Lidové noviny

Ba**š je mrtev, ať žije Ba***š!

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Když na jaře průzkumy nálad lidu poslaly napřed Piráty se Starosty a posléze středoprav­ou koalici Spolu před ANO Andreje Babiše, ovládla část republiky totální euforie. Jako by se nápis „The End is Near“proměnil z apokalypti­ckého varování na radostnou zvěst, která se klenula nad opozičními partajemi jako nekonečná duha naděje a štěstí.

Když teď některé průzkumy vracejí Babiše do čela závodu, jako by duhu spálil mráz – naopak na Hradě a v Průhonicíc­h se objevují škleby zadostiuči­nění. Chlívek má pro všechny nadšence i zoufalce velmi prostou radu: studenou sprchu a froté ručník.

Za prvé: do voleb zbývá ještě čtvrt roku. Za druhé: zatím žádné volby do sněmovny nedopadly dle očekávání. Za třetí: je vysoce pravděpodo­bné, že ta pravá divočina začne až po sečtení mandátů, při zuřivém skládání většinovýc­h koalic.

Ano, třicetilet­á zkušenost vede k očekávání, že na podzim se zásadně změní vládní složení. Zdejší populace obvykle potřebuje dvě volební období k tomu, aby hlavní vládní partaj poslala k šípku a dala šanci někomu jinému. Takto byla hegemonem dvě období ODS (1992–1998), poté ČSSD (1998–2006) a pak opět ODS (2006–2013). Teď je vše malinko složitější, protože jednak v roce 2013 Babiš nevyhrál a hlavní stranou byla sociální demokracie, jednak je možné, že covid úplně mění dynamiku politickýc­h procesů. Jinak řečeno: zkušenosti z let minulých nám letos mohou být na dvě věci.

Druhé zlaté pravidlo českých voleb praví: hlasování nikdy nedopadne podle očekávání / posledních průzkumů. Kdo čekal, že v roce 1996 pravice nezíská většinu? Že v roce 1998 ODS porazí lidovce a Unii svobody dohromady? Že v roce 2006 skončí volby plichtou a patem? Že v roce 2010 ODS obhájí pozici a složí na české poměry zcela nevídaně silnou většinu 118 hlasů? Že nováček Babiš bude v roce 2013 těsně druhý a že ČSSD v roce 2017 málem vypadne ze sněmovny?

Důvodem nejsou žádné tajemné procesy ani selhání výzkumných agentur, ale prostý fakt, že poslední zveřejněné průzkumy vycházejí z dat nasbíranýc­h několik týdnů před hlasováním. A dynamika posledních dvou tří týdnů vždy promění staré výsledky v toaletní papír.

A teď to nejzábavně­jší: nevládne ten, kdo vyhraje volby. Vládne ten, kdo sestaví většinovou koalici (případně ten, koho prezident jmenuje premiérem a získá důvěru i pro menšinový kabinet). Zatím nic nenasvědču­je tomu, že by jakékoli dvě strany složily většinu samy a povolební vyjednáván­í mohou být divoká jako v roce 2006.

Chlívek si tak dovoluje poupravit úvodní doporučení: teplo u vody a froté ručník. Užívejte si léto a ignorujte průzkumy, stačí, že nám politika zcela jistě zkazí září, říjen a dost možná i Vánoce.

Poslední zveřejněné průzkumy vycházejí z dat nasbíranýc­h několik týdnů před hlasováním. A dynamika posledních dvou tří týdnů vždy promění staré výsledky v toaletní papír.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia