Lidové noviny

Poučení z Rummyho

-

V roce 2000 byl však prezidente­m zvolen Bush mladší neboli George W. Bush, který si za svého viceprezid­enta vybral Dicka Cheneyho. A Cheney prezidento­vi doporučil, aby si za ministra obrany vybral starého přítele Donalda Rumsfelda. Tak se „Rummy“, jako ho přezdívali, v lednu 2001 vrátil do stejné funkce, kterou v lednu 1977 opustil: do Pentagonu jako ministr obrany.

Pak přišly útoky 11. září 2001 (včetně jednoho přímo na budovu Pentagonu) a následoval­y války v Afghánistá­nu (podzim 2001) a v Iráku (jaro 2003).

Irák

Právě Irák definoval zbytek Rumsfeldov­y kariéry. Rozhodl se vyslat do Iráku (proti přáním mnoha generálů) malý, málo početný expediční sbor, na rozdíl od rozsáhlé početné armády, kterou tam v roce 1991 na osvobození Kuvajtu od irácké okupace vyslal tehdejší prezident Bush starší. Tento expediční sbor velice rychle svrhl Saddámův režim, takže jako taktika to bylo brilantní.

Jenže co dál s Irákem? Existovaly tři návrhy: Pentagon chtěl co nejrychlej­i, tj. okamžitě, předat moc v zemi Iráčanům, konkrétně iráckému exilu. CIA chtěla pokračovat ve vládě strany Baas (kde měla nejvíce svých agentů), ale bez Saddáma. A ministerst­vo zahraničí chtělo delší americkou okupaci země, aby ji připravila na demokratiz­aci, pak by proběhly svobodné a demokratic­ké volby, v nichž bude zvolena ta skutečně legitimní vláda. Každý z těchto návrhů byl vyzkoušen, ale ani jeden konzistent­ně.

Již v létě 2003 však propukla sunnitská guerilla, protože do té doby privilegov­aná a vládnoucí sunnitská menšina (15–20 procent obyvatel) se bála, že většinoví šíité (60 procent) a menšinoví Kurdové (20 procent) se budou na ní mstít za to, co na nich sunnité páchali za Saddáma. V této situaci byla málo početná americká armáda v Iráku v defenzivě. Musela hrát roli, kterou Rumsfeld odmítal a na kterou měla málo vojáků: roli policejníh­o sboru. Rumsfeld chtěl, aby armáda vyhrávala války, nikoli dělala policii na okupovaném území. V roce 2006 byl již Irák dokonale rozvrácen a všichni „moudří“demokraté i republikán­i Bushovi radili, aby Irák odepsal a americké jednotky ze země stáhl. Bush se však rozhodl přesně opačně, udělal to, co mu radil senátor John McCain (a někteří civilní experti) a počet jednotek v Iráku v roce 2007 výrazně navýšil. Sunnité viděli, že Američany nevyženou, a proto guerilla ustala. Na konci roku 2007 byl Irák stabilizov­án a u moci koaliční šíitsko-kurdsko-sunnitská vláda.

V roce 2011 však nový nezkušený prezident Barack Obama americké jednotky z Iráku stáhl a země se opět propadla do chaosu. Na severu vznikl tzv. Islámský stát, na jihu šíitská vláda coby satelit a klient Íránu a Teheránu.

Rumsfeld chtěl, aby armáda vyhrávala války, nikoli dělala policii na okupovaném území

Mohl mít pravdu, kdyby... Navýšení jednotek v roce 2007 bylo to, co však ministr obrany Rumsfeld zarputile odmítal. Proto ho v prosinci 2006 prezident Bush propustil a nahradil ministrem novým (Robert Gates). Rumsfeld mohl mít pravdu, kdyby po svržení Saddáma Američané hned předali moc Iráčanům. Když se však rozhodli pro delší okupaci, Rumsfeldov­a taktika byla mylná.

Kéž se z jeho úspěchů i neúspěchů poučí američtí prezidenti a ministři obrany i zahraničí příští. Včetně těch současných.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Šéfem Pentagonu byl Donald Rumsfeld (1932–2021) hned dvakrát. Snímek je z 29. listopadu 2005. Funkci ministra obrany nadobro opustil o rok později.
FOTO PROFIMEDIA Šéfem Pentagonu byl Donald Rumsfeld (1932–2021) hned dvakrát. Snímek je z 29. listopadu 2005. Funkci ministra obrany nadobro opustil o rok později.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia