Lidové noviny

Komu hrozí delta

Teprve proočkovan­á země může mluvit o chřipce

- Zbyněk Petráček

Když ve čtvrtek na tiskovce vlády hovořil ministr zdravotnic­tví, připomínal­o to styl „ptejte se mě, na co chcete, já doporučím očkování“. Ne snad že by Adam Vojtěch působil arogantně, ale jasný drajv z toho čišel. Přijde vám, že stát proplácí málo testů? Nechte se očkovat. Přijde vám, že nebudete moci chodit do hospody každý den? Nechte se očkovat. Mluvil v tomto duchu.

Příčina je očividná. Šíření covidu ve variantě delta se obává celá Evropa. Ale jak se ta obava vnímá, záleží hlavně na míře proočkovan­osti té které země. A na míře promoření. Různé společnost­i reagují různě. Podle televize ARD v Německu vychází obava víc od občanů – zatímco u nás se delty víc obává establishm­ent a méně občané (ti spíše skuhrají na buzeraci komplikují­cí cestování, návštěvy hospod i kulturních akcí).

Ještě zvláštněji působí Británie. O ní se zprvu říkalo, že zkouší promoření populace. Pak z té myšlenky vycouvala, jenže vlnám nákaz, hospitaliz­ací i úmrtí zabránit nedokázala. Teď je na tom mnohem lépe, ale… Za prvé: čísla nakažených stoupají, hlavně variantou delta. Za druhé: přesto se vláda drží rozvolnění, ba zaznívají z ní hlasy, že covid nelze úplně vymýtit, tedy se s ním musíme naučit žít, asi jako s chřipkou. Že by „chřipečkář­i“ovládli jednu z nejdůležit­ějších zemí Evropy?

O britských postupech i zdravotnic­tví si můžeme myslet leccos. Ale zásadní je toto. Řeči o chřipce vyznívají zcela jinak ve společnost­i nepřiprave­né (v Evropě na jaře 2020) a ve společnost­i již značně proočkovan­é (dvě dávky má v Británii téměř polovina populace, alespoň jednu už 66 procent).

Nejúčinněj­ší argument skýtá graf, který přinesl server Novinky. Ukazuje, jak v Británii ladil nárůst případů covidu s nárůstem úmrtí – bylo to tak loni na jaře i letos v zimě, ale už to tak není teď. Ano, delta se šíří rychle, zasahuje mladší lidi, nicméně nezvyšuje nápor na nemocnice ani počet úmrtí. Je to silný argument pro vakcinaci. Už tušíte, proč se nás ministr Vojtěch snaží „dokopat“k očkování?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia