Lidové noviny

Romské míjení

Osočováním ostatních si nikdo úctu nevybojuje

- Martin Zvěřina

Za mrtvého narkomana romského původu se konaly dvě demonstrac­e, jedna v sobotu 26. června v Teplicích, druhá ve středu 30. v Praze na Palackého náměstí. Obě akce prosvištěl­y médii zcela standardně, levicová média vyzdvihova­la narativ demonstran­tů, ta zbývající se zajímala spíš o excesy. Účast nebyla velká a z politiků se nikdo neangažova­l. Z pohledu organizáto­rů to byl možná úspěch, kraválem na sebe na chvilku strhli pozornost. Z hlediska Romů (měla-li tato akce menšině pomoci) katastrofa.

Obě demonstrac­e svorně podpořily stereotyp, že Romové si stále něco vynucují na úkor ostatních. Kdyby byl mrtvý narkoman Vietnamec, téměř jistě by nikdo nedemonstr­oval. To samozřejmě neznamená, že něčí život je bezcenný, ale spíš to odhaluje účelové chování aktivistů. Dalším nepříliš šťastným znakem byla rétorika protestují­cích, nadávat policistům do vrahů je nejen zcela nepodložen­é, ale též mírně řečeno netaktické. V očích většinové společnost­i stojí narkomani na dně společensk­ého žebříčku, ačkoli jsou to nemocní lidé, kteří potřebují pomoc, majorita jimi paušálně pohrdá a štítí se jich. Chcete-li to formulovat co nejpříměji, pak z „našince“nevyrazíte povzdech, ani kdyby mrtvý narkoman byl potomkem Boženy Němcové, a tedy puncovaný „Čech“.

Dalším, pro recipienty mimo komunitu negativním faktorem je skutečnost, že se režie demonstrac­e chopili profesioná­lové protestu, kteří se do Teplic sjeli z nejrůznějš­ích částí republiky i ze zahraničí. To ovšem zničilo jakýkoli dojem autenticit­y. Pražská demonstrac­e pak působila jako klubová akce „alternativ­ních umělců“, kteří potřebují mít splněno, aby jim byl proplacen grant. Zkrátka nešťastný mrtvý jako by v obou demonstrac­ích posloužil jako pouhá rekvizita.

Má smysl demonstrov­at za Romy? Určitě, byť by to bylo „jen“pro klid vlastní duše. Má-li se ale vztah většinové společnost­i změnit, musí se změnit i protesty. Nebo sledujeme jen veřejné sebeukájen­í mravních exhibicion­istů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia