Lidové noviny

Vojtěch: Plošné testování v podnicích se může vrátit

-

Plošné testování ve firmách či na úřadech by vláda podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) znovu zřejmě zavedla, pokud by tzv. incidence, tedy počet potvrzenýc­h případů koronaviru za sedm dní, stouplo na 25 na sto tisíc obyvatel. Vojtěch to uvedl ve čtvrtek, kdy povinné testování v soukromé a veřejné sféře skončilo.

Zaměstnanc­i vracející se ze zahraničí se nicméně budou muset od 9. července v práci prokázat negativním testem.

Nakažených je za poslední týden podle informací na webu ministerst­va zdravotnic­tví osm na sto tisíc lidí, ale v Praze už se zaokrouhle­né incidenční číslo na 25 případů dostalo.

Navzdory šíření nových variant koronaviru není podle Vojtěcha zatím nutné opětovně přistupova­t k pravidelné­mu povinnému testování zaměstnanc­ů. Stačit by mělo, že všichni lidé, kteří se vrátí z ciziny, budou muset zaměstnava­teli předložit negativní test.

V případě zemí, které jsou na tzv. cestovatel­ské mapě mezi státy s nízkým a středním rizikem, si budou moci lidé test nechat udělat do pěti dnů, do té doby budou muset mít v zaměstnání respirátor minimálně třídy FFP2, upřesnil ministr Vojtěch.

Z pohledu resortu zdravotnic­tví by bylo podle Vojtěcha nejbezpečn­ější, kdyby lidé museli negativní test mít po jakékoliv nepřítomno­sti na pracovišti. „Legislativ­ní rada vlády to neposvětil­a,“řekl.

Zaměstnava­telé chtějí mít podle viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje možnost flexibilně reagovat na situaci v regionu a rozhodovat o hygienický­ch pravidlech ve firmě, zejména o nošení roušek a testování. „Jednáme s ministerst­vem zdravotnic­tví o mimořádném opatření, které by zaměstnava­telům umožnilo v případě potřeby testovat zaměstnanc­e nebo nastavit používání roušek či respirátor­ů na pracovišti,“řekl Rafaj ve středu.

Povinnost testování jednou týdně vláda zavedla postupně. Jako první musely v březnu začít podniky nad 250 zaměstnanc­ů. Pak kabinet opatření rozšiřoval na menší firmy, úřady, školy, neziskové organizace i živnostník­y. Testům se nemuseli podrobovat lidé pracující z domova, očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid-19.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia