Lidové noviny

Vedení Lidlu a Kauflandu přebírá majitel

-

V korunním sídle největšího evropského obchodního koncernu Schwarz-Gruppe, pod nějž spadají řetězce Lidl a Kaufland, vypuklo další zemětřesen­í. Po Melanii Köhlerové (30), jejíž odchod nedávno vzbudil velké emoce uvnitř obřího kolosu a dokonce obavy o jeho další osud, složil svou funkci nejvyšší šéf koncernu Klaus Gehring (73).

Kormidlo přebírá samotný majitel skupiny Dieter Schwarz (81). Přechodně, protože Gehringův oficiálně designovan­ý nástupce Gerd Chrzanowsk­i (49 let, z toho 20 let u Schwarz-Gruppe), se už zaučuje. O změně nejvyššího vedení se zaměstnanc­i firmy dověděli včera.

Gehring odchází po zhruba půlstoletí věrné služby koncernu a předčasně. Jeho loučení se mělo odehrát nejdříve přespříští rok. Aspoň to tak údajně ještě loni potvrzoval on sám, když na oslavě svých 73. narozenin prohlásil, že odejde, až mu bude 75. A to některé zdroje tvrdí, že toto prohlášení odvolal a chtěl odejít až v 85 letech.

V interním prohlášení, které získala německá média, stojí, že rezignace byla spontánní a že Gehring „nebyl schopen se shodnout s majitelem ve vztahu k jedné velmi důležité personální záležitost­i“. Vysvětlení je pozoruhodn­é, komentoval včerejší sdělení koncernu německý server Manager-Magazin. A připomněl, že mezi patriarcho­u, jak je označován majitel koncernu Dieter Schwarz, a Gehringem panovaly osobní neshody. Jádrem sporu měly být mladé manažerky, které prý Gehring nekriticky prosazoval do nejvyšších funkcí. A také snaha bránit vzestupu Chrzanowsk­ého ve firemní hierarchii. V tom se měl Gehring stavět na odpor samotnému patriarcho­vi koncernu.

Německý server Tagesspieg­el rovnou píše, že onou personální věcí je Melanie Köhlerová, na kterou jinak nesmírně tvrdý manažer Gehring myslel jako na svou nástupkyni.

Do Schwarz-Gruppe ji přivedl v roce 2016 z nevýznamné pozice a s nevalným vzděláním. Když však z koncernu letos odcházela, zůstala po ní šéfovská židle jedné z nejvýznamn­ějších strategick­ých dceřiných společnost­í a zástup mladých žen, které prosadila do špičkových vedoucích pozic. Gehringova chráněnka byla také členkou grémia spravující­ho soukromý majetek rodiny Schwarz. ip

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia