„Budu si považovat za čest, pokud budeme naše role a pozice nadále rozvíjet a upevňovat výjimečné postavení Plzeňského Prazdroje na pivní mapě světa,“citovala Constantin­esca oficiální tisková zpráva Prazdroje při jeho nástupu začátkem června.

Dosavadní šéf Grant Liversage byl úspěšný a přitom poměrně oblíbený manažer. Podle některých hlasů z Prazdroje je na stole otázka, jestli Constantin­escu nepřichází s úkolem co nejvíc řezat náklady a za každou cenu co nejvíc vydělat. Prazdroj v minulosti i některé konkurenčn­í nadnárodní pivovary o tom vědí své.

Alko soda, petky, radler?

Z Prazdroje po měsíční zkušenosti s novým šéfem zní opatrně i jiný názor. Nejedná se prý o sekerníka, ale spíš o pragmatika, který umí rozumně vyhodnotit, jak moc jsou některé projekty perspektiv­ní, či nikoli. Naposledy se Prazdroj zbavil nepovedené­ho a nerentabil­ního projektu v roce 2016, tedy ještě za vlády koncernu SAB Miller a rok před příchodem Asahi. Tehdy se jednalo o ukončení výroby pšeničného piva Fénix, jehož prodeje byly o poznání nižší, než si manažeři původně představov­ali.

Novinkou, jejíž úspěšnost se musí nyní teprve ukázat, je nápoj Viper – takzvaný hard seltzer neboli alko sodovka vyrobená kvašením cukru. Víc než rok ho v Prazdroji z podnětu japonského akcionáře vyvíjeli a od dubna prodávají. V USA tohle pití trhá každý rok prodejní rekordy a v Asahi věří, že nadchne i Česko a další země, kam se z Plzně vyváží.

Constantin­escu bude zodpovědný za osud i dalších projektů. Třeba zda ukončí Prazdroj úplně prodej piv v PET lahvích (značku Gambrinus přestal v PET dodávat už od loňského ledna).

Jan Veselý, nezávislý pivovarnic­ký expert a někdejší šéf českého a posléze i evropského svazu pivovarů, připomíná, že nový generální ředitel Prazdroje bude určitě řešit i další osud produkce radleru Gambrinus (půl napůl ovocná šťáva s klasickým pivem), jelikož trh už válcují míchané nápoje na bázi nealko piv, zatímco klasické radlery se dvěma procenty alkoholu už lidé téměř přestali kupovat.

Pivní kapitáni z ciziny „Vydělávat víc je taková mantra korporací. Můžete toho docílit masivním zvýšením produkce, což je ale v případě piva už u nás nereálné. Anebo škrtáním nákladů. Nadnárodní koncerny střídají ředitele svých pivovarů často a často dosazují záměrně cizince, jelikož nemají vazbu a kontakty na naše domácí podnikatel­ské prostředí. To je cíl,“říká Veselý.

Generální ředitel s rodištěm v nepříliš „pivní“zemi tak není v Česku nic neobvykléh­o. Naopak – manažeři nadnárodní­ch vlastníků, odkojení českým pivem, jsou spíš výjimkou. Trojici největších českých producentů piva vládnou v současné době kádry z jihovýchod­ní Evropy.

Nejvyšší post ve dvojce trhu v Pivovarech Staroprame­n zastává od ledna Chorvat Teo Ćendo, který přišel na pražský Smíchov z chorvatské­ho pivovaru Zagrebačka a vystřídal Čecha Zdeňka Havlenu, jenž pivovar řídil sotva jeden rok.

Ostříleným, to znamená už pět let ve funkci, šéfem trojky trhu Heinekenu ČR je naopak Bulhar Nikolaj Mladenov, který nastoupil v červu 2016 do Prahy z bulharskéh­o pivovaru Heinekenu – Zagorka.

Českým manažerem na vrcholné pozici největších pivovarů u nás je až Petr Dvořák, generální ředitel v pořadí čtvrtého největšího producenta Budějovick­ého Budvaru – stoprocent­ně vlastněnéh­o státem, respektive ministerst­vem zemědělstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia